Babaápolás

Születési súly babáknál, jó ha tudjuk!

“Minden ismerősöm gyereke legalább 3 kilóval született. Az enyém időre született, de alig 2,60 volt. Egészséges, csak nagyon picike.”

A felnőttekhez hasonlóan a csecsemők is változatos formákat mutatnak: van köztük nyúlánk, hórihorgas, nagy, zömök, mokány, filigrán stb. A termet az esetek többségében a felmenőknek kö­szönhető: genetikai szabály, hogy magas szülőktől rendszerint magas, alacsony szülőktől alacsony utódok származnak (bár a magas apától és alacsony anyától származók inkább édesanyjuk példáját követik, legalábbis amikor megszület­nek).

Az anya is meghatározó!

Az anya saját születési súlya is be­folyásoló tényező lehet. További tényező a gyerek neme: a kislányok súlya és test­hossza rendszerint kisebb, mint a kisfiú­ké. A születési súlyt befolyásoló té­nyezőket még hosszan lehetne sorolni (pl. Hogyan táplálkozott és mennyit hí­zott a várandós anya), most csak egy szá­mít: hogy egészséges legyen a gyerek. Egyébként egy két és fél kilós apróság ugyanolyan életképes lehet, mint 3-4 ki­lós kortársai.

A genetika és az egészség fontossága

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy amint genetikai adottságai beér­nek, sok kicsinek induló gyerek később magasra nő. Addig örüljön, amíg egészséges a gyerme­ke, és nem túl súlyos. Hamarosan eljön az idő, amikor pusztán attól megfájdul a dereka, ha a megtermett kiscsoportos megszólal: “Vegyél fel!”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.