Babaápolás

Közös ágy a babával? Együttalvás előnyei

Nem érzi szükségét a független alvás eről­tetésének ilyen fiatal korban?

Nem akar­ja a babát sírni hagyni, vagy manipulál­ni a természetes alvásritmusát? Szeret ott lenni, akármikor ébredjen is fel a baba, de nem akar az ágyból kimászni, hogy megnyugtassa? Azt hiszi, hogy a boldogság forrása (az éjszaka közepén) egy meleg baba?

Ha igen, lehet, hogy az ön számára jó az együttalvás!

Ha megosztjuk az ágyunkat a babá­val, az nem jelenti azt, hogy teljesen fel­adjuk az önálló alvás gondolatát (előbb-utóbb minden gyerek megtanul önma­ga aludni, és némelyik már hároméves korban önként csinálja), csak azt, hogy elnapoljuk addig, ameddig a baba és mi magunk is felkészültnek nem érezzük rá magunkat. Az ágymegosztás hívei azt mondják, hogy a szüleikkel alvó babák­ban pozitív érzések fejlődnek ki az al­vás iránt (de azok, akik nem osztják meg az ágyat, szintén érezhetnek így).

A szülők jelenléte – tapintásuk, szaguk és hangjuk – a baba számára azt a meg­nyugtató üzenetet továbbítja, hogy az elalvás vagy felébredés után az újra elal­vás biztonságos. Amikor eljön az idő, hogy a babák a saját ágyukba kerüljenek, nem félnek az alvástól vagy a sötéttől (bár némelyik számára nehéz végül el­szakadni a társaságtól).

Az együttalvás része az összetar­tozáson alapuló nevelési filozófiának, mely támogatja az éjszakai szoptatást, ameddig a baba igényli, s ez tarthat tipegős- vagy akár óvodáskorig. (Ne fe­ledjük azért, hogy a gyakori éjszakai étkezés, ha a fogak már kijöttek, hozzá­járulhat a fogak romlásához.) Szintén fontos – a családi harmónia szempont­jából -, hogy mindkét szülő támogassa az együttalvást, máskülönben a baba a szó szoros értelmében kettőnk közé fog kerülni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.