Betegségek és megelőzésük

Gyomorrák tünetei és lehetséges kezelése

A gyomorrák a tüdőrák után a második leggya­koribb rosszindulatú daganat a világon. Bizo­nyos táplálkozási okok miatt Japánban és Kíná­ban gyakoribb. Sajnos a fejlett világ országaiban is növekvő tendenciát mutat. A betegség gyor­san jut előrehaladott stádiumba, ezért a kezelés fő célja gyakran csak a folyamat lassítása lehet, nem a gyógyítás.

Japánban kiterjedten alkalmazzák a gyomorrák­szűrést, így sokkal korábbi stádiumban lehet a betegséget felismerni, és így mintegy 90%-uk még gyógyítható!

Kockázati tényezők

A gyomorráknak sokféle kiváltó oka lehet. Talán a leggyakoribb a krónikus gasztritisz (a gyomornyálkahártya gyulladása), amelynek krónikus H. pylori fertőzés az oka.

Egyéb rizikótényezők:

  • dohányzás;
  • alacsony rosttartalmú étrend;
  • erősen sózott, füstölt és pácolt élelmiszerek;
  • nagymértékű alkoholfogyasztás

A rostokban gazdag táplálék általában is javítja az emésztőrendszer állapotát, de egyben csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát is. A peptikus fekély nem tartozik a koc­kázati tényező közé, de sokszor nehéz elkülöníteni a fekélyes és a daganatos eredetű tüneteket.

Tünetek és jelek

  • A has felső részének fájdalma; ez a fekélyes fájdalomtól nehezen különíthető el.
  • Étkezés után jelentkező fájdalomérzés
  • Hányinger, hányás
  • Étvágy csökkenése
  • Súlyvesztés

Diagnózis és kezelés

A tünetek kikérdezése után az orvos meg­vizsgálja, hogy a has felső részében észlel­hető-e idegen vagy kóros képlet. Beutal­hat kórházba, endoszkópiás vizsgálatra.

A szövetmintákat szövettani laborató­rium értékeli. Röntgenvizsgálattal meg­ítélhető a gyomor szerkezete, formája és az esetleges eltérések. A gyomor egy nagy „zsákszerű” szerv, és a benne kifejlődő gyomorrák sokáig le­het tünetmentes! A tünetek eleinte csak enyhék, nem jel­lemzőek: például hasi fájdalom, hányin­ger és súlycsökkenés. Ezért sajnos sokszor már csak akkor ismerhető fel, ha más szer­vekre is átterjedt.

A fejlődés korai szakaszában felismert gyomorrákot az esetek mintegy 20%-ában műtéti úton el lehet távolítani. Ez a mű­tét a gyomor részleges vagy teljes eltávolí­tását jelenti, valamint a gyomrot körülve­vő nyirokcsomók eltávolítását is. Szintén megkísérelhető a már áttétes gyomorrák operálása.

Gyomor

(Kép fent) Kontrasztanyagos röntgennel láthatóvá válik a gyomor szerkezete és a tumor jelenléte – a képen egészséges gyomor képe látható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.