Babaápolás

A bőrszín változásai egy hónapos babánál?

„A gyerekem hirtelen kétszínűvé vált – deréktól lefelé vöröseskék, deréktól felfelé sápadt. Mi baja lehet?”

Valóban ijesztő a saját szemünkkel látni, hogy a gyerekünk színe megváltozik

Még sincs mitől félni, amikor egy új­szülött hirtelen többféle színben kezd tündökölni, az egyik oldala más, mint a másik, a felsőteste elüt az altestétől. Fej­letlen keringési rendszere következtében a vér egyszerűen a gyerek testének egyik részében halmozódott fel. Gyengéden fordítsuk meg (vagy ha a színeltérés a has- és a hátoldal között áll fenn, akkor fordítsuk át) egy időre, és a normális színe vissza fog térni.

Azt is megfigyelhetjük, hogy a baba keze és lába kékesnek tűnik, a test többi része viszont rózsaszín. Ez is a fejletlen keringési rendszer következménye, és ál­talában az első hét végére elmúlik.

„Márványos” bőr?

„Amikor tisztába teszem a kis­babámat, a bőre olykor a teljes testfelületén márványozottnak tűnik. Miért van ez?”

Lilás (néha inkább piros, néha kékesebb) márványozottság az apró baba bőrén, ha fázik vagy sír, egyáltalán nem szokat­lan jelenség. Ezek a múló változások csak újabb jelei a fejletlen keringési rend­szernek, ami a baba még nagyon vékony bőrén keresztül megfigyelhető.

Néhány hónapon belül ki fogja nőni ezt a jelen­séget. Ha ilyesmit észlelünk, ellenőrizzük a tarkóján vagy a derekánál, hogy nem fázik-e. Ha igen, adjunk rá ruhát, vagy takarjuk be. Ha nem, nyugodtan várjuk meg, míg a márványozottság – valószí­nűleg néhány percen belül – elmúlik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.