Babaápolás

Újszülöttel kimehetünk a szabadba?

„Tíz napja jöttünk haza a kórház­ból, és lassan beleőrülök, hogy be vagyok zárva a lakásba. Mikor vihetem ki a gyereket?”

Ha a kórház és az otthonunk nincs össze­kötve föld alatti csatornával, a gyerek már járt a szabadban. És ha nem volt hóvihar, zivatar vagy mélyen fagypont alatti hőmérséklet, azóta is mindennap ki lehetett volna vinni. A dajkamesék (amelyekhez a nem is olyan idős anyák és anyósok is ragaszkodnak) az újszü­lötteket és az új szülőket a szülés utáni két hétben vagy még tovább az otthon fogságában tartanák, de ne higgyünk ne­kik.

Nyugodtan vigyük ki a babát!

Egy egészséges, időre született cse­csemő elég erős ahhoz, hogy kibírjon egy babakocsizást a parkon keresztül, egy gyors kiruccanást a piacra, vagy akár egy hosszabb nagymama-látogatást (bár inf­luenzás időszakban, az első hat-nyolc hétben jobb korlátozni a gyerek kap­csolatát a látogatókkal, főleg az általuk hordozott mikrobák miatt). Ha azonban készen állunk egy kirándulásra (a szülés utáni első héten valószínűleg sok időt fogunk ágyban tölteni), bátran kiszaba­dulhatunk az otthon korlátai közül.

Öltöztetés

Ha elmegyünk a gyerekkel, öltöz­tessük fel megfelelően, védjük az időjá­rás szélsőségeitől, és mindig vigyünk ma­gunkkal tartalék takarót, ha fennáll a lehetősége, hogy az idő rosszabbra for­dul. Szélben, esőben tegyünk esővédőt a babakocsira, nagy hidegben vagy pá­rás melegben korlátozzuk a szabadban töltött időt – ha mi fázunk vagy izzadunk, a baba is bizonyosan szenved. Közvetlen napfénynek még enyhe idő­ben is csak rövid ideig tegyük ki.

És ami a legfontosabb: ha autóval megyünk, a baba legyen jól beszíjazva a hátrafelé néző biztonsági gyerekülésbe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.