Betegségek és megelőzésük

Crohn-betegség tünetei

A Crohn-betegség a belek teljes hosszára kiter­jedő gyulladásos bélbetegség. A gyulladás kö­vetkeztében a bélfal megvastagodhat, hegek és szűkületek alakulnak ki. A bélcsatorna bármelyik részén kialakulhat, a szájüregtől a végbélig, de mégis a vékonybél egyik szakasza, a csípőbél (ileum) és a vastagbél gyakrabban van érintve.

Röntgen a bélről

(Kép fent) Az emésztőrendszer alaki eltéréseit a rönt­genvizsgálat jól láthatóan ábrázolja – ahogy ezen a képen is -, ezért a Crohn-betegség diagnosztizálására is alkalmas.

Oka jelenleg ismeretlen, mindenesetre családi halmozódást mutat, és dohányosok esetében há­romszor gyakrabban fordul elő, mint a nemdo­hányzók körében.

Tünetek és jelek

  • Hasi fájdalom
  • Hasmenés, időnként vér a székletben
  • Láz
  • Általános rossz közérzet
  • Súlycsökkenés, fogyás

A Crohn-betegség világszerte ismert, de a nyugati országokban gyakoribb, és jelen­tősebb mértékben érinti az askenázi zsidó népességet. Általában 15 és 40 éves élet­kor között fordul elő férfiak és nők köré­ben egyaránt. A betegség hatásos oki kezelésére egyelőre nincsenek módszerek. Lefolyásában tünetekkel tarkított epizó­dokat tünetmentes időszakok követnek. A tünetek gyógyszeres kezeléssel enyhít­hetők.

Mit tehet az orvos?

Ha felkeressük orvosunkat a Crohn-betegség tüneteivel, ő meg fogja vizsgálni a szájüregünket, nincsenek-e benne feké­lyek, majd megtapintja hasunkat is. Lehet, hogy semmi rendelleneset nem fog észlel­ni. Vérvizsgálatot rendelhet, amelyben tel­jes vérkép (a gyulladás kimutatására), szé­rumvas-, folsav- és B12-szintmérés is benne lesz. Valószínűleg székletmintát is kell adni. A további vizsgálatok már kórházban zajlanak: kolonoszkópia, szövet­mintavétel a bél érintett szakaszáról és kontrasztanyagos röntgenvizsgálat.

A Crohn-betegség kezelése

Enyhébb tünetekkel járó epizódok esetén elegendő lehet a szokásos hasmenésgátló kezelés (loperamid, kodein). A kezelés lényege a szteroid gyulladás­gátló (tabletta vagy beöntés formájában) és az immunrendszer működését gátló szer adása. Súlyos esetben kórházi kezelés szükséges.

A diétában az egyszerű, könnyen emészthető ételek szerepelnek a gyomor­bélrendszer pihentetésére. Nagyobb dié­ta után akár 6 hét is eltelhet, amíg újabb Crohn-epizód jelentkezik. A diéta hibája, hogy költséges, és nagy türelmet igényel. A Crohn-betegek 70-80%-a sebészi beavatkozást igényel vagy az érintett és gyulladt terület, bélszakasz eltávolítását, vagy a létrejövő szűkület kivételét illetően. Miután sajnos több műtéti beavatkozás lehet szükséges egy élet során, az operáci­ókat, azok kiterjedését a minimumra szo­rítják, hogy az emésztőrendszer épsége -amennyire lehetséges – megmaradjon.

Szerencsére a Crohn-betegség „roha­mai” általában múló jellegűek, a zajlás idő­szakai után nincsenek tünetek, és minden­ki élheti tovább a megszokott életét. A betegek mintegy 10%-ában egyéb zava­rok jelentkeznek: ízületi gyulladás (ízületi merevséget okozó ízületi gyulladás, lásd ott), vesekő, epekő, kötőhártya-gyulladás és az erythema nodosum néven ismert bőr­elváltozás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.