Babaápolás

A babamasszázs hatásai és technikája

A csecsemő testfelszínének és testsúlyának aránya háromszorosa a felnőttének. Ez azt jelenti, hogy bőrének kiterjedése igen nagy. A bőrben található érzőidegek rengeteg ingert kapnak, amelyek hozzájárulnak a fejlődéséhez. A többi érzék­szervvel összehasonlítva a tapintás az, amely már a születéskor is megfelelő érettségű. Ezért teszik a babát rögtön a megszületése után édesanyja hasára, mert az illatán kívül érzi a melegét, és a bőrén keresztül a teste érintését. A masszázs és a simogatás jótékony hatása nemcsak rögtön érvényesül, hatása a növekedés során folyamatos, és a gyerek-szülő kapcsolatban később nyilvánul meg.

Simogatás, ringatás, masszírozás

A szülő és a gyermek számára egyaránt fontos energiaforrás. Az újszülött és később a kisgyer­mek masszírozása biztonságérzetet nyújt.

A bőr közvetlen érintése rendkívüli nyugalmat ad a gyermeknek, lehetővé teszi, hogy számára érthetőbb nyelven kommunikáljon a szülővel, azaz a nem verbális kommunikáció eszközével. Különösen fontos szerepe van a masszírozásnak 7-9 hónapos korban, amikor erősebben éli meg a gyermek a szeparációs szorongást. A rendszeres masszírozási alkalmak segítik abban, hogy önmagát, mint egyéniséget felismerje, a szüleitől megkülönböztesse, könnyebben elfogadja a körülményeit.

Amikor valamennyi időre „egyedül” marad (a mama visszamegy dolgozni, vagy valaki másra bízzák), a masszázs segíthet elviselni az elszakadást, az elkerülhe­tetlen magára hagyatottság érzését. A masszírozással könnyen újrakezdhetjük a nap közben megszakított kapcsolatot, ez a babának derűt és békességet ad. Örökbefogadás esetén a masszázs az egyetlen nyelvi eszköz, ami rendelkezésre áll, ha a kicsi más országból származik, és gyorsan megszerezhetjük általa a derűs hangulatot, ami kedvez az interperszonális kapcsolat kialakulásának.

A masszázs technikája

A helyszín

Általában a hálószobában vagy a fürdőszobában végezzük, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 23°C-ot.

Mit használjunk?

Célszerű a kisbaba testét növényi eredetű olajjal bekenni. A legjobb az édes mandulaolaj, ami enyhén illatos, hidratálja a bőrt, és nem ártalmas a babára nézve, ha véletlenül lenyalná a bőréről. Az olaj ne legyen hideg, legjobb, ha kezünkkel megmelegítjük, mielőtt a baba bőrére kennénk. Kiváló hatású a szezámolaj és a karitévaj is.

Kerüljük a tartósítószerekkel, adalék- és illatanyagokkal készült ipari termékeket, amelyek akár súlyos allergiás reakciókat is okozhatnak. A kereskedelemben kapható, körömvirágból készült olajok elősegítik a rege­nerálódást, hegesítő hatásúak, és védik a bőrt. Az árnika alapú olajok pedig az izom merevséget csökkentik. A levendulaolajnak nyugtató hatása van. Az olajon kívül szükség van egy lepedőre, amire a babát fektetjük.

Időtartam

Átlagosan kb. negyedórát tart a masszírozás, de maximum 30-40 percet.

Megjegyzések

A legjobb, ha a lábunkra fektetjük a babát, de ha ez kényel­metlen, elhelyezkedhetünk egy ágyon, a babát pedig fektessük puha lepedőre. Újszülött vagy csecsemő esetében tegyünk a lepedő alá vízhatlan anyagot, mert az ellazulás következtében könnyen bepisilhet. Masszírozás közben kommunikáljunk a babával; ilyenkor nem csak a hangunk hat rá megnyugtatóan, fontos, hogy ránézzünk. A baba ne legyen nagyon éhes, de ne is rögtön etetés után masszírozzuk, a lényeg, hogy próbáljunk olyan időpontot találni, amikor jól érzi magát.

Hogyan kell masszírozni?

Vetkőztessük le a babát meztelenre. Legjobb, ha a fejével kezdjük: a hátára fordítva ujjbegyünkkel masszírozzuk meg az arcát, a homlokától kiindulva középirányba a halántékát, majd a szem környékét. Aztán masszírozzuk meg az arcát, az orrát, az orr tövét. A mozdulatokat többször, lassan ismételjük meg. Ezután térjünk át a mellkasára: a köldökétől felfelé kezdjük el felvinni az olajat a csípőre, az egyik kezét, majd a másik kezét végigkövetve masszírozzuk meg a vállát és a derekát.

A kezünk mozogjon ritmikusan. Még mindig váltott kézzel masszírozzuk meg a combját, a hasát, az óramutató járásával egy irányban, ez ugyanis segíti a bélmozgást. Ezután következik a hát: fektessük a hasára, a popsijától induljunk felfelé a váll irá­nyába, lassan, határozottan.

A karok masszírozásakor jó, ha a babát az egyik oldalára fektetjük, majd a másikra. A kézfejet, az ujjakat a kar és a váll után masszírozzuk, először az ujjak tövét, majd a végét, minden ujjat egyenként.

Ugyanezzel a módszerrel masszírozzuk meg a lábakat. A combtól haladjunk a lábfej felé, lassan forgassuk meg a bokánál, majd előre-hátra hajlítgassuk a lábfejet. A masszázst kövesse langyos, nyugtató fürdő. Ennek az a célja, hogy kiegészítse az ellazulást, és lemossa a masszírozás közben a bőrbe be nem szívódott olajmaradékokat.

Babamasszázs

Néhány különleges masszázs

1. Ha a baba megfázott

Enyhén masszírozzuk meg a baba mindkét szemét, vagyis puhán a szemhéja fölött simítsuk végig a kezünket. Ezután finoman masszírozzuk meg a szem alatti részt is.

2. Ha a baba fáradt

Ha a baba nyugtalan, és nem tud elaludni a fáradtságtól, akkor körkörös moz­dulatokkal simogassuk a halántékát, a fejtetőt, majd óvatosan masszírozzuk meg a homlokát.

3. Ha a baba köhög

Hogy felszabadítsuk a légutakat a váladéktól, egyik kezünket tegyük a baba hasára, a másikat pedig a mellkasa magasságában a hátára. Végezzünk finom, körkörös mozdulatokat a kezünkkel, középről kifelé haladva.

4. Ha a baba hasfájós, gyomor­rontása vagy székrekedése van

Ha a baba hasfájós, tegyük a tenyerünket a hasára, és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a az óra­mutató járásával megegyező irányba. Ha gyomorrontása van, tenyerünket tegyük a baba hasára, és masszírozzuk balról jobbra. Ha székrekedése van, tegyük a tenyerünket a baba hasára, és masszírozzuk meg jobbról balra haladva.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.