Betegségek és megelőzésük

Kneipp lelkész terápiája gyermekek számára

Az enyhébb panaszok kezelésére és a szervezet erősítésére szolgáló egyik legjobban bevált stratégiát Sebastian Kneipp (1821 – 1897) fejlesztette ki hidroterápiájával. Joggal nevezik őt ezért a természet­gyógyászat történetében „vízdoktornak” mert, noha terápiás koncep­ciójának része a fitoterapia, a táplálkozás- és mozgásterápia, valamint a rendterápia, mint a lélek és a test váltakozó összjátéka és ezáltal holisztikus felfogású, terápiás koncepciójának magját a vízterápiák alkotják.

Miután különböző vizes kezeléseket hajtott végre saját magán, rög­zítette ezek szabályait. Egész életében azon fáradozott, hogy kiépítse ezt a terápiás formát. A hidroterápiával szív- és vérkeringési beteg­ségeket, szervi bajokat, fertőzéses betegségeket kezelt, és a psziché stabilizálására, az ellazításhoz vagy aktivizáláshoz is alkalmazta. A gyerekkori betegségek kezelésére különböző Kneipp-féle vízterápi­ák kínálkoznak.

Hidroterápia: gyógyítás vízzel

A hidroterápia elve a víz által a bőrön keltett hőmérsékleti ingereken alapul. A meleg és a hideg víz különböző ingereket kelt, amelyekre a test különbözőképpen reagál. A Kneipp-terápia alapja az inger és az ingerreakció elve, ezen alapulnak vizes alkalmazásai is. A bőr hőmérséklet-érzékelőivel (orvosi szaknyelven thermoreceptorok) észleli a hőmérsékleti ingert.

Ezek az ingert jelen­tik az idegeknek, amelyek az információt továbbadják a gerincvelő­nek és Így az agynak. A hőmérsékleti ingerek ott bizonyos hatásokat idéznek elő, pl. a szívverés, a vérnyomás és az ébrenlét módosulását, ezenkívül az izomtónus, tehát az izmok feszességének csökkenését is okozzák. A Kneipp-féle gyógymódban több mint 150 különböző vizes alkalmazás szerepel: lemosások, víztaposás, beöntések, fürdők, inhalációk és borogatások.

Testgöngyölések, borogatások és pakolások gyermekek számára

A testgöngyölések, borogatások és fürdők különösen a gyermekek esetében alkalmasak a panaszok enyhítésére és az ellenálló képesség erősítésére. A gyerekek szervezete ugyanis fogékonyabb a hőmérsék­leti ingerek hatására, mint a felnőttek teste, és ezért nagyon jól reagál a meleg és hideg borogatásokra. De fontos, hogy a terápia szelíd le­gyen és összhangban maradjon a gyermek életkorával, hogy a szerve­zetet ne érjék túl erős ingerek, nehogy a hatás éppen az ellenkezőjére forduljon, és megterhelje a testet.

Jegyezzük meg! Ezért Sebastian Kneipp plébános és természetgyógyász azt ajánlja írásaiban, hogy főleg kisgyermekeknél sohase alkalmazzunk szélsőséges hőmérsékleti ingereket, hanem csak hűvös vagy langyos borogatást tegyünk rájuk.

A legjobb, ha a testgöngyöléshez természetes anyagból, pl. pamut­ból, lenből és gyapjúból készült kendőket használunk. A mellkasi és a hasi borogatáshoz különösen alkalmasak a nagy fürdőlepedők. A körbetekerhető borogatás többnyire három rétegből áll: a belső kendőre, pl. egy pelenkára vagy lenvászon kendőre vigyük fel a hatóanyagot, pl. túrót vagy citromot, ezt a réteget fedjük le vagy magával a belső kendővel, vagy egy második kendővel, nehogy a hatóanyag közvetlenül érintkezzen a bőrrel; végezetül egy harmadik réteget, többnyire puha gyapjúkendőt teker­jünk köré, hogy megtartsa a meleget.

Borogatások kiegészítése

A testgöngyölések és borogatások a legkülönbözőbb gyermekkori be­tegségek és panaszok esetében segítenek. A testgöngyölés a gyerekek­nél kb. 10 – 20 percig tart, és gyakrabban is ismételhető. A borogatás hatékonysága erősíthető pl. hagyma, túró, citrom, krumpli hozzáadá­sával, mert a hőmérsékleti ingereken kívül Így még gyógyító anyagok is jutnak a szervezetbe. A testgöngyölések csillapító és gyógyító hatá­sa abban áll, hogy célzottan fejtik ki ingerlő hatásukat a szervezetre.

