Betegségek és megelőzésük

Izomfájdalom – miért fáj?

Az izomrostfájdalom (fibromialgia) olyan izom­betegség, amely éles fájdalommal jár, és kisugár­zik a test más részeibe is. Nyilvánvaló oka nincsen, de intenzív stressz okozhatja. A kórkép együtt járhat a krónikus fáradtság szindrómával, irritábilis bél szindrómával vagy depresszióval.

Az izomfájdalom inkább a nőket érin­ti, és viszonylag ritkán diagnosztizálják, mert az izomszöveten nincsen látható elváltozás. Gyakran keverik össze a króni­kus fáradtság szindrómával. Senki nem vitatja, hogy fájdalommal jár, de az orvo­sok véleménye megoszlik arról, hogy tes­ti vagy pszichés tényezők állnak-e a hát­térben.

Mit tehet az orvos?

A testi vizsgálat után vérvizsgálatot írhat elő, hogy egyéb betegségeket (így a reu­matoid ízületi gyulladást) kizárhassa.

A kezelés módja

A fájdalmat mélymasszázzsal, helyi hőke­zeléssel vagy injekcióban beadott helyi ér­zéstelenítéssel lehet mérsékelni. Fájdalomcsillapítókat kisebb mennyiségben kell alkalmazni. Kisebb terheléssel járó gya­korlatokat – sétákat, jógagyakorlatokat, taj-csit stb. ajánlanak. A depresszió és az irritábilis bél szindróma kezelésében is ha­sonló módszereket javasolnak. Pszichote­rápiában a kognitív terápia alkalmazása ja­vasolt, ez segít a betegeknek, és akár teljes felépüléshez is

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.