Fájdalmak diagnózisa

Haematuria – véres vizelet okai

A vizelet lehet láthatóan véres (makroszkópos haematuria), vagy csupán mikroszkópos vizsgálattal fedezhetjük fel üledékében a vörösvérsejteket. A quantitativ viszony oka az Addis-szám adhatja meg. A haematuriáiől el kell különíteni a haemoglobinuriát, melyben a vizelet haemoglobinj tartalmaz, lakkszínű, barna és a haematuriás vizeletfel ellentétben centrifugáláskor sem tisztul fel.

A haematuriás vizelet a haematuria mértékétől függően sötétbarnás vagy piros. Óvakodni kell attól, hogy a koncentrált, sötét vizeletet, a fenolftaleintől, amidazofentől, urobilinogéntől, bilirubintól piros vagy melanintól, porphyrintól sötét vizeletet haematuriásnak tartsuk. Az üledék vizsgálata eldönti a kérdést, akárcsak haemoglobinuriában.

Az ún. három pohát próba vizsgálat

A vizeletben található vér eredetének megítélésére tájékoztatásul alkalmas a három pohár próba. Ha az egyszerre ürített vizelet első része véres, urethra, ha az utolsó része véres, hólyag, prostata eredetű, ha az egész vizelet egyformán véres, vese eredetű haematuriát tételezhetünk fel. A próba tájékoztató jellegű és biztos diagnózis nem építhető rá. A haematuriák elkülönítő diagnózisában  jelentősége van a vizeletben a vörösvérsejteken kívül is megtalálható kóros elemeknek és a fájdalomnak.

Ha a haematuriás vizeletben pyuria is kimutatható (néha csupán az Addis-számolás ad növekedett fehérvérsejtszámot), a húgyutak gyulladásos, necrotizáló vagy tumoros folyamataira kell gondolnunk, elsősorban cystitisre, pyelitisre kő következtében, tuberculosisra, tumorokra, a prostata megbetegedésére. Ha a vizeletben több fehérje található, mint amennyi a vörösvérsejteknek megfelel (ml-enként 30 000 vörösvérsejt felei meg 1% fehérjének), és cylinderek is találhatók, elsősorban a vese gyulladásos betegségeire, glomerulonephritisre kell gondolnunk.

Vizelés fájdalmassága, okai

A vizelés fájdalmassága az urethra, a hólyag megbetegedésére utal. Deréktáji fájdalom a vesemedence vagy a vese megbetegedése mellett szól. Típusos, igen nagy görcs, mely a deréktájon, a jobb vagy bal hypochondriumban keletkezik és lefelé sugárzik, nephrolithiasis jellemzője. Hasonló típusos görcsöt okozhat a vese tumora is, de míg a vesekő eredetű fájdalom mindig megelőzi a haematuriát, tumorban előbb észleljük a haematuriát és csak ezután mutatkozik a fájdalom, melyet legtöbbször az urétert elzáró véralvadék okoz. Hólyagtáji fájdalom prostata megbetegedésekben, hólyagmegbetegedésekben (gyulladás, tumor, kő, tuberculosis) fordul elő.

A vesekőrohamra emlékeztető nagy fájdalom jellemzi a veseinfarctus klinikai képét is. Idős betegen prostata megbetegedésre, tumorra gondolunk, fiatal betegen inkább tuberculosisra. A vese tapinthatósága, különösen, ha a bal vese tapintható, tumor, köves vagy tumoros elzáródás, polycystás vese, esetleg ptosis bizonyítéka. A tapintási, ütögetési fájdalmasság nephrolithiasisra, pyelitisre, tumorokra, hydronephrosisra, esetleg vesetuberculosisra jellemző. Hypertensio nephritisre, vascularis vesebajra utal, szívmegbetegedés infarctus lehetőségére. A prostata rectalis tapintása a prostata megbetegedéseinek diagnózisában fontos.

Urológiai vizsgálatok

A diagnózisban nagy szerepe van az urológiai vizsgálatoknak, elsősorban az intravénás pielográfiának. Eszközös vizsgálatot az urológusok a fertőzés veszélye miatt egyre ritkábban végeznek, csupán alapos indikációval. Renális arteriográfia, izotópvesevizsgálat is szóba jön; a perirenális insufflatio végzésére ma már általában nem szorulunk. Akutan keletkező profúz vérzésben elsősorban veseinfarctusra, tumorra, nephrolithiasisra, ezek kizárása után haemorrhagiás nephritisre vagy ritkább megbetegedésekre gondolunk.

