Babaápolás

Sajtok a baba étrendjében? Adjuk vagy ne?

Különféle állatok tejéből készülnek, lehetnek frissek vagy szárítottak. A hozzá tápláláskor javasolt sajtok a növekedéshez szükséges esszenciális amino­savakat tartalmaznak, állati fehérjéket, fontos telített zsírsavakat a központi idegrendszer fejlődéséhez, továbbá kalciumot, foszfort, kevés vasat, A-, B- és E-vitamint, kevés D-vitamint.

Friss és szárított sajtok

A friss sajtok (cheddar, ementáli, mozzarella, ricotta) fehérjében gazdagok, de lehetőleg ne hús mellé kínáljuk őket, mert nagyon megnehezítik az emésztést. A szárított sajtok közül a legjobb a parmezán sajt, amely polifoszfátoktól mentes, könnyen emészthető, tápláló, kalciumban, foszforban és más ásványi sókban gazdag.

Önállóan is adhatjuk, hogy a vesét ne terheljük meg a sok bevitt ásványi sóval. Kis mennyiségben adhatjuk főzelékhez, különösen jó a legyengült szervezet számára gyomorrontás után. A jól megmosott parmezán sajt héját rágcsálnivalóként adhatjuk a babának, kiszívja belőle a kalciumot, a foszfort és a magnéziumot.

A sajtok osztályozása

Zsírtartalmuk alapján megkülönböztetünk:

  • sovány sajtokat (20% alatti zsírtartalom)
  • félzsí­ros sajtokat (20-42%-os zsírtartalom) és zsíros sajtokat (42% fölötti zsírtartalom)
A diétás saj­tokat a gyerekeknek a parmezánsajtból vagy a cheddar sajtból készítik só hozzáadása nél­kül. Ezeknek az ásványisó-tartalmuk alacsony, nincsen bennük hozzáadott anyag, pl. polifoszfát, citrát, tartósítószer, glutén, viszont E- és D-vitamin igen. Alacsony zsírtartalmuk miatt könnyen emészthetők, és garantálják a megfelelő kalciumbevitelt.

Ömlesztett sajtok

Az ömlesztett sajtok időnként jó minőségű sajtalapanyagból készülnek, de sokszor az előállításukhoz a kevésbé értékes sajtokat dolgozzák fel újra. A massza homogén lesz, és ehhez tartósítószereket adnak (polifoszfátokat és citrátokat, amelyek csökkentik a kalciumfelszívódást, és megterhelik a vese működését), továbbá sókat, antibiotikumokat (amelyek megvédik a magas hőmérsékleten hőkezelt sajtot a bakteriális szennyeződésektől, de megváltoztatják a kisgyerek bélflóráját). Ezért az ömlesztett sajtok fogyasztását nem javasoljuk sem kisebb, sem nagyobb gyerekeknek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.