Betegségek és megelőzésük

Hasnyálmirigy-gyulladás tünetei és kezelése

A hasnyálmirigy gyulladása ritka betegség, és kialakulhat hirtelen (akut pankreatitisz), vagy hosszabb idő után (krónikus pankreatitisz). A már gyulladt állapotú hasnyálmirigy (pankreász) enzimei inkább a hasüregbe kerülnek, és kevésbé a vékonybélbe.

Ezek erős emésztőenzimek, és „önemésztést” vé­geznek a környező szövetekben, ezért súlyos fáj­dalom, láz, hányás jelentkezik. Az állapot sajnos halállal is végződhet, így is történik az esetek mintegy ötödében, de létezik hatásos kezelés a kórkép legyőzésére.

Tünetek és jelek

  • A has felső részében igen erős fájdalomérzés, amely mozgásra fokozó
  • Láz
  • Hányinger, hányás
  • Hasfali bőr kékes elszíneződése és izomvédekezése

Akut pankreatitiszben a tünetek hirtelen jelentkeznek, és súlyosak lehetnek. A krónikus gyulladás tünetei lassan alakulnak ki. Számos esetben a beteg már csak egy késői stádiumban veszi észre a tüneteket.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladást okoz­hatja epekő, hirtelen és mértéktelen alko­holizálás, egyes gyógyszerek (pl. egyes vi­zelethajtók), ritkábban vírusfertőzés. A legtöbb esetben azonban nincsen jól azo­nosítható oka. A krónikus pankreatitiszben észlelhető fokozatos funkciócsökke­nés a hosszú távú erős alkoholfogyasztás következménye.

Mit tehet az orvos?

Ha a tünetek alapján már gyanítható a hasnyálmirigy-gyulladás fennállása, vér­képvizsgálatot kell készíteni. Esetleg hasi ultrahang vagy CT felvétel szükséges. A vérből meghatározzák ilyenkor a vér­cukorszintet is.

A kezelés a fájdalom és egyéb tünetek csökkentésére irányul. Felmerülhet a kór­házi kezelés és az intravénás infúziók, an­tibiotikumok adása. Az akut roham legyő­zése után következik az oki kezelés. Ha például epekő váltotta ki a gyulladásos ro­hamot, akkor el kell távolítani az epekö­vet, és az alkoholfogyasztást (azonnal) ab­ba kell hagyni.

Az ismétlődő rohamok nagy veszélyt jelentenek, mert egyaránt érintik a pankreász emésztő funkcióját (az étel lebon­tása nem kellő módon történik), és hor­monális működését is (cukorbetegség ala­kulhat ki). Enzimpótló szerek adása válik szükségessé, cukorbetegségben pedig in­zulin adása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.