Cukorbetegség

A harag és a düh növeli a cukorbetegség kockázatát

Tanulja meg kezelni az ellenségességet!

Úgy érzi, állandóan hadban áll a környezetével? Dudálni kezd, ha az ön előtti autó túl lassan halad? A nehéz helyzetekben az első reakciója az, hogy dühbe gurul? Ha igen, akkor lehet, hogy a személyisége ahhoz a típushoz tartozik, amelyik bizo­nyítottan hozzájárul a vércukorszint emelkedéséhez.

A kutatók már régóta gyanítják, hogy a harag és az ellensé­gesség szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségekben. A legújabb kutatások alapján úgy tűnik, hogy azok, akik gyak­ran haragosak, vagy akiknél ezzel rokon személyiségjegyek figyelhetők meg, például cinizmus, düh vagy agresszivitás, hajlamosabbak rá, hogy magas legyen a vércukorszintjük, és inzulinrezisztencia alakuljon ki náluk.

A dühös és ellenséges emberek a túlevésre is hajlamosabbak. Egy tanulmány készítői például megállapították, hogy az ellenségességre hajló embe­rek átlagosan napi 600 kcal-val (2512 kJ) több energiát vittek be, mint kevésbé dühös társaik.

Változtasson negatív gondolkozásán

A személyiségét természetesen nem tudja megváltoztatni, változtathat viszont a negatív gondolkodásmódján és viselke­désén. Kezdje ezt is a mély légzéssel és a többi, nemrég elsa­játított gyakorlattal. A harag kezelésére stressz csökkentést és relaxációs tréninget alkalmazó programok kimutathatóan csökkentik a szívinfarktus kockázatát, és a Duke Egyetem kutatói szerint ugyanezek a módszerek a vércukorszint szabá­lyozásában is segíthetnek. Az alább ismertetett néhány egyszerű lépés megakadályozhatja, hogy a pillanatnyi fellobbanások elfajuljanak.

1. Távolodjon el!

Néha csak úgy akadályozhatja meg a harag fellobbanását, ha elszakad az önt provokáló helyzettől arra az időre, amíg megnyugszik. A legjobb ilyenkor az, ha szakít némi időt egy kis testmozgásra. Ha nem áll módjában ténylegesen eltávolodni a helyzettől, terelje el a gondolatait azzal, hogy magában tízig számol. Nagyon egyszerű módszer – de beválik.

2. Legyen konkrét!

Ha szembekerül valakivel, akire harag­szik, ne kezdjen hosszú litániát a vélt hibáiról és az önt ért állítólagos sérelmekről, hanem összpontosítson arra az egy dologra, ami valóban bosszantja – de hogy ez mi, azt állapítsa meg magában még azelőtt, hogy megszólalna. Azt mondja el, hogy pontosan milyen változást szeretne, ami javíthatna a helyzeten.

3. Ne sértegessen!

Csábító lehet a gondolat, hogy „elmagya­rázza”, miért is érzéketlen vagy undok egy másik személy, de egyáltalán nem segít a valódi probléma megoldásában (pl. azon, hogy több segítséget szeretne a párjától vagy, hogy mennyit költsenek a nyaralásra), ha a másikat annyira leköti a védekezés, hogy oda se figyel arra, amit mond neki.

Tipp: sokat segíthet magán azzal, ha pozitív gondolkozású embe­rek társaságát keresi, és minél kevesebbet érintkezik negatívan gondolkozó vagy kellemetlen személyekkel.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.