Babaápolás

Mi az ideális alvási pozíció egy kisbaba számára?

„A szüleim engem mindig a hasamon fekve altattak el. Az orvos azonban azt javasolja, a gyermekem hanyatt fekve aludjon. Teljesen össze vagyok zavarodva.”

Egy nemzedékkel ezelőtt még valóban a hason fekvés volt az ajánlott

Akkori­ban a szakértők azt hitték, hogy a hason fekvés megóvja a babákat a fulladástól, ha alvás közben buknának. Újabb kuta­tások szerint azonban a hanyatt fekvés a legbiztonságosabb helyzet.

Kimutatták, hogy a hanyatt fekvőknél ritkábban for­dul elő láz, orrdugulás és fülfertőzés, mint a hason alvó babáknál, és semmivel sem nagyobb a valószínűsége, hogy felbö­fögnek az éjjel (vagy letüdőzik a felbö­fögött ételt).

A legfontosabb azonban a biztonság:

A hanyatt fektetett babáknál je­lentősen csökken a bölcsőhalál (SIDS) veszélye. Ezért tanácsolják például az amerikai gyermekorvosok a szülőknek, hogy az egészséges újszülötteket a hátu­kon fekve altassák.

A hátán fekve altassuk!

Már a születés után a hátán fekve al­tassuk el a gyermeket, hogy a kezdetek­től hozzászokjon, és kényelmesnek érezze ezt a helyzetet (a babák többsége természetes módon inkább a hason fek­vést kedveli). Egyes babák sokat nyű­gösködnek háton fekve, mivel hado­nászó kezükkel-lábukkal nem támasz­kodhatnak a matracra, így kevésbé érzik magukat kényelmesen és biztonságban.

Emiatt valószínűleg azt tapasztaljuk, hogy a baba gyakrabban riad fel alvás közben, vagyis gyakrabban van ébren. (A korai időszakban a pólyázás kényel­mesebbé teszi számukra a hanyatt fek­vést, és elégedettebbek lesznek). Az is előfordulhat, hogy koponyáján lapos vagy kopasz folt alakul ki, hiszen mindig ugyanabba az irányba és ugyanarra a pontra néz (többnyire az ablakra). Ennek a problémának az eny­hítése érdekében változtassuk a csecsemő helyzetét (egyik éjszaka tegyük a fejét a gyermekágy egyik végébe, a következő éjszaka a másik végébe).

Ha minden erőfeszítésünk ellenére a feje ellaposo­dik vagy kikopaszodik, akkor sem kell aggódni. Ezek a gondok fokozatosan maguktól megoldódnak, ahogy a gyer­mek nő. Súlyosabb eseteket fejpánttal vagy sisakkal lehet korrigálni.

Amikor a gyermek ébren van (és szemmel tartjuk), a hasára fektethetjük játszani. Ezzel enyhíthetjük a deformálódás veszélyét, és lehetőséget adunk a gyermeknek, hogy fejlessze az izmait, gyakorolja a nagymozgásos motorikus készségeket

Alap­szabály: hanyatt fekve aludni, hason fek­ve játszani.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.