Babaápolás

Túl korai ébredés babáknál?

“Kezdetben örültünk, hogy a fiunk átaludta az éjszakát. De azóta, hogy óraműpontossággal minden reggel ötkor felébred, azt kívánjuk, hogy inkább az éjszaka közepén ébredt volna fel”.

Az éjszakai ébresztőnél még ott van legalább pár óra alvás ígérete, miután újra elalszik a baba. De az éber és élénk, a napot elkezdeni kész és akaró babánál, aki szüleit mindennap akkor kelti, ami­kor még a kakasok is alszanak, nincs lehetőség a további pihenésre a követ­kező éjszakáig. És mégis rengeteg szü­lőnek kell szembenéznie ezzel a durva ébresztővel.

Nem reális, ha azt várjuk el a korai ébredőtől, hogy hat vagy hét utánig alud­jon (legalábbis amíg nem lesz tizenéves, amikor valószínűleg ki kell rángatni minden reggel az ágyból, hogy idejében beérjen az iskolába).

De a kis ébresztő­órát kicsit későbbre állíthatjuk a követ­kezőkkel:

Rekesszük kívül a hajnal első suga­rait

Némelyik baba (mint némelyik fel­nőtt) alváskor nagyon érzékeny a fény­re. A baba szobáját sötéten tartva némi további alvást biztosíthatunk mindenki számára, különösen amikor a napok hosszabbak. Tegyünk fel sötétítőfüggönyt vagy bélelt függönyt, hogy a hajnal su­garai ne ébresszék fel a babát.

Rekesszük ki a forgalom zaját

Ha a baba ablaka hajnalban nagy forgalmú utcára néz, a zaj korán felébresztheti. Próbáljuk zárva tartani az ablakát, a zaj tompítására akasszunk fel egy vastag pok­rócot vagy függönyt az ablak elé, vagy, ha lehet, vigyük át a gyereket egy má­sik, nem az utcára néző szobába. Vagy használjunk ventilátort vagy más hát­térzaj-generáló készüléket az utcai zaj elnyomására.

Este tartsuk tovább fenn a babát

A korai lefekvés sokszor korai felkelés­sel jár. Próbáljuk a babát minden este tíz perccel később lefektetni, ameddig körülbelül egy órával későbbre nem tol­tuk a lefekvés idejét. A sikerhez segít, ha a szunyókálási és étkezési időket ez­zel párhuzamosan, ugyanilyen tempóban későbbre helyezzük át.

Nappal tartsuk tovább ébren a babát

Némelyik korai kelő egy vagy két óra múlva szeretne újra aludni. A korai szunyókálás korai lefekvéshez vezet, ami folytatja a korai felkelés ciklusát. A ciklus megtöréséhez minden reggel tíz perccel később fektessük vissza a babát a kiságy­ba, míg végül körülbelül egy órával ké­sőbb fektetjük le, ez esetleg segíthet, hogy tovább aludjon éjszaka.

Csökkentsük a nappali alvásidőt

A babának összesen csak bizonyos mennyiségű alvásra van szüksége – ebben a korban átlagosan 14 és fél órára, de ez babától függően nagymértékben változ­hat. Lehet, hogy a miénk túl sokat alszik nappal, és így kevesebbre van szüksége az éjszaka folyamán. Korlátozzuk a nap­pali alvást, egy alkalmat iktassunk ki, vagy mindegyik alkalommal rövidítsük meg az alvásidőt. De ne csökkentsük le annyira a nappali alvást, hogy a baba estére túlfáradjon (és várhatóan rosszab­bul aludjon).

Várakoztassuk

Ne rohanjunk a babát üdvözölni a bölcsőből felhangzó első hí­vásra. Előbb várjunk öt percet. Szeren­csés esetben összegömbölyödik és újra elalszik, vagy legalább elszórakoztatja ma­gát, amíg mi még pár percet alszunk.

Legyen kéznél szórakoztató eszköz

Ha nem segít a szoba elsötétítése, en­gedjük, hogy egy kevés fény bejuthas­son, így játszhat, amíg az anyjára vár. Például egy bölcsőtükör pár percig le­kötheti a figyelmét. Ha a kiságyban bár­milyen játékot hagyunk, gondoskodjunk róla, hogy azzal biztonságosan egyedül maradhasson (semmi plüss, semmi éles perem, semmi apró darab).

Várakoztassuk a reggelivel

Ha meg­szokta, hogy fél hatkor eszik, rendszere­sen éhes lesz ebben az időben. Ha vele egy időben kelünk fel, akkor se etessük meg rögtön. Lassan csúsztassuk később­re a reggeli idejét, így várhatóan nem kel fel érte olyan korán.

Sajnos lehet, hogy mindezek az erőfeszí­tések kudarcba fulladnak. Némelyik baba számára összesen kevesebb alvás is elegen­dő, mások kezdettől fogva korán kelők. Ha a miénk ilyennek bizonyul, lehet, hogy nem marad más választásunk, mint korán kelni addig, amíg elég idős nem lesz ahhoz, hogy felkelés után elkészítse a saját reggelijét. Addig a legjobb túlélési technika a korai lefekvés és a kora haj­nali terhek megosztása lehet: a szülők keljenek felváltva a baba ellátására (ez csak akkor megy, ha az anya nem szoptat).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.