Betegségek és megelőzésük

Csalánkiütés okai és kezelése gyermekkorban

Nagyon gyakori megbetegedés, az emberek legalább 20%-ánál előfordul egyszer életé­ben. Nőknél és kisgyermekeknél gyakoribb. Az elnevezés a csalán növényből ered, ami a bőrrel érintkezve nagyon hasonló kiüté­seket okoz, mint ez a betegség.

Okai:

Az orvosi szaknyelv urticaria néven emlegeti a csalánkiütést, és allergén vagy bizonyos más anyagokkal, pl. élelmiszerekkel, pollennel, rovar­mérgekkel, gyógyszerekkel stb. szembeni intolerancián alapuló akut bőrreakciót ért alatta. Az urticariát a test bizonyos hírvivő anyagai, a hisztaminok váltják ki, melyek nagyobb mennyiségben a bőrszöveti mastocytákban találhatók meg.

Ha egy anyag irritációt idéz elő, mivel a mastocyták intoleranciát mutatnak vele szemben, akkor a mastocyták nagyobb mennyiségű hisztamint bocsátanak ki. Ez az anyag behatol a szövetek közé, ezért a véredények kitágulnak, a vérpályában lévő folyadék pedig kilép a kötőszövetekbe. Ennek következtében bőrkiütés, viszketési inger jelentkezik, ödéma alakul ki.

A csalánkiütés főbb okai

 • Élelmiszerek: amerikai mogyoró, rákok, dió, hal, tojás stb., valamint különféle adalékanyagok.
 • Gyógyszerek: aszpirin, codein, penicillin, sulfamidok, átömlesztett vér.
 • Bőrkiütést okozó anyagok: csalán, állatszúrások és -harapások, pollenek, penész, korpa, krémek stb.
 • Fizikai tényezők: hideg, napsütés, fizikai tevékenység, víz, meleg stb.
 • Kórokozók: paraziták, baktériumok, gombák, vírusok.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az urticaria jellegezes kiütése a legrövidebb időn belül kialakul: erősen viszkető hólyagocskák és csalángöbök jelennek meg a bőrön. Előfor­dul, hogy a kiütés csak a karra, a lábra vagy az arcra korlátozódik, de kiterjedhet az egész testre is. Komolyabb esetekben ödémák jönnek létre, azaz folyadék halmozódik fel a szövetekben.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a tünetek súlyosak, és aggódunk, hogy a kiütés szétterjed, kérjük ki a gyermekorvos véleményét. Az orvos döntse el, hogy szükségesnek látja-e a gyógyszeres kezelést, pl. ad-e antihisztaminikumot, ami enyhíti a viszketési ingert és gyorsan elmulasztja a göböket.

Az allergia következménye a csalánkiütés

Súlyosabb esetben ún. anafilaktikus sokk is felléphet, ami a szervezet allergénekkel szembeni élet­veszélyes reakciója. Ilyenkor ugyanis olyan mértékű a hisztaminkibocsátás, hogy pillanatok alatt az összes véredény kitágul, továbbá nagy mennyi­ségű folyadék hatol be a szövetek közé, és a vérpályákban térfogathiány alakul ki.

Ez igen megterheli a vérkeringést, vérnyomáscsökkenéssel, heves szívdobogással és ájulással járó sokkos tünetek lépnek fel. Efféle reakció rovarméreg-, penicillin- vagy hidegallergia, továbbá egyéb allergiaformák esetén figyelhető meg. Ilyen esetben azonnal hívjunk orvost! Gyógyszeres ellátásban kell részesíteni a gyermeket, hogy az allergiás reakció tompuljon és a keringés stabilizálódjon.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Rooibos tea: a rooibos tea áthangolja az immunrendszert úgy, hogy az érzéketlenebbé váljon az ingerekre, nyugtatólag hat és enyhí­ti a viszketési ingert. Gyakori csalánkiütéssel küzdő kis betegek ese­tében javallott ennek a teának az ivókúraszerű alkalmazása, mivel nem tartalmaz teint, tehát nem gyakorol hatást a vérkeringésre. Itas­sunk meg belőle gyermekünkkel legalább két héten keresztül min­den nap, két csészényivel.

