Babaápolás

Csecsemőkori akné – teendők?

„A kisbabáknak állítólag csodálatos a bőrük. De az én kéthetes gyerekemen, úgy tűnik, súlyos akné tört ki.”

A legtöbb kisbaba egy hónapos kora előtt megküzd a „serdülőkori” bőrproblémák­kal, ami nagyon igazságtalan dolog, és általában teljesen alkalmatlan időben je­lentkezik (a nagyszülők érkezésekor vagy az első ünnepélyes fényképezés alkal­mával).

A babák 40 százalékát érinti!

A csecsemőkori akné, amely az újszülöttek 40 százalékát érinti, általá­ban két-három hetes korban kezdődik, és gyakran a baba négy-hat hónapos koráig tart. Senki sem tudja bizonyos­sággal a csecsemőkori akné okát, de úgy vélik, hogy ezeknek a bőrproblémáknak ugyanaz az oka, mint sok tizenéves kori bőrproblémának: a hormonok.

Oka: az anyai hormonok?

Újszülöttek esetében azonban nem a saját hormonjaik váltják ki a problémát, hanem az édesanyjukéi, hiszen a vérke­ringésükben még ezek cirkulálnak. Ezek az anyai hormonok serkentik a baba lom­ha izzadságmirigyeit, és vezetnek patta­nások kialakulásához. A csecsemőkori akné további oka az, hogy az újszülött pórusai még nem teljesen fejlődtek ki, ezáltal könnyen beléjük kerül a piszok, és kivirágzanak a pattanások.

Teendők

Nem szabad nyomkodni, szappan­nal dörzsölni, arcvízzel elárasztani, és sem­milyen más módon kezelni az újszülött baba aknéját. Egyszerűen naponta két-háromszor mossuk le vízzel, töröljük szá­razra, és néhány hónapon belül nyom­talanul ki fog tisztulni magától.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.