Gyermekbetegségek

Testi és lélektani változások kamaszkorban

A kamaszkor átmenet a gyermekkorból a felnőttkorba. Ebben az időszakban számos alapvető változás történik testi és lelki téren egyaránt, ami a fiatalt és ezzel együtt a családját is érinti.

A változások a teljes személyiségre kihatással vannak:

Testileg, a nemi érettség szem­pontjából éppúgy, mint a csont- és izomszerkezetet tekintve vagy éppenséggel lélektani szempontból. A fiatal a lelki fejlődése során fogékonyabb lesz a párbeszédre, több mindent megért, új kapcsolatokat épít, érdeklődik az élénkítő szerek (drog, alkohol) iránt. Minden egyes változás a gyermekkorra jellemző derűt és nyugalmat rombolja. A testi változáshoz hozzájárul a döntésekben és viselkedésben lévő szabadság elvesz­tése.

A szülők, akik korábban vonatkoztatási pontok voltak, biztonságot és védelmet nyújtottak, a gyerek szemében unalmassá, követelőzővé válnak, akiknek csupán elvárásaik vannak az iskolai teljesítményre, a viselkedésre vonatkozóan, sőt ellenőrzik a barátokkal fenntartott kapcsolatokat is. A család idegenné válik, a gyerek már másra vágyik, leginkább arra, hogy minél többet lehessen távol.

Szülők és nevelők hozzáállása is fontos

A kamasz, ahogy növekszik és érik, egy határvonalon mozog, és elveszíti a tájékozó­dási pontjait. Mindennek ellenére a szülőnek nem szabad túl sokat beszélnie; inkább mutasson példát saját koherens viselkedésével, javítsa ki az elkövetett hibákat, és erősítse meg a helyes magatartást. A szülők, tanárok és nevelők ne kínáljanak kész recepteket, de álljanak készen a beszélgetésre, vegyenek fel befogadó magatartást, legyenek fogadókészek arra, hogy saját meggyőződésüket félretéve elfogadják a fiatalember gondolatait, és akár tőlük távol álló viselkedését is.

A mai társadalomban, ahol úgy tűnik, mindent gyorsan és könnyen el lehet érni, a fiatal elveszíti a hódítás élményét. A könnyen elérhető tárgyak miatt elvész a vágyakozás, a kíváncsiság, a megismerni akarás élménye. A motiváltság hiánya – jobban, mint korábban – jellemzi a mai kamaszok életét.

Kamasz „segítése”:

  • A gyermekeknek szükségük van a felnőttek állandó, de nem korlátozó, hanem diszkrét jelenlétére.
  • A megfelelő táplálkozás segít elkerülni a „har­madik évezred világjárványának” nevezett jelensé­get, a kövérséget.
  • A kamasz hajlamos az erős hangulati változásokra, amely néha szinte súrolja a depressziót: szomorú, ideges, dühös, pesszimista, feleslegesnek érzi magát; ezek a kamaszoknál általános tünetek.

A tömegkommunikációs eszközök és az új technológiák azt hitetik el a gyerekekkel, hogy könnyen megváltozhatunk, és már nem érvényes a lassú, kitartó, eredményes munka fogalma. A párbeszéd és a megértés hiánya ahhoz vezet, hogy a fiatalok azt hiszik, nincs is szükség a nehéz, belső lépések megtételéhez. Mindennap álljunk diszkréten a gyermekeink mellett, hogy ne csak testileg nőjenek fel, hanem a szemé­lyiségük is erősödjön.

A 10-14 eves kor

Ebben az életkorban a testi, lelki, nemi változások teljesen felforgatják a gyerekek és a szülők életét.

Testi változások

A pubertáshoz köthető fizikai változások gyorsan követik egymást. A növekedés felgyorsul, a test méretei hirtelen megváltoznak: ez a magasság- és testsúlybeli vál­tozás nagyjából két évig tart, ilyenkor a fiatalok 10-15 cm-t nőnek az első évben, és valamivel kevesebbet a másodikban.

Fejlődés kamaszkorban

A növekedés mértéke és üteme természetesen egyénenként változó, és időpontja is máskorra tehető, ezért kerüljük a felesleges aggódást. Elmondható, hogy a fiúk 13 éves korban kezdik (ez lehet 10 vagy 16 év is), és a csúcsot 14 évesen érik el, ezután lassabb ütemben még néhány évig nőhetnek valamennyit. A lányoknál a nagy „robbanás” 9-11 éves korban kezdődik, a csúcsot 12-13 éves korra érik el, 14 éves kor után már csak lassan és keveset nőhetnek. A testsúly- és magasságnövekedésen kívül az izomzat is fejlődik.

