Betegségek és megelőzésük

Endometriózis és tünetei

Az endometrium a méh nyálkahártyája. Ez a nyálkahártya havonta egyszer, a menstruáció alkalmával lelökődik, majd újranő. Endomet­riózis akkor alakul ki, ha egy méhnyálkahártya-sziget a női nemi hormonok hatására a meden­cén belül másutt kezd fejlődni, pl. a petefészekben vagy a petevezetékben. Oka lehet a menst­ruáció alatti hormonkezelés is. Endometriózis előfordulhat a medencén kívül is, pl. a bélben, a hasüregben, sőt szélsőséges esetben a tüdőben is. Megkülönböztetik a méhen belüli és méhen kívüli formáját.

Tünetek és jelek

A kismedencei endometriózis jellemző tünetei az alábbiak:

  • fájdalmas, rendszertelen és erős vérzések;
  • szexuális aktus során erős fájdalom­érzés;
  • vizelési rendellenesség;
  • meddőség.

A kórkép valódi oka tulajdonképpen nem ismeretes, de első gyereküket 30 éves ko­ruk felett megszült, ill. gyermektelen nők­nél gyakoribb.

Ha a kismedencén kívül jön létre, a tü­netek mindig az érintett szervtől függenek. A bél endometriózisa pl. változtat a székelési szokásokon, hasi fájdalmat, eset­leg végbélvérzést okozhat.

Az endometriózis kezelése

Hormonkezeléssel elnyomható a menst­ruációs ciklus hatása, csökken az ösztrogénszint, amely felelős a méhnyálkahártya szövetének fejlődéséért. Egy évig kell folytatni a kezelést, és általában ezután az endometriózis megszűnik. Laparoszkópiás úton (a hasüregbe jut­tatott, optikával és manipulátorral ellátott endoszkópos eszközzel) kisebb „eltévedt” endometriális szövetrészek kivehetők. Ha a beteg idősebb korú nő, és súlyosabb az állapota, teljes méheltávolítás javasolt. Az endometriózis terhesség esetén ab­bamarad, de később kiújulhat.

Endometrózis-ciszta

(Kép fent) A képen endometrózis-ciszta felülete lát­ható. Az egyik petefészek felszínére nőtt rá a méhnyálkahártya-szövetrész.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.