Betegségek és megelőzésük

Ismétlődő túlerőltetéses sérülés

Az ismétlődő túlerőltetéses sérülés gyakori álla­pot. Főleg azok között fordul elő, akik munka­ vagy sporttevékenység miatt testük bizonyos ré­szét rendszeresen, ismétlődően használják. Fáj­dalommal jár, leggyakrabban a kar és kéz izom­zatát és inait érinti. Alapja, hogy gyakran és erőteljesen ismétlődik bizonyos gyors mozdulat, mozdulatsor. A túlerőltetéses sérülés különbö­ző foglalkozásúak között kifejezetten gyakran jelentkezik: számítógép-operátorok, futósza­lagon dolgozók, atléták és zeneművészek sorai­ban egyaránt.

Tünetek és jelek

Az ismétlődő túlerőltetéses sérülés tünetei fokozatosan alakulnak ki: a végtag fájdalma, zsibbadása kíséri Korai stádiumban pihentetésre a fájdalom elmúlik, később viszont már megmarad, sőt fokozódik is.

Az ismétlődő túlerőltetéses sérülést korai stádiumban könnyebben lehet kezelni, és emiatt lényeges, hogy a tünetekre a lehető legkorábban hassunk. A kezeletlen beteg­ség romlik, a beteg károsodása fennmarad, és egy idő után az érintett végtagot már sem munka- sem sporttevékenységre nem tud­ja használni. Ezért életmód-változtatásra van szükség, vagy esetleg munkahelyet kell változtatni.

A diagnózis módja

A beteget ki kell kérdezni, és meg kell vizs­gálni az érintett ízületeket és izmokat. Vér­vizsgálattal tisztázható, hogy esetleg nem reumatoid ízületi gyulladás vagy más be­tegség áll-e fenn.

Kezelési lehetőségek

A munkahelyeken fontos a helyes testtar­tás és az ergonómia, tehát a fent leírt tüne­tek jelentkezésének megelőzése. A már fellépő tüneteket pedig csökkenteni kell megfelelő eszközökkel, módszerekkel. Egyszerű gyakorlatokkal: úszással jógával, nagyobb sétákkal, hajlítógyakorlatokkal javítható a hajlékonyság és a mobilitás. A masszázs is jótékony hatású, mivel ella­zítja a túlerőltetett részt, megelőzi a kelle­metlen érzést, hogy ne alakuljon ki krónikus fájdalom.

Csuklósín

(Kép fent) A számítógéppel dolgozók fokozottabban ki vannak téve az ínhüvelygyulladás veszélyé­nek, mert csuklóik állandó terhelés alatt állnak. Ha már tünetek jelentkeztek, csuklósínt/tartót kell használni, és olyan gyakorlatokat kell végez­ni, amelyek mérséklik a fájdalmat és lazítanak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.