Babaápolás

Székrekedés kisbabáknál? Mi lehet az oka?

“Félek, hogy a gyermekemnek székrekedése van. Átlagban két­ vagy háromnaponként van széklete. Lehet, hogy a tápszer az oka?”

Mikor  beszélünk székrekedésről?

A gyermekkori székrekedéssel akár el is lehet viccelődni: egy kicsinek kevesebb­szer van széklete, mint a szüleinek. Ez azonban megbízhatatlan mérce, mivel minden lénynek megvan a személyes ürítési rendje, és ez nem öröklődik. Egyes cumiztatott babáknál három-négy nap is eltelik széklet nélkül, de csak ab­ban az esetben tekintjük székrekedés­nek, ha a ritka széklet kemény, nehéz galacsinok formájában kerül elő, fájdal­mat vagy vérzést okoz (a végbélen az erőfeszítés következtében keletkező ha­sadásokból vagy repedésekből).

Ha a baba széklete lágy, és nem okoz gondot, akkor nincs miért aggódni!

Székrekedés gyanúja esetén azonban tanácsos orvos­hoz fordulni. Az orvos beleegyezésével adhatunk a babának egy kis vizet, ami általában segít. (Négy hónaposnál idő­sebb babáknál kis mennyiségű szilvalé itatása enyhíti a székrekedést, de alkal­mazásához orvosi engedély szükséges!) Ritkán tejallergia is okozhat székreke­dést, ekkor a tápszer megváltoztatása hoz­hat megkönnyebbülést (szintén csak az orvos egyetértésével).

Vigyázat! Orvosi tanács nél­kül tilos használni bármi mást, például (akár glicerines) hashajtót, beöntési vagy gyógyteákat!

Kérdés:

“Azt hittem, szoptatott babáknak soha nincs székrekedésük, de a lányom nyög, nyöszörög és erőlködik, amikor székel.”

Hogy a szoptatott babáknak ritkán van székrekedésük, mivel a természet az anyatejet találta ki a kisbabák emésztő­rendszere számára. Az is igaz azonban, hogy némelyik gyereknek nyomni és erőlködni kell, hogy megszabaduljon a székletétől, még ha olyan lágy is, hogy könnyen üríthetőnek látszik. Ha a szoptatott babának nagyon ritkán van szék­lete, és a súlya nem nő nézessük meg a gyereket orvossal. Lehet, hogy nem kap eleget enni, így nincs is mi­től megszabadulnia.

Miért van így, nem tudjuk!

Egyesek fel­tételezik, hogy a szoptatott babák lágy széklete nem gyakorol kellő nyomást a végbélre. Mások szerint az újszülött végbelének izomzata nem elég erős és nem elég jól koordinált ahhoz, hogy könnyen ki tudja nyomni a székletet. Megint mások úgy vélik, az általában fekve székelő kisbabáknak nem segít a gravitáció.

Bármi az ok, a nehézségek csökken­nek, amikor a baba étrendjébe szilárd táplálék is kerül. Addig sem kell aggódni. Ne használjunk hashajtót (gliceri­nest sem) vagy beöntést, sem semmi­lyen más házi patikaszert a probléma megoldására, mert valójában nincs is gond. Amikor egy felnőttnek székre­kedése van, a séta gyakran segít; ha úgy látjuk, hogy a baba kellemetlenül érzi magát, megpróbálkozhatunk azzal, hogy a hátára fektetjük, és a lábát be­hajlítjuk, majd kinyújtjuk, mintha bi­ciklizne.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.