Babaápolás

Vizelettartási problémák (kismamáknál)

“A második szülés óta kissé ereszt a hólyagom, ha köhögök, nevetek vagy nehezebbet emelek.”

A tünetek stresszinkontinenciára valla­nak, ami szülés és főleg több szülés után nem ritkaság. A kellemetlen, gyakran zavarba ejtő inkontinencia általában a vajúdás és a szülés közvetlen következ­ménye, mert a hólyag és uréterek kötő­szövete és tartóizmai a nyúlástól meg­gyengültek, és ha a hólyag nyomás alá kerül (pl. Köhögés, tüsszentés közben), nem képesek visszatartani a vizeletet.

Súlyosbítja a problémát, ha az alhasi ide­gek is megsínylették a szülést

Szerencsére ez a fajta inkontinencia nem tart örökké (bár néha csak hónapok múlva vagy még később múlik el), és kezelhető (szóval nem kell magának is pelenkát vennie).

Néhány tanács a hó­lyag fölötti uralom visszaszerzéséhez:

  • Kegel-torna. A néhány hónapon ke­resztül naponta végzendő gyakorlatok (lásd a lentebb) a hüvelyfal edzését és a probléma kiküszöbölését szolgálják. Kezdetben tíz­szer kell végezni naponta két-három al­kalommal, majd fokozatosan növelni az ismétlések számát. „Biofeedback” mód­szerrel vagy elektromos stimulálással fokozható a hatás, de erről meg kell kér­dezni az orvost.
  • Megfelelő táplálkozás. A koffein, az al­kohol, a szénsavas és a citrusgyümölcsből készült ital, illetve a fűszeres étel kerülen­dő, mert irritálja a hólyagot.
  • Vége a dohányzásnak. A nikotin a hó­lyag izmaira közvetlen összehúzó hatást gyakorol. A dohányosok többet kö­högnek, így a vizeletük is többször el­cseppenhet.
  • Búcsú a fölös kilóktól. A hólyagra ne­hezedő súly megterheli a medencét, és inkontinenciát okozhat. Aki túlsúlyos, próbáljon megszabadulni néhány kilótól.
  • Ne tartsuk vissza. Ürítse gyakrabban a hólyagját, hogy ne teljen meg túlságosan.

Addig is, míg rendbe jön, használjon megfelelő betétet, ami fölfogja a vizele­tet. Elhúzódó inkontinencia esetén orvos­hoz kell fordulni. Súlyos esetben sebészi beavatkozásra is szükség lehet.

Kegel-torna bármikor

A terhestorna részeként végzett Kegel-gyakorlatok célja a gát felkészítése volt a szülésre. Talán ennél is nyomósabb okok szólnak amellett, hogy szülés után se hagyjuk abba, sőt lehetőleg azonnal foly­tassuk. A gátedző gyakorlatoktól meg­erősödnek a szüléstől meglazult izmok, javul a helyi vérkeringés (ettől gyorsabb a gyógyulás), elejét veszi a vizelet- vagy széklettartási problémáknak, és csök­kenti a bevérzés veszélyét.

Az emlékek fölfrissítésére a Kegel-torna röviden a következőből áll:

Erősen szorítsuk össze a gátizmain­kat, mintha vissza kellene tartani a vize­letünket. Tartsuk így, ameddig bírjuk (8-10 másodpercig), majd lassan enged­jük ki az izmokat, és néhány másodper­ces pihenő után ismételjük meg. Leg­alább naponta 25-ször végezzük el a gya­korlatot különböző napszakokban és testhelyzetekben: ülve, állva, hanyatt fek­ve, szeretkezés közben (remek alkalom, hogy összekössük a kellemest a hasznos­sal), telefonálás, e-mailezés, pelenká­zás, fürdés közben – vagyis bármikor.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.