Gyermekbetegségek

Sokk tünetei gyermekeknél, hogyan kezeljük?

Bármilyen kiváltó oka is legyen, a sokk nagyon súlyos klinikai tünet, a hirtelen vérnyomáscsökkenés miatt bekövetkező vérellátási nehézségek az egész szervezetre kihatnak. A sokkot kiválthatja vérzés, égés, a keringésben lévő vér mennyi­ségének megváltozása, a szívműködés zavara, idegi probléma vagy allergia. Ezek közül az egyik is elég a sokk kialakulásához, ami láncreakciót indít be, egyre rosszabb állapotot generálva, végül beavatkozás hiányában halálhoz is vezethet.

Mi történik?

A gyerek elsápad, hideg verejték lepi el, borzong, gyenge, eleinte a pulzusa és a légzése is szapora. Lassanként, ahogy a vérnyomás csökken, minden szerv egyre kevesebb vérhez és oxigénhez jut; szédülés, zavart tudatállapot, eszmé­letvesztés következik be. A pulzus egyre gyengébb, végül megáll a szív.

Mit tegyünk?

Rögtön hívjuk a men­tőket, de a gyereket ne hagyjuk magára. A segítségre várva igyekezzünk megállapí­tani, mi okozta a sokkot, és ha lehetséges, próbáljuk ezt megszüntetni. Pl. állítsuk el a vérzést, rögzítsük a törést, csökkentsük a fájdalmat. Fontos, hogy a vérkeringés ne álljon le; lazítsuk meg a ruhát, nyugtassuk meg a gyereket, és fektessük antisokk test­helyzetbe, vagyis a lábát emeljük fel, hogy a vér a fejébe folyhasson. Próbáljuk meg elkerülni a hőveszteséget, ezért takarjuk be a gyereket.

Nagyon figyelmesen kövessük a gyerek életfunkcióit, a szívverését és a légzését, hogy ne legyen se túl gyors, se túl lassú. Igyekezzünk minél pontosabban elmondani a kiérkezett mentősöknek a gyerek állapotát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.