Betegségek és megelőzésük

Diftéria (torokgyík) okai, kezelése gyermekkorban

A csecsemők két hónapos korban kapják első alkalommal azt a kombinált védőoltást, amely egy szúrással segít védettséget ki­alakítani öt súlyos fertőzés ellen (difteria, pertusszisz, tetanusz, Hib-meningitisz és poliomyelitis anterior acuta). Az Infanrix-IPV-Hib vakcina egész Európában alkalmazott, korszerű technológiával készített, jól tolerálható vakcina, melyet 2006. január elseje óta al­kalmazunk Magyarországon.

Okai:

A diftériát egy baktérium méreganyaga (toxinja) okozza. A kórokozó cseppfertőzés útján terjed. A méreganyag az egész szervezetre hat, és a következő betegségekhez vezethet:

  • torokdiftéria,
  • gégediftéria,
  • orrdiftéria (csecsemőknél),
  • köldökdiftéria (újszülötteknél),
  • sebdiftéria.

A torokgyík kórokozója

A következőkben mind az öt fertőzésről lesz szó részletesebben, elsőként a diftériáról. A difteria, magyar nevén torokgyík, a múlt század első felében rettegett fertőző betegség volt, mert sok család­ban temettek el kisgyermeket miatta. A betegség kórokozója bak­térium (Corynebacterium diphteriae), ám nem közvetlenül maga a kórokozó, hanem az általa termelt méreganyag, azaz toxin felelős a súlyos tünetek kialakításáért.

A diftériatoxin ugyanis szürkés színű, vaskos, tapadó lepedéket alakít ki a torokban a mandulákon, ami légzési és nyelési nehézsé­get, súlyos esetben fulladást okozott. A torokban kialakuló lepe­dék miatti belégzési nehezítettség, a difterias „croup” jellegzetes tünetei igen hasonlóak a ma is gyakori, elsősorban vírusfertőzések során fellépő „pseudocroup” tüneteire (pseudo=ál, vagyis „ál-croup”, megkülönböztetésül a valódi crouptól, ami a diftériára jellemző).

Így jelentkeznek a panaszok:

A fertőzést követő harmadik-negyedik napon láz, köhögés és fejfájás jelentkezik. A gyerekek levertek, kisgyermekeknél hasfájás is jelentkezhet. Éles szélű, szürkésfehér lepedékes fekélyek képződnek, melyeket vörös udvar vesz körül. Jellegzetes az édeskés szájszag. Ezenkívül a nyaki nyirokcsomók is megduzzadnak.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a felsorolt tünetek alapján felmerül a diftéria gyanúja, ha a tünetek a gyermek közérzetére is kihatnak és ha a mandulákon feltűnő lepedék képződik, feltétlenül forduljunk gyermekorvoshoz. Ha a duzzanat miatt már akut légszomj jelentkezik, azonnal hívjuk a mentőket!

A mandulák lepedékéből vett kenet alapján igazolni lehet a diagnózist. A súlyos diftériás megbetegedés még ma is halálos kimenetelű lehet; kórházban kezelik, antibiotikumokkal és immunglobulinnal.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Gargarizáló tea: adjunk gyermekünknek zsályateát, hogy naponta többször azzal öblögesse a száját és a torkát. Ha lehetséges, gargari­záljon is vele. A tea baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású. Soha ne adjuk túl forrón a gyermeknek.

A leggyakrabban fellépő torokdiftéria kísérő kezelésére megfelelnek a mandulagyulladás esetén alkalmas szerek. Esetleg forduljunk homeopátiás orvoshoz.

  • Sóoldatos toroköblítés: ez a kezelés csak nagyobb gyermekeknél jön szá­mításba, akik már tudnak gargarizálni és akik nem nyelik le a sóoldatot.

Így végezzük: egy csapott teáskanálnyi főzősót egy pohár vízben felol­dunk. Szükség szerint naponta többször gargarizálhat vele gyermekünk.

