Egészségügyi kérdezz-felelek

Crohn-betegség szteroidos kezelése

Az orvosom szteroidokat javasolt a Crohn betegségemre, de tartok a mellékhatásoktól. Van más lehetőségem?

Ha a betegsége enyhe, lehetséges, hogy elég lesz valamilyen aminoszalicilátot szednie (például meszalazint vagy szulfaszalazint) valamilyen antibiotikummal (például metronidazollal vagy ciprofloxacinnal) együtt. Az aszpirinnal rokon, de sokkal erősebb hatású aminoszalicilátok csökkentik a gyulladást, az antibiotikumok pedig visszaszorítják a gyulladást fenntartó baktériumokat. Mindkét fajta szerről bebizonyosodott már, hogy az enyhe Crohn-betegségben szenvedők legtöbbjénél javítja a tüneteket, sőt az ilyen esetek felében teljesen meg is szünteti azokat. A kétféle antibiotikum együttes szedése ugyanolyan hatásos lehet, mint a szteroidkúra.

Ha mérsékelten súlyos vagy súlyos Crohn-betegsége van, a szteroiddal (például prednizolonnal, metilprednizolonnal vagy budezoniddal) végzett kezelés a betegséggel járó fájdalmat, hasmenést és bélkárosodást okozó gyulladás megszüntetésének leggyorsabb módja. A kezelés általában 812 hétig tart, ezután az orvos fokozatosan csökkenti a gyógyszer adagját, majd további néhány hónap elteltével teljesen abbahagyhatja a szteroid szedését.

Alternatívák

Ha valami oknál fogva nem szedhet szteroidokat, az úgynevezett immunmoduláns gyógyszerek, mint az azatioprin, vagy a merkaptopurin is segíthetnek a gyulladás csökkentésében, de ezek használata esetén 4 hónapba is beletelhet, mire a betegség tünetei enyhülnek. Egy másik, általában a szteroidkúrára nem reagáló pácienseknek fenntartott új lehetőség a biológiai terápiás gyógyszerek (például az infliximab, az adalimumab vagy a certolizumab pegol) alkalmazása.

Ezek az orvos által infúzióban vagy injekcióban beadott gyógyszerek semlegesítik az immunrendszer egyik fehérjéjét, amely Crohn-betegség esetén nagymértékben felelős a gyulladásért. Lehet, hogy már egy injekció vagy infúzió is elegendő lesz, bár ha a betegség előrehaladott fázisban van, és a beleiben már fisztulák lényegében a belek között kis járatok is keletkeztek, akkor többszöri kezelésre lehet szükség.

Biológiai terápiás készítmények

A vizsgálatok szerint a biológiai terápiás készítmények a Crohn-betegségben szenvedők akár 80 százalékánál néhány hét alatt enyhíthetik a tüneteket, s az esetek nagyjából egyharmadába teljesen meg is szüntethetik azokat. E gyógyszereket azonban nem szedhetik a pangásos szívelégtelenségben szenvedők, és a súlyos fertőzések kockázatát is növelhetik. Jelenleg általában nem ezeket írják fel elsőként a Crohn-betegség kezelésére, ez azonban a következő években megváltozhat: a szakemberek kezdik úgy gondolni, hogy azokat a pácienseket is ilyen szerekkel kellene kezelni, akiknél nagy a betegség szövődményeinek, például a fisztulák kialakulásának kockázata.

Tény vagy tévhit? A stressz Crohn-betegséget okozhat

Tévhit. Senkinek se higgye el, hogy Crohn-betegségét az életében tapasztalt feszültségek idézték elő. Ez egy tényleges, testi betegség, amelynek tényleges testi okai vannak. Az viszont igaz, hogy stressz hatására a tünetek rosszabbodhatnak. Ha úgy érzi, hogy összecsapnak a feje fölött a hullámok, vagy nincs kivel megbeszélnie a gondjait, akkor érdemes lehet csatlakoznia egy önsegítő csoporthoz – akár az interneten, akár a lakóhelyén.

A gyógyszerek már nem nagyon segítenek a Crohn betegségemen. A műtétgyógyulást hozhat?

A műtét nem gyógyítja a Crohn-betegséget, de ha a gyógyszerek már nem javítanak az állapotán, vagy ha a gyulladás következtében olyan szövődmények alakultak ki, mint a bél elzáródása, vérzése, átlyukadása vagy tályogosodása, akkor lehet, hogy a műtét az egyetlen helyes megoldás. A beavatkozás megszüntetheti a krónikus fájdalmat, szükségtelenné teheti a szteroidok szedését, és utána újra aktív életet élhet.

A Crohn-betegségben szenvedők nagyjából háromnegyedének lesz előbb-utóbb szüksége műtétre. Sokféle beavatkozást végezhetnek, az egyszerűbbek közé tartozik például a tályogok leszívása vagy a vékonybél szűkületeinek tágítása, de súlyos esetben akár a vastagbél teljes eltávolítása is szükségessé válhat, ami már igen komoly műtét. Ám ha valóban szükséges a beavatkozás, akkor ajánlatos rászánnia magát, mert többévi kényelmet nyerhet általa.

Azt is tudnia kell, hogy a Crohn-betegek mintegy felénél a tünetek a műtét után öt éven belül kiújulnak, s nagyjából a negyedüknél újabb operáció válik szükségessé. A műtét után az orvosa várhatóan azt tanácsolja, hogy szedjen gyulladáscsökkentő hatású aminoszalicilátokat, például meszalazint vagy szulfaszalazint, hogy segítsenek a tünetek kiújulásának megelőzésében.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.