Babaápolás

Cukrok és édesítőszerek a baba étrendjében

Természetes vagy szintetikus anyagok, amiket az ételekhez adunk, hogy ízüket módosítsuk, édesebbé tegyük, vagy tartósítsuk. A mennyiségtől függően eltérő hatásuk lehet. Bánjunk velük óvatosan, mert csak üres kalóriákat jelentenek a szervezetnek, hiszen a bennük lévő ásványi anyagok és vitaminok nem indokolják gyakori használatukat. Megemelik a vércukorszintet, és számos egészségügyi problémát okozhatnak.

Gabonamaláták (árpa, rizs, kukorica)

A gabonamaláta tömény édesítőszer, a csíráztatott gabonaszemek feldol­gozásából származik: a kialakuló enzimek az amidokat maltozókká alakítják át (súlyának 60%-a). A maltózon kívül (ennek glükóz tartalma megegyező a cukoréval), a maláta tartalmaz dextrint (10-15%), aminosavakat (4-5%) és ásványi sókat (1-1,5%).

Melasz

Alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszer (9,8 kJ/kg). Ez a folyadék a cukor centrifugálásakor válik ki: a fehér melasz, ami először válik ki, jobb ízű. A második centrifugálásnál válik ki a fekete melasz, ez értékesebb. A felhasz­nált nyersanyag szerint megkülönböztetünk nádmelaszt és cukorrépamelaszt. Mindkettőt szacharózok építik fel, kismértékben tartalmaznak ásványi sókat (kalcium, vas, magnézium) és vitaminokat (B-vitamincsoport és PP).

Méz

Az emberiség történetében az elsőként használt édesítőszer. A fajtáit aszerint különböztetjük meg, hogy a méhek milyen virágokról gyűjtik a pollent (akácméz, déligyümölcsméz, gesztenyeméz, euka­liptuszméz, vegyes virágméz). Eredetük szerint különböző tulajdonságaik vannak: általában cukorból (fruktóz és glükóz) állnak, amely tömegüknek 72-98%-át alkotja. A cukortartalom adja az édesítő jellegét, ami erősebb, mint a finomított cukoré. Energiaértéke is nagyon magas (13,4 kJ/g).

Többi összetevője: víz, pollenek, oligoelemek (réz, vas, jód, szilíci­um, mangán, króm, különösen a sötétebb mézekben), enzimek, aminosavak és vitaminok (A-, B-, C-, E- és K-vitaminok), antibiotikumok, baktériumölők (hangyasav és csíraölő). Mindezek lehetővé teszik a hosszú eltarthatóságát és igazolják azt is, hogy természetes fertőtlenítőként használhatjuk. A méznek ezenkívül még vannak egyéb gyógyító tulajdonságai is.

Az akácméz szabályoz­za a bélműködést, méregtelenítő hatású, és csökkenti a légutak gyulladását. Az eukaliptusz- és levendulaméz fertőtlenítő hatású, a húgy- és a légutak tekintetében. A hársfaméz nyugtató hatású, az eukaliptuszé féregtelenítő, köptető, köhögés elleni. Az Erica virág méze vizelethajtó és vérszegénység elleni szer, a galagonyaméz szorongás és álmatlanság ellen ajánlott, a gesztenyevirág méze a rossz vérkeringés ellen, a narancsvirágé pedig nyugtató és epehajtó hatású.

A kisgyerekeknek leginkább az akácmézet ajánljuk, mert íze semleges. A legkisebbek bélflórája még nem áll készen a méz fogadására, enyhe allergizáló hatása is van, ezért érdemes csak egyéves kor után adni a gyermekünknek. Érdemes megbízható helyről, tiszta mézet vásárolni.

Nádcukor

A cukornád melegítése, forralása és kipasszírozása után fennmaradó rész. Kicsi, a kerámiához hasonló darabkákból áll. Egy hosszú finomítási folyamat során nagyon hasonlóvá válik a répacukorhoz, attól viszont egészségesebb, mert kisebb százalékban tartalmaz szacharózt, kisebb a kalóriatartalma (14,9 kJ/ kg a 16,4 kj/kg-mal szemben). Gazdagabb ásványi anyagokban (kalcium, vas, fluor, foszfor, magnézium, kálium, cink) és vitaminokban (A, B1, B2, B6 és C).

Juharszirup

Édes folyadék, amit a juharfa nedvének fölforralásával nyernek. 40 liter folya­dékból lesz 1 liter szirup. Aszerint osztályozzák őket, hogy mennyire vannak finomítva. A természetes édesítőszerek közül ennek van a melasz után a leg­kisebb kalóriatartalma. Túlnyomóan szacharózt tartalmaz, továbbá almasavat, fenolokat, nagy mennyiségben ásványi sókat (kalcium, vas, kálium) és vitami­nokat. Vértisztító hatású.

Cukor

Ezzel a névvel az általánosan széles körben ismert édesítősze­reket illetjük. A nádcukor, illetve a cukorrépa feldolgozásával állítják elő. Megkülönböztetünk fehér cukrot, ami nagyon finomra dolgozott tiszta szacharóz, ásványi anyagoktól és vitaminoktól mentes. Ha nagy mennyiségben visszük be, többek között megakadályozza a B-vitamin-felvételt.

A kristálycukor fehér színű, kis kiterjedésű szemekből áll. A barna cukor finomított, színét az előállítása során bekövetkező részleges karamellizálódás következtében kapja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.