Fájdalom enyhítése

Hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

Tünetek

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás:

 • Hasi fájdalom, amely gyakran súlyos és letaglózó. Központja a szegycsont alatt van, és gyakran a hátba sugárzik.
 • Állandó, átható fájdalom. Ez hirtelen kezdődik, gyorsan fokozódik, és napokig tarthat.
 • A mozgás, a köhögés vagy a mély lélegzetvétel súlyosbítja a fájdalmat, melyet az előrehajlás enyhíthet.
 • Hányinger és hányás, előfordulhat hasvízkór.
 • Láz és sárgaság.
 • Vérnyomás-csökkenés, valamint előfordulhat szédülés vagy esetleg felálláskor ájulás.

Idült hasnyálmirigy-gyulladás:

 • Hasi fájdalom, amely az enyhétől a súlyosig és a váltakozótól az állandóig terjedhet.
 • Emésztési panaszok, mint például a zsírok emésztési zavara.
 • Megmagyarázhatatlan fogyás.
 • Cukorbetegség kialakulása vagy súlyosbodása.

Veszélyeztetett csoportok

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás legfőbb oka az epekövesség vagy az alkoholizmus. A nőknél inkább az epekő, míg férfiaknál az alkohol okoz betegséget. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás létrejöttében is fő ok a túlzott alkoholfogyasztás. A hasnyálmirigy-gyulladás rendkívül ritkán gyermekekben is előfordul, a betegség ekkor többnyire vírusos eredetű vagy egy öröklött betegség, a cisztás fibrózis eredményeként alakul ki.

Kialakulása

Ha a hasnyálmirigy-vezeték, mely az emésztőenzimeket szállítja a hasnyálmirigyből a nyombélbe, elzáródik, heveny hasnyálmirigy-gyulladás lép fel. A hasnyálmirigy-vezeték epekő vagy túlzott alkoholfogyasztás miatt záródhat el. Az akadály az emésztő-enzimek pangásához vezet, azok magát a hasnyálmirigyet kezdik pusztítani, és gyulladást okoznak. Egy roham napokig is eltarthat, ezalatt az érintett heves fájdalomtól szenved.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás sokkal lassabban alakul ki, és kevesebb fájdalommal jár. Legáltalánosabb tünete a laza, kellemetlen szagú széklet és a megmagyarázhatatlan fogyás.

Mit tegyünk?

A tünetek észlelésekor keressük fel orvosunkat, vagy hívjuk ki az ügyeletet. A segítség megérkezéséig a fájdalom enyhítésének érdekében próbáljunk meg felhúzott térddel ülni. Ne igyunk és együnk semmit! Hasnyálmirigy-gyulladás esetén tartózkodnunk kell az alkoholtól. A táplálék zsírtartalmának a csökkentése szintén fontos. Kérjünk meg egy diétás szakembert, hogy állítson össze olyan alacsony zsírtartalmú étrendet, mely elegendő energiát tartalmaz fehérje és szénhidrát formájában. Szükségessé válhat táplálékkiegészítők és emésztőenzimek adása is.

Kezelés

Az epevezetéket elzáró epekövet tükrözéssel lehet eltávolítani. Hajlékony optikai eszközt — endoszkópot — vezetnek be a szájon keresztül és juttatnak a gyomron át a nyombélbe. Kis hurok segítségével kiveszik a követ, és így újra átjárhatóvá teszi\ a vezetéket. A befecskendezett kontrasztanyag segít a kő pontos helyének kimutatásában.

Általában a súlyos, heveny hasnyálmirigy-gyulladást intenzív osztályon kezelik. Itt intravénásán adnak folyadékot. A hasnyálmirigy kímélése érdekében nem szabad enni, inni. Erős fájdalomcsillapítót adnak, bár sokszor ezek a gyógyszerek sem gátolják teljes mértékben a fájdalmat. Ha epekő zárja el a hasnyálmirigy-vezetéket, azt el kell távolítani. Erre endoszkópos beavatkozással vagy műtéttel kerülhet sor.

Forradalmi újdonságok!

Orosz kutatók kimutatták, hogy az alacsony energiájú lézersugár és az elektromos áramimpulzusok alkalmazása a heveny hasnyálmirigy-gyulladás hagyományos kezelését kiegészítve, gyorsítja a gyógyulást. Egy-egy ilyen speciális műszert helyeznek el a hasra és a hátra. Az impulzusos elektromos áram hatása hasonló ahhoz, mint ami a TENS (transcutan elektromos idegingerlés) során jelentkezik. További vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, pontosan kinek és mikor végezhető a kezelés.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás heveny rohama esetén ugyancsak kórházi ellátásra lehet szükség. Ilyenkor a kezelés hasonló, mint a heveny hasnyálmirigy-gyulladás esetében. Az, hogy nem kell enzimet termelnie, lehetővé teszi a hasnyálmirigy számára, hogy a gyulladás elmúljon. Ha nincs heveny roham, a beteg diétázzon – kevés zsírt és fehérjét, több szénhidrátot fogyasszon. Emellett savkötőket, H2-blokkolókat, (cimetidint, ranitidint), ill. protonpumpa-gátlókat adhatnak.

Figyelem! A hasnyálmirigy-gyulladás tüneteivel együtt fellépő vérhányás rendszerint súlyos vérzés jele. Hívjuk a 104-et vagy az ügyeletet.

Hasnyálmirigyenzim-pótlást is adnak, hogy így tehermentesítsék a hasnyálmirigyet. A kezelés során akár hat tabletta hasnyál-mirigyenzimet is be kell venni szájon át étkezésenként. Úgy tűnik, hogy ez a módszer elsősorban akkor hat, ha az idült hasnyálmirigy-gyulladást nem alkohol okozza. Ha a fájdalom fennmarad, műtét válhat szükségessé.

Megelőzés

Az alkohol kiváltotta hasnyálmirigy-gyulladás legjobb megelőzési módja, ha legfeljebb csak mértékkel fogyasztunk alkoholt. Az epehólyag eltávolításával megelőzhető az ismétlődő epekövesség okozta hasnyálmirigy-gyulladás. Az egyéb megelőzési módok közé tartozik még az alacsony zsírtartalmú étrend és a kis mennyiségű, gyakori étkezések bevezetése, amelyek csökkentik a hasnyálmirigyre háruló terhet.

Alternatív terápiák

 • Természetgyógyászat: Ajánlott a sertéshasnyálmirigyből készült pankreatin vagy növényi kivonatból előállított enzimkészítmények, mint az ananászból származó bromelain vagy a papájából kivont papain. Ezeket az étkezések alatt vagy közvetlenül azok után kell bevenni. Az ilyen jellegű terápiát azonban mindenképpen ellenőriztessük orvosunkkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.