Betegségek és megelőzésük

Vállövi krónikus ízületi gyulladás

A vállöv krónikus gyulladása a vállízület és azt körülvevő inak, szalagok idült gyulladása. Sok esetben nincs különösebb oka, de előfordulhat sérüléseket követően. Begyulladhat a váll akkor is, ha hosszabb ideig áll fenn mozgáskorláto­zottság, például szélütés után.

A fájdalom hosszan fennmarad, és mozgatásra rosszabbodik. A váll mozgása nagymértékben beszűkül. Általában 40 éves kor felett fordul elő, és a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Különös, hogy a betegség cukorbetegeknél is gyakoribb.

Tünetek és jelek

A fájdalom enyhébben kezdődik, de erősödik. A mozgás nehezebbé vá­lik, és a beteg a fájdalmas oldalon nem tud feküdni. Idővel a fájdalom elmúlhat, de az ízületi kötöttség megmarad.

A váll gömbízülete sokirányú mozgást vé­gez, éppen ezért sérülékeny. A vállat érő bármilyen sérülés kiválthatja ezt a szind­rómát. Vállfájdalom esetén a vállat körül­vevő ízület tokja összehúzódik, a mozgá­sok pedig beszűkülnek. Egyre nehezeb­ben kivitelezhetők a mozgások, és a fájdalom is erősödik, szinte függetlenül at­tól, mozgatjuk-e a vállunkat.

A kezelés módja

A kezelés célja a merevség feloldása, a mozgáskészség javítása. Gyógytorna, oszteopátiás vagy kiropraktor szakember (csontkovács) manipulációi segíthetnek. Nem szteroid gyulladásgátlók csökkentik a fájdalmat, és mérséklik a gyulladást. Közvetlenül a vállízületbe is adható injek­ció; a beadott kortikoszteroid gyorsan hat, és tartósan meg is szüntetheti a problé­mát.

Súlyosabb esetekben viszont az injek­ció csak átmeneti enyhülést nyújt, és to­vábbi fizikoterápiás kezelés is szükséges. A begyulladt vállöv tünetei kb. 3 hóna­pon belül javulnak, bár az ízületi mozgás­korlátozottság tovább is fennmaradhat.

A begyulladt vall injekciózása

A BEGYULLADT VALL INJEKCIÓZÁSA

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.