Babaápolás

Szülés utáni visszatér a menstruáció

“Két hónapja el van választva a lányom, de még nem menstruálok. Nem kellett volna már megjönnie?”

Nincs olyan képlet, amivel egy szopta­tó anya kiszámíthatná, mikor fog újra menstruálni, hiszen a normális tartomány meglehetősen széles. Vannak nők, akik­nek a szervezete annyi ösztrogént termel, hogy már elválasztás előtt, akár szülés után másfél-három hónappal is megjön a vérzésük.

Másoknak, főleg ha hosszabb ideig szoptattak, vagy kizárólag mellből táplálták a gyereküket, vagy korábban is rendszertelenül menstruáltak, elválasztás után még hónapokig nincs vele gondjuk. Lehet, hogy ön az utóbbi szerencsések közé tartozik. Azt azonban gondolja meg, rendesen táplálkozik-e, nem fogyott-e hirtelen, nem tart-e túl szigorú diétát esetleg túl kemény tornával párosítva, mert ilyen okok is késleltethetik a havi ciklus beindulását. Mindenesetre említse meg a következő orvosi vizsgálaton.

Tudnivaló, hogy a menstruáció hiá­nya nem zárja ki az újabb terhességet (lehet, hogy az első vérzést peteérés előzi meg).

Ideje betétet venni?

Bár nem lehet előre megmondani, pon­tosan meddig marad el a menstruáció, vannak átlagos tartományok. Egy szop­tató anya legkorábban szülés után hat héttel kezdhet menstruálni, de ez igen ritka jelenség. A nők alig egyharmadá­nak tér vissza a menstruációja szülés után három hónappal, valamivel több mint a felének szülés után hat hónap­pal.

Van, akinek az első év végéig nem kell elővennie a betétet, sőt a tovább szoptatóknál ez az idő akár a második évre is kitolódhat. Egyesek az első ciklus­ban még nem fogamzóképesek (nincs peteérésük), de ennek annál kisebb a valószínűsége, minél később tér vissza a menstruáció.

Átlagosan az olyan anyáknál, akik nem szoptatnak, előbb áll helyre a cik­lus

Az első vérzés már szülés után négy héttel megjöhet (bár természetesen ez se gyakori jelenség), ennek szülés után hat héttel 40%, 12 héttel 65%, 24 hét­tel 90% a valószínűsége.

Egy éves vagy még hosszabb szünet után nem csoda, ha csak némi nehézség árán indul be a ciklus. Gyakran erősebb, gör­csösebb vagy tovább tart, bár a gyen­gébb és rövidebb vérzés sem ritka. Né­hány hónapig rendszertelen is lehet.

Ha a szervezete visszaszokott a peteérésre és a menstruálásra – és a terhesség előtti hormonszint is visszaállt -, szinte biz­tos, hogy megint minden úgy megy, mint azelőtt. Valószínűleg egy előnyre is számíthat: sok nő tapasztalta, hogy ha már szült, kevesebb menstruációs pa­nasza lesz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.