Babaápolás

Babával: az első találkozás az orvossal

A gyermekorvosi jelenlét fő célja az, hogy a kisgyermek és családja egészségét, jó közérzetét biztosítsuk. A gyermekorvossal való kapcsolattartás segíti a szülőt az egészséges életmód kialakításában, a betegségek megelőzésében. Az orvos megpróbálja figyelemmel kísérni a szülőket a baba gondozásával járó tevékenysé­gükben.

Gyermekorvos

Általában a gyermekorvos egyszerre szakorvos is (fül-orr-gégész, szemész, tüdőgyógyász, orthopéd orvos), de előfordulhat az is, hogy a gyerekorvos vala­mely szakterületen nagyobb tapasztalatot szerez, és emellett gyerekorvosként is praktizál. A házi gyerekorvosnak a legnagyobb szerepe a megelőzésben van. Ezt elsősorban a szűrővizsgálatok jelentik, mivel nagyon fontos a betegségek korai felismerése. A tömeges védőoltásokkal pedig egy sor betegséget és komplikációt akadályozhatunk meg.

Megelőzés fontossága

A rendszeres orvosi vizsgálatok és a megelőzési módszerek fejlődése lehetővé teszi, hogy a kisgyermekek és családjaik egészségét megóvjuk. A szűrővizsgálatok során a gyermek háziorvos felméri gyermekünk állapotát, fejlődését, amivel egy sor problémát megakadályozhat.

Gyerekorvos-megelőzés

Ezeket a vizsgálatokat már az első hónapoktól kezdve végzi, feltárja az esetleges problémák okát és a megfelelő szakorvoshoz irányít bennünket (például szemészetre, fül-orr-gégé­szetre vagy ortopédiára).

Ezeken az általános vizsgálatokon kiszűrik a hallás- és látásproblémákat, vala­mint a csontváz nem megfelelő fejlődését. Ha szükséges, a lehető leghamarabb szakorvos konzultációját kérik.

Alapvetően fontos, hogy a gyermekorvos tartós, bizalmon alapuló kapcsolatot alakítson ki a családdal, hiszen a gyógyítási tevékenységbe be kell vonnia a szülőket és természetesen a gyereket is, lehetőleg úgy, hogy ne keltsen benne szorongást.

Gyakorlati szinten ez azt jelenti, hogy a testi és pszichomotorikus fejlődést megvizsgálja, a korának megfelelő kognitív és szenzoros képességeket értékeli, útmutatást nyújt a szülőknek a gondozásban, tanácsokat ad, emlékeztet az esetleges védő oltások időpontjára és amennyiben szükséges, megbetegedéseinek beutal a szakorvosi vizsgálatokra.

A kontrollvizsgálat

Az egészséges tanácsadáson a gyermekorvos megvizsgálja a baba általános állapotát, testi és szellemi fejlődését Összeveti a vizsgált adatokat a vizsgálatokon mértekkel, továbbá megnézi, hogy életkorának megfelelően fejlődik-e. Ez az általános vizsgálat tehát az egész egészségi állapotot leméri, figyelembe véve a szociális és családi körülményeket is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.