Fájdalom enyhítése

Hasnyálmirigyrák tünetei

Tünetek

 • Fokozódó erősségű, a hasból a hátba sugárzó fájdalom.
 • A fájdalom éjszaka súlyosbodik. Ezt fokozza a hanyatt vagy a hason fekvés.
 • Megmagyarázhatatlan étvágytalanság és súlyvesztés.
 • Hányinger, hányás és emésztési panaszok, különösen zsíros étel fogyasztását követően.
 • Fokozott bélgázképződés, haspuffadás, váltakozó hasmenés és székrekedés.
 • Kialakulhat cukorbetegség, illetve súlyosbodhatnak annak tünetei.
 • Sárgaság, viszketés, lábdagadás, sötét vizelet és agyagszínű széklet.
 • Fokozódó kimerültség.

Veszélyeztetett csoportok

A hasnyálmirigyrák az öt leggyakoribb rosszindulatú daganattípus egyike. Gyakorisága az életkor emelkedésével növekszik, a legtöbb esetben ötvenéves kor után alakul ki. Valamivel gyakoribb a férfiak között. A kockázati tényezők nem azonosítottak. Egyesek szerint a dohányzás, az oldószerekkel való érintkezés és a betegség családi halmozódása a rizikófaktor.

HasnyálmirigyrákKialakulása

A hasnyálmirigyrákok 90%-a a hasnyálmirigynek azokból a sejtjeiből (exokrin) fejlődik ki, amelyek az emésztőenzimeket termelik. A fennmaradó rákok legtöbbje szigetsejtrák: ezek azokból a sejtekből alakulnak ki, amelyek a vércukor szabályozásáért felelős hormonokat, az inzulint és a glukagont termelik. A rák gyakran terjed át a májba és az egyéb hasi szervekbe. A korai tünetek meghatározhatatlanok és gyakran csak emésztési panaszokat észlel a beteg. Ahogy a rák súlyosbodik, a fokozódó fájdalom, a súlyvesztés, a sárgaság miatt fordulnak a betegek orvoshoz.

Mit tegyünk?

A korai szakaszban az összegörnyedve fekvés vagy az előrehajlás gyakran enyhíti a hasi fájdalmat. Ahogy a daganat nő, egyre erősebb fájdalom lép fel. Először még a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók is enyhíthetik, majd egyre gyakrabban van szükség kodeinre vagy erősebb kábító fájdalomcsillapítókra. Végül, ha már ezek sem nyújtanak megfelelő enyhülést, idegblokkolás válhat szükségessé. Mindig jelezzük orvosunknak, ha fájdalmaink vannak.

Figyelem! Kerüljük a zsíros ételeket, és írassunk fel hasnyálmirigyenzim-kapszulákat az emésztés elősegítésére. Ezeket a tablettákat evés közben vagy közvetlenül az étkezés után kell bevenni. A viszketés enyhíthető zuhannyal: három-öt percig ázzunk meleg vízben vagy fürdőben, amit nagyon hideg tusolás kövessen.

A hasnyálmirigy-daganat egyik fajtája, az inzulinóma, életveszélyesen alacsony vércukorszintet okozhat. A tünetek közé tartozik a szellemi lelassulás, az agresszivitás, az aluszékonyság, a zavartság, az idegrendszeri görcsök és a kóma.

Kezelés

 • Műtéti kezelés: A korai stádiumú hasnyálmirigyrák, mely a szerv feji részére korlátozódik, néhány esetben kiterjedt műtéttel meggyógyítható. A beavatkozást Whipple-eljárásnak hívják. Ez magában foglalja a hasnyálmirigy feji részének, a nyombélnek, a gyomor alsó részének, az epehólyagnak, a közös epevezetéknek és a környező nyirokcsomóknak az eltávolítását. A módosított Whipple-eljárás során a gyomor érintetlen marad.[brbr]Ez kisebb fogyással jár. Ha a daganatot nem lehet eltávolítani, a tünetek enyhíthetők az elzáródott bélszakasz elkerülésével, ún. bypass kialakításával, így a beteg meg tudja emészteni az ételt. Csövet, más néven stentet is helyezhetnek az elzáródott elvezetőcsőbe, hogy biztosítsák az epe és az egyéb emésztőenzimek ürülését.
 • Kombinált kezelések: A műtét előtt és/vagy után kemoterápiát és/vagy sugárkezelést végeznek. Ezek a módszerek nem gyógyítják meg a daganatot, de enyhíthetik a tüneteket, és meghosszabbíthatják az életet.

Megelőzés

Nincsenek egyértelmű megelőzési módszerek.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: nincsenek alternatív kezelési módszerek a hasnyálmirigyrák kezelésére, de egyesek hasznosak lehetnek a fájdalom és az egyéb tünetek enyhítésére. A fájdalomcsillapítással foglalkozó kutatók ígéretes eredményekről számoltak be. Egy viszonylag új eljárás, a perkután cöliákus tengely idegblokádja során a hasnyálmirigy területén áthaladó idegeket alkohollal fecskendezik be, ezzel gátolják az agynak küldött fáj dalom jeleket.

 • Akupunktúra: Az akupunktúra segít a fájdalom enyhítésében, és csökkenti a fájdalomcsillapítók iránti igényt.
 • Biofeedback-gyakorlat: A betegeknek megtanítják, hogyan kontrollálják tudatosan fájdalmukat.
 • Meditáció: Számos onkológiai központban tanítanak olyan technikákat, melyek segítségével a betegek képesek befolyásolni a fájdalmat. A meditáció mellett idetartozik még az önhipnózis, a jóga és az irányított imagináció.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.