Házi gyógymódok

Jet lag (repülőutak okozta fáradtság): 22 tipp, hogy mire figyeljen érkezéskor

Képzelje el, hogy hazájában a nyári időszámítás egy órája helyett három órával állítanák előre az órát. Ön szerint mi történne? Amellett, hogy „végtelen nyáréjszakák” következnének, az ország egész lakosságát jet lagben szenvedő nyomorultakká változtatnák. A szervezet belső órájának átállítása nem olyan könnyű, mint a falióráé.

Amikor több időzónán repülünk keresztül, azt kérjük a szervezetünktől, hogy álljon át azonnal egy új időszámításra. Ez lehetetlen elvárás, és ezért szen­vedünk a jet lagtől. Minél több időzónán utazik keresztül az ember, annál job­ban szenved. Időzónánként egy nap szükséges az átálláshoz, mondja Charles Ehret ku­tató, aki könyvet is írt a témáról.

A szervezet belső órája valójában órák együttese, melyet egy fő óra irányít. „A szervezet minden sejtje egy-egy óra – mondja dr. Ehret -, amiket az agyban egy speciális szabályzóközpont hangol össze.” Normális esetben a szervezet belső órája napi 24-25 órás ciklusokkal mű­ködik. Azonban a gyors változások felborítják a rendszert, és az eredmény a jet lag – kimerültség, levertség, alvászavar, zavarok a koncentrációban és a dön­tési képességben, ingerlékenység. Gyakran előfordul hasmenés és étvágytalan­ság is.

Hát nem így képzelte a dolgot, amikor az utazási irodában egy vagyont ha­gyott ott, hogy kifizesse az ausztráliai álomút részvételi díját. De mielőtt úgy döntene, hogy immár az x-edik alkalommal, ismét a kies Soroksáron tölti sza­badságát, olvasson tovább. Noha az időt nem tudja megállítani, számos olyan dolog van, amellyel ki­védheti a jet lag okozta problémákat.

Tervezze meg az életét!

Hetekkel, de legalább napokkal az uta­zás előtt próbáljon rendszeres életet élni. „Azoknak az embereknek, akiknek az életében nincsenek szabályok, akik éjszakába nyúlóan a tv-t nézik, és éjjel ket­tőkor nekiállnak mosni, sokkal több problémájuk lesz a jet laggel – állítja dr. Ehret. – Éljen szinkronban a szervezet belső órájával.”

Küzdjön a jet lag ellen lakomával és böjttel

Charles Ehret jól ismert jet lag elleni étrendjét állatkísérletek sorára ala­pozva dolgozta ki. Valójában ez több, mint egy étrend, találunk benne uta­lásokat olyasmikre, mint a fényhatás, az egyéni szokások, valamint a lelki és fizikai edzés.

A módszer alapja a megérkezés előtti négy napig tartó váltogatott evés és koplalás (lakoma és böjt). A lakoma azt jelenti, hogy egyen annyit, amennyit csak akar, a böjt pedig azt, hogy csak keveset.

Íme néhány étel a böjti napokra:

Reggeli: két tojás bármilyen módon elkészítve, egy fél szelet vékonyan megvajazott pirítós – 214 kcal.

Ebéd: egy csirkemell bőr nélkül; egy csésze csirkehúsleves; 15-20 dkg alacsony zsírtartalmú túró – 245 kcal.

Vacsora: egy kis adag főtt tészta kevés margarinnal; egy szelet véko­nyan megvajazott kenyér; egy maroknyi főtt zöldség – brokkoli, zöldbab, cukkini vagy répa; egy pohár ital (nem kötelező) – 355 kcal.

A koffein ugyancsak fontos része a tervnek. Laboratóriumi állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy koffeinnel át lehet állítani a szervezet belső óráját. Most pedig vizsgálja meg dr. Ehret programjának további részleteit is, melyet egy kelet-nyugati irányba megtett repülés okozta háromórányi idő­eltolódás esetén kell alkalmazni. Képzelje el, hogy felszáll egy Moszkvá­ból Londonba tartó repülőre, ami helyi idő szerint reggel 8:30-kor érkezik Londonba.

