Babaápolás

Találkozás idegenekkel – egy hónapos babára nézve veszélyes?

“Mindenki meg akarja érinteni a fiunkat. A kapus, az eladó a szupermarketben, idős asszonyok az üzletekben, a látogatók, akik a lakásunkba lépnek. Állandóan aggódom a kórokozók miatt.”

Az újszülött baba ellenállhatatlan, min­denki gyömöszölni szeretné. Arcocskájától, ujjaitól, állától, lábujjaitól mindenki elájul. Pedig a szülők tartózkodó visel­kedést várnak el a kívülállóktól, amikor az újszülöttjükről van szó.

Indokolt a félelem, a baba ily módon valóban megfertőződhet!

A nagyon fia­tal csecsemők érzékenyebbek a fertőzé­sekre, mivel az immunrendszerük még viszonylag fejletlen, és nem volt alkalmuk védettséget kialakítani. Kérjük meg az idegeneket, hogy csak nézzék a gyereket, de ne érintsék meg, főleg a kezét hagy­ják békén, hiszen az általában a szájába kerül.

Nyugodtan ráfoghatjuk az orvos­ra: “A gyerekorvos azt mondta, hogy a családon kívül senkinek se engedjük meg, hogy hozzányúljon.” A barátokat és a csa­ládtagokat legalább az első hónapban kérjük meg, hogy mossanak kezet, mi­előtt felveszik a gyereket. A közvetlen bőrkontaktust nyilvánvalóan kerülni kell olyasvalakivel, akinek kiütései, kelései vagy nyílt sebei vannak.

Bármit mondunk vagy csinálunk, nem kerülhetjük el, hogy néha a gyerek fizikailag érintkezzen idegenekkel. Ha egy barátságos bankhivatalnok leteszteli a gyerek markolását az ujján, és nem tud­juk megakadályozni, vegyünk elő egy törlőkendőt, és diszkréten töröljük le a gyerek kezét. Ha kívülről jövünk, mi magunk is gondosan mossunk kezet, mi­előtt a gyerekhez nyúlunk. A kóroko­zók a kívülállókról (és ajtókilincsekről vagy bevásárlókocsikról) a kezünkön át könnyen átjuthatnak a gyerekre.

Ahogy a baba nagyobb lesz, nem kell és nem is szabad túlságosan steril környe­zetben nevelni!

Szüksége van rá, hogy kapcsolatba kerüljön különféle mikro­organizmusokkal, mert csak akkor tudja kialakítani immunitását a környezetében előforduló baktériumokkal, vírusokkal szemben. Lazítsunk tehát egy kicsit az első hat-nyolc hét után, és hagyjuk, hogy a bacilusok oda kerüljenek, ahova egyéb­ként is kerülnének.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.