Betegségek és megelőzésük

Bakteriális fertőzések és jellemzőbb betegségek

A bakteriális fertőzés a múltban az egyik fő ha­lálozási ok volt a világon. Az antibiotikumok be­vezetése óta súlyos bakteriális fertőzések is ered­ményesen és gyorsan kezelhetővé váltak. Sok­-sok baktérium támadhatja meg szervezetünket, így a tetanusz, diftéria, szamárköhögés és tuberkulózis baktériuma.

Az így kialakuló betegsé­gek a fejlett országokban már ritkának számíta­nak, pontosan a hatékony vakcinációs progra­mok elterjedése miatt. Ha a baktérium toxint (mérgező anyagot) bocsát ki magából, speciális antitoxinokat alkalmaznak velük szemben.

Szamárköhögés

Orvosi neve pertusszisz, kórokozója pedig a Bordetella pertussis nevű baktérium. Na­gyon erősen fertőz; köhögésnél, tüsszentésnél cseppfertőzés útján terjed. Néhány évente járványszerűen ismétlődik, bár ma már a 2 év alatti gyermekek nagy része az egész világon védőoltásban részesül.

A szamárköhögés bármely életkorban előfordulhat, bár elsősorban ötéves kor alatt gyakoribb. Mint a legtöbb bakté­rium- vagy vírusfertőzés, a felnőttkorban kialakuló szamárköhögés sokkal súlyosabb lefolyású.

Lappangási idő

A fertőzés lappangási ideje 7-10 nap, és a kezdeti stádiumban a leginkább fer­tőzőképes. Korai tünetei a fáradtságérzés, étvágycsökkenés, orrfolyás és könnyezés ezek nagyon hasonlóak a közönséges megfázás tüneteihez.

A fertőzés előrehaladásával elér egy ún. rohamstádiumig, amikor a köhögés a jel­lemző tünet. A köhögés nagyon jellegze­tes: kilégzés után sípoló belégzés követke­zik, és magas hangú, szamárordításhoz hasonló köhögésben tör ki a beteg. Az erőlködést hányás is követheti. Ez a nehéz és kellemetlen időszak két hétig tarthat, és súlyos szövődményeket okoz­hat a légzés érintettsége miatt.

Az első stádiumban „megfogott” sza­márköhögés antibiotikum szedésére elmúlhat, vagy javul. Hatásos kezelése nincsen, és ha már a rohamszerű köhögés elindult, igazából csak kivárni lehet a be­tegség lezajlását, és esetleg tüneti szerek adhatók.

A szamárköhögés tünetei és jelei

 • Fáradtságérzés, étvágy­csökkenés;
 • a közönséges megfázás tünetei;
 • súlyos, ismétlődő köhögés, amelyet rövid belégzés követ;
 • hányás.

Tetanusz

A tetanuszt a Clostridium tetani nevű bak­térium által termelt neurotoxin (idegmé­reg) okozza, amely megtámadja az idege­ket, és izomgörcsöket kelt. Ez a baktérium a talajban (és az emberi bélben) él, és ak­kor válik támadóvá, ha egy sérülés vagy toxinok állnak rendelkezésre, és a meg­felelő ápolás is segíti a beteget.

A tetanusz baktériuma a talajban és az állatok beleiben él, így a mezőgazdasággal, állattartással foglakozók vannak leginkább veszélyeztetve. A fertőzés sérüléssel vagy az állati ürülékkel átterjedhet az emberre.

A tetanusz leküzdésének kulcsa is a vé­dőoltás kifejlesztése volt. A fejlett orszá­gokban minden gyermek megkapja a há­rom tetanuszellenes oltást, majd később az emlékeztető oltásokat. A felnőttek szá­mára tízévenként szükséges az emlékez­tető, de a nagyobb kockázatnak kitett em­berek (így a mezőgazdasági dolgozók) számára ötévenként szükséges az emlé­keztető oltás.

Tetanusz -tünetek és jelek

 • Láz,
 • fejfájás;
 • izomgörcsök, főként az állkapocs­ban;
 • eltorzult arckifejezés;
 • a végtagok merevsége.

Tuberkulózis, TBC

A tuberkulózis (régebbi nevén: gümőkór) kórokozója a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium, amely krónikus, tartósan fennálló fertőzést okoz. A világon minde­nütt jellemzően a rossz szociális körülmé­nyek között élőket érinti. A fejlett és gaz­dagabb országokban a táplálkozás, egész­ségügy és lakáskörülmények javulásával az utóbbi 50 évben a tbc-s esetek száma jelentősen visszaesett.

Érdekes módon 1985 tájától ismét emelkedik az esetszám, ami részben a kórokozók antibiotikum ­rezisztenciájával magyarázható, részben pedig azzal, hogy a HIV- és AIDS-fertő­zés terjedésével sokan ismét érzékennyé váltak a tbc iránt is.

A tbc-fertőzés gyakran csak enyhébb változatban jelentkezik: heteken át tartó láz, köhögés és zöldessárga köpet kíséri, de sokkal súlyosabb esetek is előfordulnak. A tbc baktériuma cseppfertőzés útján (tüsszentéssel, köhögéssel) terjed. A felis­mert tbc-s beteg környezetében lévőket is nyomon kell követni, lehetőleg minél pontosabban, hogy megelőzhető legyen egy esetleges járvány. A fertőzés sokáig szunnyadhat, és hosszú évek eltelte után lángol csak fel újra.

Szerencsés módon a tbc ma jól kezel­hető, bár a kezelés sokáig tart, hiszen hó­napokig kell antibiotikumokat szedni. Megelőzhető – részben a BCG vakciná­val is.

Tuberkulózis -tünetek és jelek

 • Láz;
 • állandó köhögés;
 • zöldessárga, esetleg vérrel erezett köpet;
 • éjszakai izzadás;
 • testsúlycsökkenés.

Skarlát (vörheny)

Az egykor rettegett skarlátot a Strepto­coccus pyogenes nevű baktérium okozza, amely cseppfertőzés útján terjed. A vörös bőrkiütés a torokfertő­zés után alakul ki, és főleg az arcon és a kezeken jelenik meg. Gyorsan terjed, és a bőrrétegek hámlása is kísérheti. A nyelven vörös foltokkal tarkított fehéres lepedék lehet. Egy­hetes antibiotikum-kezelésre általában meggyógyul.

Diftéria

A diftéria (torokgyík) kórokozója a Corynebacterium diphtheriae nevű baktérium.

Jellemző tünetei:

 • torokfájás;
 • láz;
 • a torok és a gége duzzanata, ami elzárhatja a légutat.

A diftéria érintheti a szívet szívizomgyulla­dás formájában, az agyban pedig agyve­lőgyulladást (enkefalitiszt) okozhat. A legtöbb esetben az idejében felismert és kezelt diftéria antibiotikumokkal és antitoxin-injekciókkal meggyógyít­ható. A megelőzés hatásos módja a védőoltás.

A vakcinációnak köszönhetően a fejlett országokban a diftéria ma már igen ritka, bár Kelet-Európában és Oroszország­ban felbukkantak esetek. Nagyon fontos a védőoltások rendszerének fenntartása a betegség megelőzése céljából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.