Így készül a tea: egy-két teáskanálnyi rooibos teát forrázzunk le kb. 150 ml vízzel. Öt percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

 • Vörös égerfa tea: a fa levele és kérge csersavakat tartalmaz, melyek enyhítik a kitágult véredények irritációját.

Így készül a tea: egy-két teáskanálnyi apróra vágott levelet és kérget fél liter forró vízzel leöntünk, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Hideg borogatásként is alkalmazhatjuk a teát.

 • A bőr halványpiros és fényes, feszül és érintésre igen érzékeny: fájdalmas, égő és szúró duzzanat alakul ki, ezenkívül apró hólyagocskák mutatkoznak. A hideg kezelések enyhítik a panaszokat: Professional Medical (mézelő méh), akut esetben 2-6 óránként, különben na­ponta háromszor.
 • Erős viszketés jelentkezik, melynek oka allergia, akut kiütés: Professional Medical (szívmag), akut esetben egy-két óránként, külön­ben naponta három-négyszer.
 • A kiütés nedvedzik és ég, a bőr megduzzad, a hólyagok pereme vörös: a panaszok melegben enyhülnek, hűvös levegő hatására pedig erősödnek: Professional Medical (mérges szömörce), akut esetben 2-6 óránként, különben naponta háromszor.
 • Csaláncsípés kinézetű bőrkiütés: a bőr viszket, ég, érintésre ki­mondottan érzékeny, kidudorodó, vörös foltok jelentkeznek: Professional Medical (csalán), akut esetben 2-6 óránként, egyébként naponta háromszor.
 • Ecetes borogatás: az ecetes, esetleg citromos hűtő borogatás enyhíti a viszketést és megnyugtatja az irritált bőrt.

Így végezzük: adjunk egy-két evőkanál ecetet vagy citromlevet kb. fél liter hűs vízhez, majd itassunk át vele egy pamutkendőt vagy mullpólyát. Helyezzük a borogatást az érintett bőrfelületre, és hagyjuk rajta 10-15 percig. Gyakorta ismétlendő kezelés.

 • Gyömbér és zöld tea: a kínai orvostudomány ezzel a két hagyomá­nyos szerrel, a gyömbérrel és a zöld teával igyekszik harmonizálni az immunrendszer anyagcseréjét és kompenzálja az allergiás reakciókat. Egy kevés bioalma- vagy körteié hozzáadásával kellemes ízűvé vará­zsolható mind a zöld tea, mind pedig a gyömbér. Ez a kombináció igen kellemes ízű, és már az egész kicsi gyermekek is szívesen fo­gyasztják.
 • Zabszalma: a zabszalma az égő, viszkető bőrirritációk enyhítésére és a bőr megnyugtatására szolgáló, rég bevált szer. Így alkalmazzuk: maroknyi zabszalmát (kapható a patikákban) két liter zubogva forró vízbe dobunk. 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük és meleg kádvízbe öntjük. 15-30 percig fürödhet benne gyermekünk.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Próbáljuk meg kideríteni a csalánkiütés okát.  Ha allergia áll a dolgok hátterében, ígéretesnek tűnik a hiposzenzibilizálás, melyet bőrgyógyász végez. A kis betegnek mi­nimális mennyiségben elkezdik adagolni az allergiát kiváltó anyagot, hogy ily módon szoktassák hozzá a szervezetét.

A módszer kíméletes alkalmazása már egészen kicsiny gyermekek esetében is lehetséges. Az ő esetükben a hiposzenzibilizálás még nem injekció formájában történik, hanem ún. szublinguális kezelés formájában. A gyermek egyszerűen néhány cseppnyi deszenzibilizáló anyagot kap a nyelve alá, ahonnan az a nyálkahártyán keresztül felszívódik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.