  • Gyermekláncfű főzete: ez a (pl. torokban lévő) gyulladásos folyama­tok bevált kínai háziszere. A pitypangról azt tartják, hogy vértisztító hatású és javítja az anyagcserét, ezért úgy vélik, hogy hatásának kö­szönhetően a kórokozók által termelt toxinok hamarabb kiürülnek a szervezetből. Egyéb gyógynövényekkel, pl. zsályával vagy kamillá­val is kombinálhatjuk a pitypangteát.
  • Méz: az Ájurvédában gyakran együtt kapja a beteg a felírt gyógy­szerrel. Ám semmiképpen sem hevített állapotban! Ellenkező eset­ben az összes értékes, immunerősítő anyag tönkremegy benne. Itas­sunk gyermekünkkel pl. langyos, mézes zsályateát, Így enyhíthetjük a torokban zajló gyulladásos folyamatokat, illetve javíthatjuk a gyer­mek közérzetét; lásd mandulagyulladás.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Diftéria ellen létezik hatékony védőoltás, amellyel megbízhatóan meg­előzhető ez a súlyos betegség. (Magyarországon a védőoltás teljeskörűen kötelező.) Az oltást egyéb (pl. tetanusz és szamárköhögés elleni) oltó­anyagokkal kombinálva adják, és jól összeférő.

Diftéria mellékhatásai, oltóanyag

A toroktüneteken túl a toxin felelős a betegség többi súlyos komplikációjáért is, mivel károsítani képes a szívizmot, a vesét és az idegrendszert is. A betegség tüneteiért tehát a baktérium termelte toxin a felelős, ennek megfelelően a védettség kialakításához arra van szükség, hogy ellenanyagokat termeljen az immunrendszer a toxinnal szemben. Az oltóanyag ezért a tisztított diftériatoxinnak formaldehiddel ártalmatlanná tett változatát, a diftériatoxoidot tar­talmazza, mely betegséget nem képes okozni, de a védettséget ki tudja alakítani.

Védőoltás hatékonysága

A védőoltás alkalmazása előtti időszakban átlagosan tíz meg­betegedett kisgyermekből egy biztosan meghalt vagy fulladás, vagy egyéb, többnyire bénulásos komplikáció miatt. Még 1938-ban is, amelyik évben hazánkban a diftéria elleni védőoltásokat Európá­ban az elsők között elkezdték alkalmazni, több mint ötezer jelentett diftéria fertőzésből több mint 300-an meghaltak. Az oltások álta­lános alkalmazásával azonban a betegség hamarosan gyakorlatilag eltűnt, és ez a jó helyzet a mai napig fennáll.

A ’90-es években azonban hatalmas, több tízezer embert érintő diftériajárvány lépett fel ismét a velünk szomszédos Ukrajnában, ahol a szülők azért nem engedték a gyermekeiket beoltani, mert látták, hogy az oltásokat nem egyszer használatos injekciós tűkkel végzik, és féltek – okkal – a HIV/AIDS fertőzéstől. Nem véletlen, hogy országunkban egyetlen behurcolt diftériás eset sem fordult elő, hiszen a magyar gyermeklakosság példamutatóan magas átoltottsági aránya ezt megakadályozta.

A védőoltás szükségessége

Az Ukrajnában tapasztaltak azonban arra figyelmeztetnek mind­annyiunkat, hogy ez a védőoltás továbbra sem veszített semmit a fontosságából, mivel a toxinok termelésére képes baktériumok a környezetünkben a mai napig ott élnek, visszaszorításuk csak a védőoltások következetes folytatásával biztosítható.

Olyan terü­leten ugyanis, ahol mindenki oltott, a corynebacteriumok elveszí­tik toxintermelő képességüket, ellenben azonnal visszanyerik, ha akadnak ismét fogékony egyedek is, mint ahogy ez Ukrajnában is megtörtént. A diftériakomponenst tartalmazó vakcinák igen biz­tonságos, jól tolerálható oltóanyagok.

Védőoltás a gyermekorvosnál!

Monovalens – azaz egy komponensű -, kizárólag diftériatoxo­idot tartalmazó vakcina sehol a világon nem áll rendelkezésre, de nincs is rá szükség, mivel kombinált oltásban a kiváltott immun­válasz még tartósabb.

A védettség kialakítására minden ember­nek szüksége van. Aki bármilyen okból oltatlan, oltásait a lehető leghamarabb ajánlott pótolni. Háziorvoshoz, házi gyermekorvoshoz kell ilyen esetben fordulni, illetve a minden megyében és a Szent László kórházban működő Védőoltási Tanácsadók is segítenek, ha az olthatóság eldöntése, illetve az oltások ütemezése a gond

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.