Nemi jellegek

Ugyanakkor kifejlődnek az elsődleges és másodlagos nemi jellegek, és megerősödnek a szexuális ösztönök. A lányoknál, a petefészek és a méh érése mellett, megjelennek a másodlagos női nemi jellegek, a fiúknál a prosztata és az ondóhólyagok kifejlődésével párhuzamosan pedig a másodlagos férfi nemi jellegek. A testi, szexuális, pszichés, viselkedésbeli változások a kamaszkor idején a hormonális változásokból erednek.

Hipotalamusz

Az endokrin mirigyek, amelyeket a petefészek, a herék, a pajzsmirigy, a mellékvese termel­nek, a hipofízis által előállított hormonok irányítása alatt állnak. Ez a mirigy az agyban található, és ez válaszol a hipotalamusz inge­reire. A hipotalamusz az agyban helyezkedik el, a homloklebenyhez kapcsolódik, és minden alapvető fontosságú élettani folyamatot befolyásol.

Az agyban bekövetkező változások

Ebben az időszakban történik tehát, hogy az agynak az a területe, amely szabályozza az érzelmeket, valamilyen módon hat a hipotalamuszra, ez ösztönzi a hipofízist, ami minden endokrin mirigy működését szabályozza, vagyis a herét és a petefészket, amelyek a növekedésért és a nemi érésért felelős hormonokat termelik. A herék állítják elő az androgéneket, ezek fejlesztik ki a férfi nemi jelleget.

A petefészkek termelik az ösztrogént és a progeszteront, amelyek a női nemi jelleget határozzák meg. Más szóval, nagy mennyiségű hormon kerül a keringésbe, és megkezdődik egy folyamat, amely csak akkor fejeződik be, amikor a fiatalnak már valamennyi testi és lelki tulajdonsága kialakult.

Fiúknál…

A fiúknál megnő a herék, a herezacskó és a fanszőrzet növekedésének üteme. A sza­káll és a hónaljszőrzet rendszerint csak két évvel ezután nő ki, de ez változó. A pénisz növekedése a testmagasság ugrásszerű növekedésével együtt történik. A hang színe mélyül, mutál, a gége (az ádámcsutka) kitágul, és a benne lévő hangszalagok hossza megduplázódik.

Lányoknál…

A lányoknál a nemi érés első nyilvánvaló jele a mellek megnagyobbodása, ezt meg­előzheti a fanszőrzet kinövése. A méh megnagyobbodik, a clitorisz kis- és nagy ajka megduzzad, kinő a hónaljszőrzet. A menstruációs ciklus később jelenik meg, amikor a növekedés üteme már lassulni kezd.

A személyiség megváltozása

A növekedéssel együtt járó lélektani változások szorosan összefüggenek a nemi éréssel és a test átalakulásával. A hormonok hatnak a cselekedetekre, és a test kényelmetlenül érzi magát, mintha idegen lenne benne. A kamasznak időre van szüksége ahhoz, hogy e rengeteg változáshoz alkalmazkodjon, és viselkedésében újra magabiztos legyen. A család iránti érzelmeik gyorsan változnak, eddig biztosak voltak a család védelmé­ben, most pedig szembe akarnak szállni a világgal, és inkább a kortársak csoportjába próbálnak beilleszkedni.

Mindez bizonytalanná, szorongóvá teheti őket. Függetlenül valódi képességeiktől vagy külsejüktől, kétségbeesnek, nem tudják eldönteni, hogy erősek-e vagy gyengék, vonzók vagy kellemetlen külsejűek. Értelmi, tanulási képességeik finomodnak, ez nagy segítségükre lesz az egyre növekvő iskolai elvárások teljesítésében.

A kamaszokban, ahogy növekednek, egyre inkább tudatosul, hogy tetteiknek nemcsak azonnali eredménye van, hanem már olyan problémákon is töprengenek, amelyek következményei csak a jövőben várhatók. Mind jobban képessé válnak hipotézisek felállítására, absztrakt gondolkodásra. Ilyenkor a kamaszok elkezdik látni szüleik korlátait és értékeit is, a szülők gondolatait vagy elfogadják, vagy megkérdőjelezik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.