Változtasson a koffeinfogyasztási szokásain! Három nappal a re­pülés előtt kizárólag délután 3:00 és 4:00 között igyon kávét, míg a repü­lés előtt egy nappal kizárólag reggel 7:00 és 8:00 között. A repülés napján igyon 2-3 csésze feketekávét délelőtt 11:30 előtt, és a nap hátralévő részé­ben már ne igyon koffeintartalmú italt.

Állítsa át az óráját a célállomásnak megfelelően! Kezdje el hozzá­szoktatni magát az idő megváltozásához. Maradjon szellemileg aktív félórá­val a megérkezés helyén aktuális reggeli ideje előtt.

Mondjon nemet a gépen felszolgált reggelire! Reggelizzen akkor, amikor a megérkezés helyén ennek eljön az ideje. Esetünkben ez nem sok­kal a megérkezés után lesz.

Fogyasszon kiadós ebédet ebédidőben! Bár délelőtt érkezik London­ba, halassza el az evést az ebéd idejére. Miután ez lakomanap, jól beebé­delhet.

Aludjon eleget!

„Ha indulás előtt a szokásosnál kevesebbet alszik, számíthat rá, hogy a jet lag még jobban meggyötri. Aludjon tizenöt perccel to­vább az utazást megelőző napokban” – mondja dr. Ehret.

Utazzon nappal, érkezzen meg este!

„a legjobb megol­dás az, ha a célállomásra az esti órákban érkezik, eszik valamilyen könnyű ételt, körülbelül a helyi idő szerint éjszaka 11-kor és lefekszik” – javasolja dr. Timothy Monk pszichiáter. Ezzel a szervezetének optimális körülményeket biztosít, hogy alkalmazkod­jon az időzónák okozta változáshoz.

Igyon sok folyadékot az utazás során!

A repülőgép utasterének levegője közismerten száraz, és a sok folyadék segít megelőzni a kiszá­radást, és így a jet lag kialakulását.

Kerülje az alkoholfogyasztást!

Kérjen a stewardesstől in­kább gyümölcslevet. Az alkohol vízhajtó hatású, és így fokozza a kiszáradást.

Képzelje azt, hogy nem repülőgépen van!

Jonienoian légiutas-kísérő ezt csinálja, ha nem mint dolgozó, hanem mint utas ül a repülő­re. „Szerzek egy kispárnát és becsukom a szememet, de nem alszom el. Azt gon­dolom, hogy nem vagyok repülőgépen és álmodozom, kellemes dolgokra gon­dolok, vagy megtervezem, hogy mit fogok a következő héten csinálni.” Hosszabb utakon még ugyan nem próbálta, de két időzónát átszelve haté­konynak találta ezt a módszert.

Vegye át a helyi szokásokat!

Ha megérkezik, kezdjen meg­ismerkedni az új hellyel, amilyen gyorsan csak lehet. „Figyelje meg az utcaneveket, hallgassa az idegen beszédet – tanácsolja dr. Ehret. – Ez segíti az alkal­mazkodásban.”

Keresse a társaságot!

Ez különösen akkor fontos, ha a szerve­zete már alvásért könyörög, miközben az új helyen még csak a délután köze­pén járnak. „Ha emberek között vagyunk, szervezetünk feltételezi, hogy nap­pal van, mert az emberi teremtmények természetüknél fogva nappali élőlények – véli dr. Marijo Readey kutató. – Ezért van az, hogy a több műszakban dolgo­zó embereknél megfigyelhetők az idült jet laghez hasonló tünetek.”

A természetgyógyász közbeszól

Három ismert világutazó bevált receptje

Találja ki, hogy mi a közös Henry Kissinger, Dwight D. Eisenhower és Lyndon Johnson között?

Az, hogy mindegyiküknek egyéni stratégiája volt a jet lag legyűrésére, tudjuk meg Charles Ehret könyvéből. Bár szerinte ezek nem bombabiztos módszerek, bárki kipróbálhatja őket.

Válassza a diplomatikus módszert! A repülés előtt néhány nappal menjen egy órával korábban ágyba, és keljen fel egy órával később. Ez volt az Egyesült Államok egykori külügyminiszterének, Henry Kissingernek a módszere. Ezzel csak az a probléma, mondja dr. Ehret, hogy nehéz kivite­lezni. Kissingernek sem mindig sikerült. Nincs bizonyíték arra sem, teszi hozzá, hogy ez az eljárás hathatósan csökkenti a jet laget.

