Betegségek és megelőzésük

Gyermekkori allergiás betegségek tünetei kialakulása és kezelése

Allergiás légúti betegségek

Az allergiás betegek száma világszerte ugrásszerűen emelkedik, egyes adatok szerint minden 4. ember allergiás. Ebben nagy valószínűséggel szerepet játszik a környezet, a légszennyeződés növekedése, a lakásvi­szonyok, a rohanó életmód, az élelmiszerekben lévő színező-konzerváló anyagok, a különféle fertőzések, de nem utolsó sorban a jobb felismerés.

Kutatási eredmények! Magyarországon az asztma előfordulási gyakorisága – az európai adatok­kal megegyezően – 6%.

Allergiásnak, túlérzékenynek lenni azt jelenti, hogy az ember és a termé­szet kölcsönös kapcsolatát valami megzavarja. Immunrendszerünk egy vé­dekező mechanizmust indít be, ha testidegen anyag, vírus, baktérium jut a szervezetbe. Allergia esetén immunrendszerünk a környezetben található, egyébként ártalmatlan anyagokat (allergéneket) ellenséges betolakodóként kezeli, olyan védekező mechanizmust indít be, amely allergiás panaszokban nyilvánul meg.

Milyen allergiás tünetekre figyeljünk oda?

Az allergéneket belélegezhetjük, vagy táplálékkal juthatnak be a szervezetbe. Egész évben (háziporatkák, toll, állati szőrök, gombák) vagy szezonálisan (főként a füvek, gabonafélék, fák, gyomok, üröm, parlag­fű) okozhatnak tüneteket. Az ételek közül leggyakrabban a tej, tojás, gyü­mölcsök, paradicsom, zeller szerepelnek allergénként. Darázs- vagy méh-méreg a lakosság 4%-ában okoz allergiás tüneteket. A tünetek 20-30 perc alatt alakulnak ki, és változatosak, attól függően, hogy az allergiás reakciók mely szerveket (szem, orr, bőr, tápcsatorna, hörgők) érintik.

Életkori sajátságok

Csecsemő-, kisdedkorban tej-, tojásérzékenység (ekcéma, úgynevezett atópiás bőrgyulladás, hasmenés, kemény széklet), gyermekkorban asztma és szénanátha a leggyakoribb megnyilvánulás. A serdülőkorban az asztma, szénanátha mellett egyéb allergiás tünetek is jelentkezhetnek. Idő­sebb korban, 50 év felett csökken az allergiások száma.

Mikor gondoljunk allergiára?

  • Pozitív családi kórelőzmény (ha mindkét szülő allergiás, 80% a gyermek esélye az allergiára való hajlam meglétére).
  • Egyéni kórelőzményben több allergiás tünet (gyógyszer-, ételallergia, széna­nátha, bőrtünetek megléte).
  • Köhögés, nehézlégzés főleg hajnalban és este, illetve terhelésre.
  • Recidiváló „tüdőgyulladás” láz nélkül.
  • Torok-, orr-, szemviszketés, tartós orrfolyás, gátolt orrlégzés, tüsszögés.
  • Gyakori hasfájás, főleg bőséges fehérjebevitel után.
  • Mellkasi szorítás, nyomásérzés főleg terhelésre.

Hogyan előzhetjük meg az allergiás rohamokat?

Már fiatal csecsemőkortól eredményesen bizonyítható, illetve befolyásolható az allergia. Legfontosabb megelőzés az egészséges életkörülmények, környezet kiala­kítása, a dohányzás kiküszöbölése, a szoptatás, anyatejes táplálás, ennek hiányában hypoallergiás tápszer adása.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.