Gyermekbetegségek

Gyógyszerek és homeopátiás szerek adagolása gyermekeknek

A gyógyszerbeszedés formája és módja

Ha nem ajánlják más módon, ezeket a gyógyszereket éhgyomorra kell bevenni, 5-10 perccel evés előtt, vagy két órával az étkezés után (nem kell éjszaka felkelni a gyógy­szerbeadás miatt).

Minél súlyosabbak a tünetek, annál gyakrabban kell bevenni a gyógyszert, és ugyan­így fordítva: ha enyhülnek a tünetek, ritkábban is elég beszedni a szert, gyógyulás esetén abbahagyható, illetve ahogyan az orvos javasolja.

Sokféle homeopátiás gyógyszer létezik, mindegyik szedése különféleképpen történik.

  • Dózisokban: apró laktóz- és szacharózgömböcskékből áll, amelyeket homeopáti­ás gyógyszerekkel töltöttek meg, amelyek ki vannak porciózva, tehát aszerint kell bevenni. Anélkül, hogy a gömböcskékhez kézzel hozzáérnénk, tegyük a nyelv alá, és hagyjuk, hogy elolvadjon. Az étkezések között kell bevenni, általában hetente, kéthetente, havonta, az orvos utasítása szerint.
  • Fiolákban: egy adag fiolában lévő steril fiziológiás oldat tartalmazza a homeopá­tiás szert, kis vízbe, vagy egyenesen a szájba kell önteni, és lenyelés előtt néhány másodpercig a szájban tartani.
  • Cseppek: a homeopátiás szer víz és alkohol keverékében található egy sötét üveg­ben, amit szobahőmérsékleten kell tárolni. Az orvos írja elő, hogy hány cseppet kell szedni, kis vízbe cseppenteni, vagy egyenesen a nyelv alá, és néhány percig a szájban tartani, majd lenyelni.
  • Granulátum: ezek apró laktóz- és szacharózgömböcskék homeopátiás szerrel átitatva; kis csőben tarják, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre keveset lehessen belőlük adagolni, általában alkalmanként hármat. Az ujjunkkal nem szabad megérinteni, nehogy a hatóanyagok elmozduljanak, hiszen azok többnyire a felszínen helyez­kednek el. Két étkezés között kell bevenni: tegyük a nyelv alá, és hagyjuk feloldódni. A szedés gyakorisága a tünetek súlyosságától függ, és az orvos határozza meg.
  • Őrlemény: a homeopátiás szerekbe mártott granulátumokból készült por. Egy kiskanálnyit kell a nyelv alá helyezni és hagyni, amíg feloldódik. Általában naponta kétszer kell szedni, éhgyomorra.
  • Minden nyilvántartásba vett homeopátiás szer akut betegségekre javasolt: ezért az oldatokat (4, 5, 6, 7 és 9 CH) 3 granulátumot vagy 5 cseppet kevés vízben feloldva naponta háromszor kell bevenni. Mindig kérjük ki az orvos tanácsát.

Növény- és csíraterápiás szerek

Nagyon hasznosak, más kezelések (homeopátiás vagy hagyományos) kiegészítője­ként is. Friss vagy szárított növényekből készülnek, illetve ezek bizonyos részeiből (gyökér, levél, csíra) különféle kezeléssel. Ha a hatóanyagot úgy állítják elő, hogy a növényt vagy annak egy részét alkoholos oldatba (etanol) teszik, az a tinktúra (TM); ha glicerinbe és alkoholba, az a glicerines pác (MG). Tehetik még hideg vagy forró vízbe, ezeket nevezzük oldatoknak, főzeteknek, illetve vannak olajos oldatok is. Más oldóanyagok lehetnek nem ehetőek (kloroform, kinin), amelyet azután kivon­nak belőle; ezek a lágy és a száraz esszenciák.

Az orvos általában a növényi összetételt írja elő, amelyet azután a gyógyszerész készít el. A csíraszármazékok is glicerines oldatok, ezekhez is DH-val jelölt oldatokat használnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.