Érkezzen korán! Eisenhower, korábbi elnök megpróbált néhány nap­pal előbb érkezni a külföldi vezetőkkel kitűzött találkozók helyére. Ezzel a módszerrel az volt a baj, hogy gyakran nem tudott elég korán érkezni ahhoz, hogy az „egy időzóna egyenlő egy nap hozzászokás” szabályát alkalmaz­ni tudja.

Éljen tovább a saját időzónájának megfelelően! Lyndon Johnson, ko­rábbi elnök, miután megérkezett az új helyre, ragaszkodott a régi időbeosz­tásához, az étkezések és az alvás a saját időzónájának megfelelően történt. A találkozóit is a washingtoni időnek megfelelően szervezte, még akkor is, ha ez nem nagyon tetszett a külföldi vezetőknek, akikkel találkozott.

Természetesen ha ön az Egyesült Államok elnöke, akkor szervezheti az életét ilyen módon is, de egy átlagos utazó számára még Párizsban is gon­dot okozhat délután 2:00-re szervezni a vacsorát.

Ne szundikáljon!

Ha szundikál, az ne tartson tovább egy óránál. A szundikálás, mondja dr. Monk, megnehezíti az új időzónához való gyors al­kalmazkodást.

Fürödjön a napfényben!

„Sokan, és én magam is úgy vélem, hogy a lehető legtöbbet kell a napon tartózkodni megérkezés után” – vallja dr. Monk. A napfény stimulálja a biológiai órát, és segíti, hogy az utazó éber álla­potban maradjon az új helyen a nap folyamán. „Amikor napsugarak érik a szemet, ingerületátvivő anyagok szabadulnak fel, melyek azonnal üzenetet küldenek az agy bizonyos területeinek – magya­rázza dr. Ehret. – Ezek jelzik a szervezet más részeinek, hogy indul az éber és aktív fázis.”

Randevúzzon a nappal!

E gyes szakértők szerint az sem mind­egy, hogy a nap melyik szakában megy ki a napfényre. A kora reggeli fény, úgy tűnik, a szervezet belső óráját korábbra állítja, míg a későbbi időpontban érzé­kelt fény későbbre, mondja dr. Al Lewy pszichiáter. Ha tehát keletre utazik, akkor kora reggel menjen ki a szabadba, tanácsol­ja dr. Lewy, ha pedig nyugatra, akkor délután. Ez a módszer csak akkor hatá­sos, ha hatnál kevesebb időzónát keresztez.

Mozogjon!

„Ha otthon rendszeresen kocogott, az új helyen is menjen el kocogni – ajánlja dr. Monk. – Ezzel felpezsdíti a szervezetét, éber lesz és sze­rencsés esetben napfény is éri.” A Torontói Egyetemen végzett vizsgálat szerint a testmozgás lerövidíti a jet lag tartamát. A kutatók aranyhörcsögöknél (stabil napszaki ritmusú éjsza­kai állatok) vizsgálták a mesterséges fény hatását, és azt, hogy a 8 órával ko­rábban jelentkező sötétség milyen hatást gyakorol rájuk. Ezzel szimulálták a ke­let felé repülés okozta körülményeket.

Sötétedés után a hörcsögök egyik csoportját mókuskerékben futtatták. A másik csoport főként aludt. Amíg a nem futó hörcsögöknek 5,4 napig tartott az átállás és a visszaszokás a normális napi életritmushoz, addig a futó hörcsö­gök 1,6 nap alatt alkalmazkodtak az új körülményekhez.

Gondolkozzon, mielőtt Válaszolna

Halassza el a fontosabb döntéseket 24 órával, vagy legalább addig, míg ki nem pihente magát, tanácsol­ja dr. Ehret. Egy-egy hosszú út után nehéz összeszedetten gondolkodni. „Az üzleti életben – mondja -, ha valaki rossz döntést hoz, később gyak­ran azzal védekezik, hogy még a jet lag hatása alatt volt.”

Oda-vissza ugyanúgy!

A hazaúton természetesen ugyanezeket a módszereket kell alkalmazni, a jet lag-nek mindegy, merre repül az ember.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.