A veseinfarktus

A veseinfarktus tünetmentesen is kialakulhat és ilyenkor csupán mikroszkópos haematuriával jár, legtöbbször azonban igen nagy, a nephrolithiasis görcsére emlékeztető fájdalmat okoz a deréktájon vagy az alhasban. A fájdalom nem sugárzik olyan mértékben a combba, a here vagy a nagy ajak felé, mint a vesekő fájdalma. A fájdalom tartós, nem annyira kólikaszerű, mint a nephrolithiasis fájdalma, néhány napig is eltart, és fokozatosan csökken. A vesetáj ütögetésre érzékeny, a fájdalmat lélegzés, köhögés, megerőltetés fokozza. Néha hőemelkedés, láz is mutatkozik. Súlyos veseinfarktus collapsust okozhat és ileus tüneteivel is járhat, mint a vesekőroham.

Veseinfarctus leggyakrabban dekompenzált szívbetegeken, stenosis osti venosi sinistri vitáimban szenvedőkön fordul elő, akiken lépinfarctus, tüdőinfarctus vagy agyembolia sem ritka. A pangásos vese, amely már az infarctus előtt is fennáll, oliguriát, proteinurias cylindruriát és mikroszkópos haematuriát okozhat. A vena renalis thrombosisa az infarctus képétől alig különíthető el. Ha hirtelen következik be, akut hasi tüneteket okoz, ha fokozatosan alakul ki, nephrosisszindróma keletkezésével jár. Valószínűbbnek látszik azonban, hogy a nephrosis-szindróma már előbb kialakult és a vena renalis thrombosisa következmény.

A vesetumor

A vesetumor, hypernephroma csak akkor okoz mikroszkópos vagy makroszkópos haematuriát, ha a vesemedencébe vagy legalább a kelyhekbe tör. A haematuria tehát e tumorok késői tünete. A tumor okozta fájdalom legtöbbször nagyobb vérzés után keletkezik, tartós, enyhébb, tompa fájdalom azonban nem ritka. A vese tapinthatósága, az általános tünetek (hőemelkedés, gyakran láz, soványodás, anaemia, gyorsult süllyedés, a pielográfia lelete: a vese alakváltozása, a vesemedence benyomata vagy deformitása, egyes kelyhek telődésének hiánya segíthet a diagnózisban.

Különösen a hypernephroma azonban néha negatív urológiai vizsgálat ellenére is fennállhat és tekintélyes nagyságot érhet el anélkül, hogy a vesemedencét vagy a kelyheket deformálná. A diagnózist ilyenkor csak a renográfia, veseszcintigráfia teszi lehetővé, esetleg a szonográfia . A vese tumorában pyuria általában nem szokott előfordulni, ez teszi lehetővé az elkülönítést a vese tuberculosisával szemben. A tapintás alkalmával baloldalt megnagyobbodott léppel, pancreascystával lehet összetéveszteni. Jobboldalt a normális vese is tapintható lehet, különösen, ha kissé ptosisos. Kétoldalt tapintható nagyobb vese polycystás vese lehetőségére utal, de ritkán előfordul kétoldali vesetumor is.

A nephrolithiasis, görcsös fájdalom jellemzője

Nephrolithiasis a haematuria leggyakoribb oka. A típusos vesegörcs és a haematuria a vesekőbetegség kardinális tünete. E rendkívül intenzív görcsös fájdalom az esetek legnagyobb részében vizelési ingerrel, gyakori vizeléssel jár. A rohamot anuria, paralytikus ileus, lázas pyelitis kialakulása követheti. A vizelet üledékében ép vörösvérsejteket találunk.

Nephrolithiasis haematuria nélkül ritka, de előfordul akkor, ha az ureter teljesen elzáródik és kóros oldalról származó vizelet nem kerül a hólyagba. Ilyenkor a pielográfiás vizsgálat vagy a renográfia alkalmas a helyzet tisztázására. Krornocisztoszkópia alkalmával a kóros oldalról festék nem ürül. Cisztoszkópos vizsgálattal egyébként az ureterszájadék megítélése alapján is fel lehet ismerni a megbetegedést. Általában eszközös vizsgálatra nem szorulunk.

Nephrolithiasis vagy ureterolithiasis okozta haematuriára jellemző, hogy mozgásra fokozódik vagy – ha nem mutatkozik – mozgásra megjelenik. A pontos diagnózis röntgenvizsgálattal állapítható meg, üres felvételen azonban a kövek nem mindig látszanak, néha még iv. urográfiával sem. Gyakori vesekőroham, sok vesekő esetén mindig gondolnunk kell hyperparathyreosis vagy legalább idiopathiás hypercalciuria lehetőségére. A pyelon kitágulásának fájdalma, pyelectasia pl. intermittáló hydronephrosisban utánozhatja a vesekőrohamot, haematuriát azonban ilyenkor nem találunk. Az uréter megtöretése a pielográfiás vizsgálattal állapítható meg.

