Fájdalom enyhítése

Bőrsérülések okozta fájdalom csökkentése

Tünetek

 • Horzsolás: a bőr egy részének ledörzsölése vagy kopása. Igen fájdalmas. A sérülésből vér szivároghat.
 • Véraláfutás: fájdalmas, elszíneződött, rendszerint fekete, kék vagy lilás színű terület a bőrön.
 • Előfordulhat duzzanat vagy gyulladás.
 • Vágás: sérülés a bőrön, amely fájdalmat és vérzést eredményez. Előfordulhat gyulladás és fertőzés.

Alternatív terápiák

Természetes ételek: Az antioxidáns anyagok közé tartozó C- és E-vitamin, a béta-karotin és a szelén azáltal segíthet a bőrrák megelőzésében, hogy csökkenti a sejtek szabad gyökök okozta károsodását. Ezek bomlékony molekulák, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor a test oxigént éget el. Az ajánlott napi adag C-vitaminból 1000 mg, E-vitaminból 400-800 NE, béta-karotinból 25-50 mg és szelénből 100-400 mikrogramm. Naponta legalább ötször együnk gyümölcsöt vagy zöldséget. Ezenfelül újabb kutatások

Veszélyeztetett csoportok

Kisebb sérülések mindenkinél előfordulnak. A gyermekek különösen gyakran horzsolják le térdüket, könyöküket. Minden ütés és elesés, melynek során a bőrben lévő hajszálerek felszakadnak, kiválthatja a jellegzetes véraláfutást.

Néhány embernél, különösen az idős nőknél és azoknál a személyeknél, akik sok aszpirint vagy más véralvadásgátló gyógyszert használnak, már kisebb nyomásra is kialakulhatnak véraláfutások. A vérképzés különböző betegségei, mint a vérszegénység, a fehérvérűség vagy a vérzékenység, szintén könnyen okozhatnak véraláfutást a bőrön. Annak ellenére, hogy a bőr igen ellenálló a mechanikai behatásokkal szemben, szinte minden éles tárgy meg tudja sérteni.

Hogyan vizsgáljuk át bőrünket?

Használjunk egy nagyobb és egy kézi tükröt, hogy havonta egyszer testünk minden részét megvizsgálhassuk. Ha nem látjuk a testünk bizonyos részét, akkor kérjük házastársunk, családtagunk vagy hozzánk közel álló más személy segítségét.

Vizsgáljuk át a törzsünket elölről, hátulról, felemelt karral, jobbról, balról, majd vizsgáljuk át gondosan az alkart, a felkart és a tenyerünket. Ne felejtsük el megvizsgálni a lábunkat, beleértve a talpat és a lábujjak közötti területeket is.

Vizsgáljuk át a körmöket, nincs-e az alattuk lévő szövetekben elváltozás és elszíneződött folt. Ellenőrizzük fejbőrünket, különösen a kopasz vagy ritkás hajrészleteknél. Ne feledkezzünk meg a derékról és a fenékről sem.

Készítsünk vázlatot a testünkről, amin feltüntetjük az anyajegyek, bőrfüggelékek és egyéb bőrelváltozások méretét és elhelyezkedését. A havi bőrvizsgálat során ellenőrizzük a térkép segítségével, hogy van-e új elváltozás és kinövés, és a régieken felfedezhető-e bármilyen változás. A gyanús elváltozásokat vizsgáltassuk meg orvossal.

Kialakulása

Véraláfutás akkor következik be, ha a hajszálerek sérülése miatt vér szivárog a környező szövetekbe. Noha a bőr kívülről teljesen sértetlen, az érintett terület színe szinte azonnal megváltozik, kezdetben világos vörös, majd sötétkék vagy lila. Az ezt követő szín néhány napon belül sárgává, halványzölddé vagy barnássá válik, ahogyan a véraláfutás halványul. Az érintett terület néha bedagad. Színváltozás akkor következik be, amikor a kikerült vörösvérsejtek kezdenek lebomlani. A pápaszem-hematóma esetében a sérülés helye nem a szemen, hanem a halántékon vagy a homlokon van, és a kiszabadult vér lefelé, a szem körüli szövetekbe szivárog.

