Házi gyógymódok

Inkontinencia: 20 kezelési javaslat

A vizeletinkontinencia tünet, nem betegség. Azonban az akaratlanul ürülő vizelet bénítólag hathat az önbecsülésre, az érintett személy társadalmi életére és munkájára. „Az inkontinenciát társadalmi betegségnek tartom” – mondja dr. Róbert Schlesinger sebész. – Az emberek mindent megtesznek, nehogy kiderüljön. Egyik betegem három évig nem hagyta el a lakását, annyira szégyellte.”

Dr. Schlesinger és más szakemberek egyértelműen hangsúlyozzák, hogy az inkontinencia nem kell, hogy megbélyegezze az embereket. Katherine Jeter, aki alapítványt hozott létre az inkontinens emberek megsegítésére, leszögezi: „Szinte mindenkinek lehet az állapotán javítani, vagy a betegséget meg is le­het gyógyítani.”

Vissza kell utasítani azt a felfogást, hogy az inkontinencia az öregedés ter­mészetes velejárója, mondja dr. Neil Resnick, egy Massachusetts állambeli geriátriai szolgálat vezetője. Nem elkerülhetetlen és nem visszafordíthatatlan. Néha egészen kis erőfeszítéssel csökkenthető, vagy akár meg is előzhető a probléma. Igazítsa az inkontinenciát az életéhez, ne pedig fordítva. Íme néhány módszer, amivel segíthet magán.

Vezessen hólyagnaplót!

„Egy hétig írja le, mit evett, mit ivott, mikor ment WC-re, milyen gyakran fordult elő csepegés” – javasolja dr. Jeter. A napló segít önnek és az orvosnak, hogy kiderítsék, mi a kiváltó ok.

Mérsékelje a folyadékfogyasztását!

A hólyagnapló alapján kideríthető, ha túl sok folyadékot iszik. Ennek oka lehet például az olyan étrend, ami szomjassá teszi. Ha egy kicsivel kevesebbet iszik, az inkontinencia enyhülhet. A legjobb, ha a lefekvés előtti időszakban csökkenti a mennyiséget.

Azért ne vigye túlzásba!

Ha túlságosan csökkenti a folyadék­fogyasztást anélkül, hogy ezt orvosával megbeszélné, kiszáradhat, a vizelési pa­naszai fokozódnak, és ez akár súlyos betegséghez is vezethet.

Kerülje az alkoholfogyasztást!

A szeszes italok vizelethaj tó hatásúak.

Ne igyon koffeint!

A koffein is jól ismert vizelethajtó szer. Mint az alkohol, ez sem csak az italokban található, hanem egyes gyógyszerek is tar­talmazhatják. A naplója segít felismerni, hogy milyen italok váltanak ki önnél inkontinenciát.

Ne igyon grépfrútlevet!

A grépfrút szintén ismert vizelethajtó, és ezért volt korábban egy bizonyos népszerű diéta alapja.

Igyon inkább áfonyalevet!

Az áfonyalé savas vegyhatású, ke­vés salakanyagot tartalmaz, és azt tartják róla, hogy jó hatással van a húgyhó­lyagra.

A laza széklet fontossága

A székrekedés inkontinencia kiala­kulásához vezethet, ezért fogyasszon rostokban gazdag ételeket, és igyon hoz­zá megfelelő mennyiségű folyadékot. Az egyik inkontinencia-klinika pattoga­tott kukoricát ír elő minden napra.

Ne dohányozzon!

A nikotin izgatja a hólyag felszínét. Ha pedig stresszinkontinenciája van, a dohányosokra jellemző köhögés is kiválthatja a vizeletcsepegést.

Adjon le a felesleges kilóiból!

Már néhány kilós súlyfelesleg leadásával is mérséklődik az inkontinencia.

Próbáljon meg kétszer Üríteni!

Amikor vizel, maradjon ül­ve, míg azt nem érzi, hogy teljesen üres a hólyagja. Ekkor álljon fel, és üljön vissza újra, hajoljon előre egy kicsit a térdeire, és próbálja meg ismét.

Ne tartsa vissza!

