Betegségek és megelőzésük

Amit tudni kell a neurológiai betegségekről

A különböző neurológiai betegségek esetében a rehabilitáció céljából elen­gedhetetlen a mozgás-, a megértés-, a kommunikációs képesség vizsgálata, azoknak javítása, tanítása vagy újra tanítása, tehát a rokkantság kialaku­lása céljából a korai komplex rehabilitáció alkalmazása. Arra kell töreked­ni, hogy a beteg önellátó legyen és integrálódjon, illetve reintegrálódjon a társadalomba.

Milyen idegrendszeri sérülések okozhatnak funkció zavarokat

  • agykárosodás a méhen belül a magzati életben, szülés közben, szülés után,
  • traumás koponya-, agysérülés,
  • perifériás idegrendszeri sérülés,
  • gyulladásos betegségek,
  • stroke – vérzéses vagy elzáródásos,
  • idegrendszeri tumorok,
  • veleszületett anyagcsere-betegségek.

Mi történik a felismerés után?

Az intenzív, akut ellátás után, a vegetatív működések stabilizációját köve­tően, a vizsgálati eredmények birtokában a neurológus és a rehabilitációs szakorvosnak a gyógytornászok, logopédus, pszichológus, gyógypedagó­gus, ápoló, foglalkozási terapeuta, segédeszközgyártó bevonásával kell elkészítenie az egyénre szabott rehabilitációs programot, melyet az elért eredmények, a beteg állapotát figyelembe véve időszakonként újra kell ér­tékelni s a rehabilitációs kezeléseket szükség esetén megváltoztatni.

Milyen kezelések ajánlottak idegrendszeri sérültek számára?

A beteg állapotától és a diagnózistól függően idegrendszeri sérültek­nél a következő rehabilitációs kezelések alkalmazhatók: gyógytorna, konduktív pedagógia, elektroterápia, masszázs, logopédia, foglalkozási terápia, vízitorna, úszás, pszichoterápia, zeneterápia, segédeszközök al­kalmazása.

Felnőtt betegeknél később a team tagok feladata véleményt alkotni a munkába állás, átképzés lehetőségeiről, amennyiben súlyos fogyatékosság vagy rokkantság nem alakult ki.

Jegyezzük meg! Gyermekkorban pedig meg kell találni a sérült beteg gyermek számára a legalkalmasabb oktatási intézményt, tö­rekedve arra, hogy elsősorban integrált oktatásban részesüljön, és ugyan­akkor ne szakadjon ki a családi környezetből.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.