A legtöbb véraláfutás 7-10 nap alatt meggyógyul

Kivételt képeznek azok a nagy, lapos, nagyrészt fájdalmas véraláfutások, amelyek hetekig vagy hónapokig is fennállhatnak, és amelyek hátterében véralvadási zavar áll. A vágásoknál és a horzsolásoknál a bőr folyamatossága megszakad. Ez nemcsak vérzést és azonnali fájdalmat okoz, hanem az ilyen sérülésen keresztül kórokozók juthatnak a szervezetbe. A vérből képződő alvadék lezárja a sebet és elállítja a vérzést, így megakadályozza a további fertőződést. A sérülés helyére vándorló fehérvérsejtek az idegen kórokozókat elpusztítják.

Mit tegyünk?

Az azonnali sebellátás enyhíti a fájdalmat, és csökkenti a fertőzés és az egyéb szövődmények kialakulásának a veszélyét. Sok orvos az aszpirin és a hasonló fájdalomcsillapító gyógyszerek mellőzését javasolja, mert ezek akadályozzák a véralvadást, és fokozhatják a vérzést.

Ha a bőr nem sérül

Aa jeges pakolás vagy a hideg borogatás csökkenti a véraláfutás méretét és súlyosságát azáltal, hogy mérsékli a területen a keringést. Alkalmazzunk enyhe nyomást is a bőr alatti vérzés gátlására. Ha a sérülés végtagot érint (kezet vagy lábat), ennek megemelése csökkenti a fájdalmas duzzanatot. Az első 24-36 óra elmúltával váltsunk át melegítőpárnára vagy meleg borogatásra. Ekkorra a sérült erek lezáródtak. A meleg fokozza a területen a vérkeringést és ezáltal a gyógyulást.

Bármilyen, a fejet vagy az arc felső részét ért ütés szem körüli véraláfutást eredményezhet. A duzzanat csökkentésére használjunk szintén jeges pakolást vagy hideg borogatást, amilyen gyorsan csak lehet. Nincs valós alapja annak, hogy a szem nyers hússal való letakarása megelőzi a pápaszem-hematóma kialakulását. Az esetleges jó hatás a hús alacsonyabb hőmérsékletének köszönhető. A hideg borogatás sokkal alkalmasabb, és a gyógyulás szempontjából előnyösebb, mint a hús.

A kisebb vágásokat és karcolásokat rendszerint magunk is kezelhetjük

Öblítsük át tiszta vízzel a sebet, tegyünk rá sebfertőtlenítőt, majd szorítsunk egy steril gézlapot a területre, és enyhén nyomjuk addig, amíg a vérzés eláll. Ezt követően kössük be. Mossuk meg a lehorzsolt térdet, könyököt vagy egyéb kisebb karcolást tiszta vízzel. Óvatosan mossuk ki a látható szennyeződéseket, majd kezeljük a sérülést sebfertőtlenítőkkel.

Az antibiotikumos krém vagy kenőcs tovább csökkenti a fertőzés veszélyét. Fedjük be a sérülést steril gézzel vagy öntapadó kötszerrel. Keressünk fel egy orvost, vagy menjünk el a sürgősségi osztályra, ha nem tudjuk a vérzést elállítani, ha a sebszélek nem fekszenek össze, illetve ha a seb mély. A mély, szúrt sérülések és a harapott sebek ellátására mindig orvoshoz kell fordulni!

Figyelem!

Azok a véraláfutások, amelyek bármilyen nyilvánvaló ütés nélkül jelennek meg, esetleg súlyosabb betegségre utalhatnak, ezért ezeket ki kell vizsgálni. Véraláfutást okozhat a vérzékenység, a fehérvérűség és a vérlemezkehiány. Vérzékenység gyógyszer mellékhatás kapcsán, például nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek hosszan tartó szedése során is kialakulhat.