„A hólyag rendszeres kiürítése hasznos szokás. Ne üljön zavartan az asztalnál addig, míg az ebéd véget nem ér. Ha túl sokáig tartja vissza a vizeletet, a hólyagban fertőzés alakulhat ki, és a hólyag kitágul. Ha túlságosan tele van a hólyagja és a záróizomgyűrű gyenge, néhány csepp vizelet ürül, valahányszor egyszerűen csak köhögni, tüsszenteni vagy nevetni akar. A legjobb, ha étkezések előtt és után, valamint lefekvés előtt kiüríti a hólyagját.

Legyen rendszeres!

Eleinte vizeljen kis időközönként, mondjuk óránként, majd fokozatosan növelje az időközöket. Bizonyos típusú inkontinenciában ez a módszer igen hatásos, bár senki sem tudja, miért. „Nem lehet tudni, hogy ezzel a hólyag normális működését lehet-e visszaállítani, vagy az agyat befolyásolni, hogy ellensúlyozza a meglévő hólyagműködési rendel­lenességet” – mondja dr. Resnick.

Célozzon meg három- és hatórás időközöket!

Átlag 3-6 óránként ajánlott vizelni, mondja dr. Jeter. Próbálja meg egy hét alatt beál­lítani ezt az időközt.

Kompenzálja az életkora okozta hátrányokat!

„Az természetes, hogy mindenre több időt kell szánni, mint fiatal korában. Így, ami­kor a hólyagja jelzi, hogy mennie kell, nem biztos, hogy időben odaér a WC-re” – figyelmeztet dr. Jeter.

Készüljön fel a vészhelyzetekre!

Az ágya mellett tartson ágytálat vagy szobavécét.

Végezzen speciális gyakorlatokat!

Az 1940-es évek vé­gén dr. Arnold Kegel fejlesztette ki azokat a medence izomzatát erősítő gya­korlatokat, melyeket a terhesség alatti, és az azt követő stressz okozta inkontinenciától szenvedő nőknek ajánlanak. A szakértők azt mondják, hogy a módszerrel bizonyos inkontinenciaformák tüneteit csökkenteni lehet, vagy akár meg is lehet előzni mind a férfiaknál, mind a nőknél bármilyen élet­korban.

Tegyen úgy, mintha vissza akarná tartani a székelést, a végbél körüli izmok (a záróizomgyűrű) összeszorításával, miközben a lábak, a fenék és a has izmai lazák maradnak. Ezzel megállapíthatja, hogy melyek a hátsó medenceizmok. Ezután vizelés közben próbálja meg elállítani a vizelet ürülését, majd en­gedje ismét ürülni. Ekkor a medence elülső izmait azonosítja. (Nőknek: kép­zelje azt, hogy egy tampont akar visszatartani, ami ki akar csúszni.)

Most már el tudja végezni a gyakorlatot. Hátulról előrefelé haladva feszít­se meg az izmait, és közben lassan számoljon el négyig. Naponta legalább há­romszor folyamatosan végezze a gyakorlatot 2-2 percig, ez megközelítőleg 100 ismétlést jelent.

Előzze meg a baleseteket!

Ha érzi, hogy tüsszentenie, köhög­nie kell, nehéz súlyt emel vagy föl-le kell ugrálnia, időben szorítsa össze a zá­róizomgyűrűt, hogy megelőzze a balesetet.

Ne essen kétségbe, ha nincs figyelmeztetés!

Előfordul, hogy szinte nincs is olyan jel, mely felhívná a figyelmét, hogy mennie kell. Ne essen kétségbe! Inkább lazítson, szorítsa össze a záróizomgyűrűt, és lazítsa el a hasizmait. Amint a sürgető vizelési inger elmúlik, lassan, nyugodtan sétál­jon a legközelebbi illemhelyre.

Szerezzen be speciális eszközöket!

Számos különféle típusú nedvszívó anyag kapható, alsónemű, vatta és védőbetét. Ezek súlyuk 50-500-szorosát is fel tudják szívni, semlegesítik a szagot, és megdermesztik a folyadékot, megakadályozva a szivárgást. Az adott személy anatómiájától, va­lamint az inkontinencia fokától és súlyosságától függ, hogy milyen típusú be­tétre van szükség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.