Gyermekbetegségek

Aceton a gyermek vizeletében, okok és tünetek

Tünetek

A gyerek sápadt, a szeme karikás, lehangolt, fáj a feje, fáj a hasa, hány, lehelete jellegzetesen aceton szagú, amit a betegség okozta sorozatos hányás miatti folyadékveszteség okoz.

Diagnózis

Az orvos mondja ki, miu­tán más, komolyabb betegségeket kizárt. A diagnózist a vizeletből kimutatott aceton igazolja: a keton testeket tartalmazó vizelet­be mártott kémiai papírszalag elsötétedik.

Terápia

Azért, hogy a gyerek ne hányjon, kiskanállal apró kortyokban adjunk neki vizet, később gyógyteát (pl. kamilla), eleinte ízesítés nélkül, s ha jobban van, mézzel. Csak ha nagyon sokat hány a gyermek, akkor adjunk hányinger elleni gyógyszert.

Tanácsok

Az aceton krízis gyógyításában nagy jelentősége van a diétának.

Ne adjunk: kekszet, vajat, vörös húst, csokoládét, tejszínt, sajtot, fagylaltot, fel­vágottat, teljes tejet, majonézt, csomagolt desszertet, szalámit, tojást, olajban sült ételeket.

Adhatunk: zsírban szegény ételeket, mint a zöldségleves, fehér húsok (nyúl, csirke, pulyka, borjú, roston sültek, grillen, vagy sütőben zsír nélkül, vagy főzve elkészítve), pirítós, gyümölcs, pasztőrözött tej, lekvár, méz, kenyér, tészta, hal (roston, grillen, sütőben zsiradék nélkül vagy főzve), rizs, búzadara, gyümölcslé, gyógytea, zöldségek (nyers, gőz felett vagy vízben főtt).

Megelőzés

Ha gyakran előfordul, be kell tartani a fenti diétát.

Homeopátia

Ebben az esetben a kö­vetkező gyógyszerek lehetnek hatékonyak: Senna 5CH: 3 labdacs óránként, amíg a tünetek nem csökkennek, és Nux vomica 5CH vagy Ipeca 5CH: 3 pirula, amíg a tünetek meg nem szűnnek. Az acetonkrízis tüneteinek enyhítésére: Lycopodium clavatum 5CH és Senna 5CH, reggel és este három labdacs egy hónapon keresztül (természetesen az orvossal megbeszélve).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.