Az akut nephritis ritkán okoz masszív haematuriát, különösen a második világháború után azonban számos olyan esetet figyelhettünk meg, melyeknek jóformán egyetlen tünete a súlyos vérzés volt. Masszívabb haematuria is előfordul, de a nephritis egyéb jelenségeivel, proteinuriával, hypertensióval, oedemával, oliguriával, cylindruriával együtt. Az esetek felismerése a betegség kitörését megelőző tonsillitis vagy egyéb felső légúti fertőzés, esetleg scarlatina, és a betegség jellegzetes tünetei alapján nem nehéz.

Az a megbetegedés, melyet régebben gócnephritisnék neveztek, néha nagyobb haematuriát is okozhat, legtöbbször azonban csupán mikroszkópos haematuriában nyilvánul, melyhez proteinuria, cylindruria sem társul. Hypertonia és ödéma soha sincs. A megbetegedés gyakran infekcióhoz társul. Ma elterjedtebb elnevezés primer benignus haematuria vagy rekurráló haematuria . Az endocarditis lentában található emboliás gócnephritis a „lenta” diagnózisának obligát tünete. A krónikus nephritis ugyancsak mikroszkópos haematuriával jár. E betegség a lefolyás, a hypertonia, az esetleges ödéma, a betegek jellemző sárgásfakó színe, a veseműködés zavara, proteinuria, cylindruria, a BUN és a szérumkreatinin növekedése alapján ismerhető fel.

A nephrosis-szindróma

Nephrosis-szindrómám a haematuria hiánya jellemző, krónikus nephritis nephrosisos stádiumában azonban mindig találunk mikroszkópos haematuriát. Ugyancsak jellemző a mikroszkópos haematuria a krónikus pyelonephritisre is, melynek veseelégtelenséggel járó stádiumát a krónikus nephritis ilyen stádiumától már nem lehet elkülöníteni. Az abakteriális, interstitialis nephritisék. is mikroszkópos haematuriával járnak. Ugyanígy a vese vascularis betegségei is. Idősebb, arteriosclerosisos betegen néha masszívabb haematuriára kerül sor, melynek eredetét nem sikerül felderíteni. Néha a pyelon tágult ereinek vérzéséről van szó. Az essentialis hypertonia renális stádiuma szintén okoz mikroszkópos haematuriát.

Egyéb vesebetegségek

Egyéb vesebetegségek közül az Alport-féle progresszív hereditaer nephritis jön még szóba, mely süketséggel járó, ritka, öröklődő megbetegedés, az infekciós nephrosonephritis, az immunbetegségekkel kapcsolatos vesemegbetegedések a diabetes Kimmelstiel-Wilson szindrómája, az amyloidvese és a haemoptoét is okozó Goodpasture-szindróma.

A polycystás vese legtöbbször kétoldali vesemegbetegedés, mely makroszkópos és mikroszkópos haematuriát egyaránt okozhat. A vese tapintható és radiológiai vizsgálatokkal jellemző változásai kimutathatók. Kimutatása szonográíiával is lehetséges.

A hólyag megbetegedései

Vérzést okozhatnak a hólyag betegségei, a hólyag tuberculosis a hólyagkő, a hólyag papilloma) vagy más tumora. Származhat vérzés a prostata megnagyobbodásából is, melyet hypertrophia, gyulladás, tumor egyaránt okozhat. Mindezek megfelelő urológiai vizsgálatokkal felismerhető betegségek. A hólyag gyulladása néha olyan súlyos lehet, hogy komoly vérzést okozhat, vagy véres vizelettel járhat. A hárompohár próba folyamán ilyenkor az utolsó frakció a legvéresebb. Származhat a vérzés a húgycső gyulladásából is. Az urethritis oka legtöbbször traumás. Szóba jönnek a húgyutak tumorai között a haemangiomák is.

A haematuria ritkább okai között a lymphogranulomatosis renális megnyilvánulására is gondolnunk kell, ha e betegség egyéb jelenségei fennállanak. A mononucleosis infectiosa és a Bang-láz szövődményei között is leírtak haematuriát. Nálunk nem fordul elő, de a trópusokon a haematuria gyakori oka a bilharziasis. E schistosomiasis diagnózisa a lépnagyobbodás, az eosinophilia, a túlnyomóan urológiai tünetek és a kórokozó kimutatása (vizeletből, a végbél nyálkás váladékából) alapján állítható fel. Haematuriát okoz a vese sérülése, a vesebiopszia végzése és a vese spontán rupturájámk esete is ismeretes.

Néha olyan ismeretlen vagy felderíthetetlen okú haematuriával is találkozunk, mely vagy állandó, vagy rohamokban mutatkozik, és egyáltalában nem okoz panaszt. Ezekben az esetekben a legszorgosabb kutatással sem tudunk előidéző okot kimutatni. Lehet természetesen, hogy rejtett vesekőről, esetleg haemorrhagiás diathesisről van szó. Ilyen esetben a vesebiopszia elvégzése mindenképpen indokolt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.