Kezelés

A legtöbb véraláfutás körülbelül egy hét után meggyógyul. Azonban orvos véleményét kell kikérni abban az esetben, ha a test számos részén alakulnak ki véraláfutások, és ha nincsenek arányban a kiváltó okkal. Szintén keressük fel az orvost, ha a szem körüli véraláfutás nagyon fájdalmas, duzzadt, vagy akadályozza a látást.

Ha nagyobb sérülést vagy horzsolást lát el az orvos, először a vérzés elállításához szükséges teendőket végzi el. Helyi érzéstelenítő injekció adható a fájdalom gyors enyhítésére. A súlyos vérzés azonnali sebészeti beavatkozást igényelhet a sérült erek és szövetek helyreállítása érdekében. Miután a sérülést alaposan kitisztították, öltésekkel vagy sebészi kapcsokkal zárják össze. Tetanusz elleni védőoltást is adhatnak, különösen akkor, ha már több mint öt éve történt a védőoltás ez ellen az életveszélyes betegség ellen. Antibiotikumot is felírhatnak a fertőzések megelőzésére.

Megelőzés

Sok bőrsérülést meg lehet előzni az ésszerű biztonsági előírások betartásával. Mindig tartsuk a késeket és az egyéb éles tárgyakat ott, ahol azokat a kisgyerekek nem érhetik el. Noha bizonyos számú elesés, vágás és karcolás a gyermekkor természetes velejárója, védjük gyermekünket.

 • Csatoljuk be a gyermekeket biztonságosan a gépkocsi ülésébe. Ha bicikliznek, adjunk rájuk könyök- és lábvédőt, bukósisakot.
 • Szereljünk fel biztonsági kapukat a lépcsők alján és tetején, amíg a kisgyerek biztonságosan nem közlekedik rajtuk.
 • A játszótereken ki kell párnázni a hinták, csúszdák, mászókák és más eszközök alatt a felszínt. Vizsgáljuk át a játszóteret, nincsenek-e ott törött üvegek és más olyan tárgyak, amelyek sérülést okozhatnak.

Alternatív terápiák

 • Gyógynövénygyógyászat: A nadálytő-borogatás minden típusú bőrsérülés gyógyulását gyorsíthatja. A nadálytőben sok allantoin van: ez az anyag elősegíti a károsodott bőrszövetek regenerálódását. A borogatás elkészítéséhez áztassunk be egy vagy két teáskanálnyi nadálytőlevelet (frisset vagy szárítottat) egy csésze lobogó vízbe. Öntsük le a vizet, és tegyük a leveleket két réteg géz vagy pamut közé. Helyezzük közvetlenül a véraláfutásra vagy a bőrsebre. Hagyjuk fenn a borogatást 20 percig. Ismételjük meg naponta kétszer vagy háromszor addig, amíg a gyógyulás tökéletes nem lesz. Ha nem áll rendelkezésünkre nadálytő, választhatjuk a hígított árnikaoldatba áztatott borogatást is. (Megjegyzés: ne együk meg a nadálytőt, mert májkárosodást okozhat.)
 • Táplálékkiegészítők: Miután elállt a vérzés, fedd be még több kötszerrel, és kösd be biztonságosan. Utána menjünk orvoshoz, különösen, ha az érintett valamilyen betegségben szenved. A C-vitamin közreműködik az egészséges bőr és a vérerek fenntartásában. Szedjünk naponta 500 mg-ot a gyógyulás elősegítésére. Ha könnyen alakul ki nálunk véraláfutás, de ennek nincs ismert laboratóriumi oka, napi 1000 mg-os adaggal is próbálkozhatunk.

Hogyan gyógyul a seb?

 • A fehérvérsejtek elpusztítják a betolakodó baktériumokat és az egyéb kórokozókat.
 • A fibrinszálak hálót hoznak létre, amely megfogja a vérlemezkéket és a vérsejteket. A kialakuló véralvadék eldugaszolja a sebet és elzárja a sérült eret.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.