Betegségek és megelőzésük

Dührohamok kezelése gyerekeknél

Okai:

Időnként minden gyermeknél előfordulnak dührohamok, dackorszak idején pedig még gyakrabban jelentkeznek a dühkitörések. A szülő ilyenkor maradjon higgadt, akkor is, ha gyermeke tombol, ordít és a földre veti magát. Ezek a reakciók hozzátartoznak a gyermek fejlődéséhez és idővel természetes módon maradnak el.

Markánsan megnyilvánuló agresszió esetén komolyabb okok (pl. a szülői házban zajló nagyobb konfliktusok, iskolai félelmek, a tanárok vagy a barátok részéről támasztott igen magas elvárások, esetleg az általuk tanúsított elutasítás) húzódhatnak meg a háttérben. Ezek a tényezők erősen frusztrálhatják a gyermeket, aki ilyenkor rohamszerű dühkitöréseket produkál vagy egyéb erőszakos, agresszív megnyilvánulásokat tanúsít, és így vezeti le a feszültséget.

Így jelentkeznek a panaszok:

A gyermek hirtelen feltűnően agresszív módon reagál: ordít, sír, csapkod, ökölbe szorítja a kezét, vörösödik a feje, csapkodja az ajtót, földhöz vagy falhoz vág tárgyakat. Nem lehet szót érteni vele. A dühkitörést köve­tően néhány gyermek szomorú, aggodalmas, igyekszik visszahúzódni.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Amennyiben a gyermek agresszív viselkedése fokozódik, a dühkitörések hevesebbé válnak, kérjük ki a gyermekorvos vagy -pszichológus taná­csát. Fel kell kutatnunk az okokat, és ki kell zárnunk a figyelemzavart – AD(H)D – mint lehetséges okot.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Nyugtató hatású gyógynövények: a citromfű, a komló, a macskagyö­kér és az orbáncfű nyugtató hatású és helyreállítja az idegrendszer egyensúlyát. Az AD(H)D és az alvászavarok címszavak alatt megta­láljuk az itt felsorolt gyógynövényekből összeállítható teák elkészíté­sének módját.
  • A gyermek azt igényli, hogy karon hordják, ami átmenetileg meg is nyugtatja: a földre veti magát, dobálja a játékait, üvölt, tombol: Professional Medical (kamilla), akut esetben: 1/22 óránként, egyébként he­tente háromszor.
  • Minden ellenvetés dühöt vált ki a gyermekből: nem akarja, hogy megérintsék, dobálja a játékait, üvölt; a vigasztalás csak ront a hely­zetén: Professional Medical (magas szarkaláb), akut esetben ½ 2 órán­ként, egyébként naponta egyszer.
  • A gyermek minden apróság miatt kiabál és szitkozódik: kifeje­zetten durva és rosszindulatú tud lenni, és ezzel másoknak fájdalmat okoz. Látszólag magának és másoknak is be akar valamit bizonyítani: Professional Medical (indusdió), akut esetben 1/22 óránként, egyébként naponta egyszer.
  • A dührohamok alkalmával hajlamos a rombolásra, harap, tapos és köpköd: fél az egyedülléttől, éjszaka felriad álmából: Professional Medical (csattanó maszlag), akut esetben 1-2 óránként, egyébként na­ponta egyszer.
  • Masszázs: a gyengéd masszírozás mind testi, mind érzelmi vonatko­zásban segít egyensúlyba hozni a gyermeket. Masszázs közben emellett olyasféle jó közérzet alakul ki, ami oldja az agressziót. Speciális olajakat, pl. citrom- vagy narancsolajat is használhatunk a masszírozáshoz.
  • Tajcsi és csikung: a kínai mozgásgyakorlatok segítenek a feszültség oldásában és a kedélyek csillapításában. Gyakran szerepelnek tajcsi és csikung-kurzusok a fitness és wellness centrumok kínálatában. Válasszunk közülünk kedvünkre.
  • Komlópárna: általános nyugtatóként és az idegrendszer kiegyensú­lyozása céljából az indiaiak a komlót alkalmazzák, pl. komlópárna rátét vagy egy az esti lefekvést megelőző komlófürdő formájában.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

A kiegyensúlyozott életvitel és a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosításával sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk gyermekünket az agresszív viselkedési formák felvételétől. Sportoljon sokat a gyermek, legyen hol levezesse fölös energiáit, tapasztalja meg a társas érintkezés formáit, hogy mi is a csa­patszellem, hogyan is szokás odafigyelni egymásra, tiszteletben tartani a másik szándékait.

Szabjuk meg, mikor és mennyi időt tölthet el a tévé, illetve a számítógép előtt, ügyeljünk rá, hogy ne nézzen olyan filmet, ne játsszon olyan számítógépes játékot, amelyekben az erőszak pozitívumként tűnhet fel. Étrendje legyen kiegyensúlyozott, fogyasszon sok friss élelmiszert.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.