Már magától a melegtől és a hidegtől felpezsdül a vegetatív idegrend­szer, az immunrendszer, az anyagcsere és a vérellátás. A testgöngyölések képesek a test ellenálló képességének a fokozására, lázcsökkentő hatásúak, csillapítják a gyulladásos folyamatokat (pl. a középfülgyulladás fájdalmait), és görcsoldó hatásúak (pl. köhögési rohamoknál vagy hasfájásnál). A testgöngyölések tehát jótékony ha­tásúak, de néha megerőltetők is lehetnek. A gyermeket a testgöngyö­lés után hagyni kell aludni vagy legalább is nyugalomban kell hagyni, hogy a szervezete optimálisan kibontakoztathassa öngyógyító erőit.

Bevált testgöngyölések akut panaszok esetén

Itt áttekintjük a testgöngyölések alkalmazását a gyermekek esetében gyakrabban fellépő akut panaszoknál.

Fülborogatás hagymával:

Ez a borogatás fülfájás esetén gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.

Kockázzunk fel apróra egy nyers hagymát, és tekerjük egy nagy zseb­kendőbe. Helyezzük a gyermek fülére, rögzítsük sállal vagy homlok­pánttal, majd helyezzünk erre egy gyermekeknek való meleg vizes palackot. Kb. 15-20 perc után vegyük le.

Hasi borogatás kamillával:

Ez a borogatás hasfájás, puffadás és émelygés esetén segít.

Hajtsunk össze többször egy frottírkendőt hosszában, mártsuk ka­millateába, és helyezzük a gyermek hasára. Erre tegyünk egy gyapjú­kendőt, és a fájós helyre még egy meleg vizes palackot. A borogatást kb. 15 percig hagyjuk rajta.

Lábszárgöngyölés láz esetén:

Az enyhe-mérsékelt láz (38,5 és 39 °C) lábszárborogatással kb. 0,5 – 1 °C-kal csökkenthető. A borogatáshoz két, hosszában többször összehajtott pamutkendőt mártsunk hűvös vízbe, amihez hozzáadhatunk egy-két evőkanál gyü­mölcsecetet vagy citromlét. Az egyik kendőt jól csavarjuk ki, és szo­rosan tekerjük az egyik alsó lábszár köré. A második kendőt a másik alsó lábszár köré göngyöljük. A borogatást kb. 20 perc után vegyük le, majd a lábakat frottírtörülközővel alaposan töröljük meg.

Mellkasgöngyölés citrommal:

A citromos borogatás jól bevált ke­zelés, ami különösen bronchitis és a hörgők asztmatikus panaszai ese­tén görcsoldó hatású, csillapítja a köhögést és megkönnyíti a légzést. Itassunk át egy vékony, nedves pamutkendőt (pelenkát) bőségesen citromlével (4-6 lédús citrommal), majd tekerjük a kendőt a gyer­mek mellkasa köré. Tekerjünk köré egy nagy pamuttörülközőt, va­lamint egy gyapjúkendőt, és legalább 15 percig hagyjuk a gyermeket így feküdni. Ezután vegyük le, és a gyermeket töröljük szárazra frot­tírtörülközővel.

Mellkasgöngyölés krumplival:

Ez a borogatás különösen alkal­mas a köhögés enyhítésére és a hurut oldására. Három-négy hámozatlan krumplit tegyünk egy pamutpelenkába, hajtsuk össze, és nyomjuk szét a krumplit benne. Vigyázat! Gondosan ellenőrizzük a hőmérsékletét! A pelenkát helyezzük a gyermek mellkasára, és feszesen kössük át egy nagy törülközővel, valamint egy gyapjúken­dővel. A krumpli sokáig megtartja a meleget; ha lehűlt, le lehet venni a borogatást.

Fitoterapia: Kneipp lelkész gyógynövényei

A természetgyógyász Sebastian Kneipp is ismerte a gyógyító növé­nyek erejét, és célzottan alkalmazta őket gyógyító szerként – gyakran más gyógymódok, pl. a táplálkozásterápia és a hidroterápia kiegészí­téseképpen. De Kneipp plébános növényi terápiájához csak enyhe és mérsékelt hatású növényeket alkalmazott. Ezeket nagyon gyakran külsőleg alkalmazta, vízterápiával együtt, borogatás céljára.

Táplálkozásterápia: teljes értékű táplálkozás friss ételekkel

Kneipp lelkész egyszerű szabályokból alakította ki táplálkozástanát, amely a modern táplálkozástudomány felismeréseinek fényében is helyt áll. A bőséges friss gyümölcsön és zöldségen, gabona- és tejtermékeken alapuló, teljes értékű táplálkozás mellett szállt síkra.

A kö­vetkező szabályok betartását javasolja:

  • Napközben inkább sokszor egyenek keveset, mint háromszor na­gyobb adagot.
  • Takarékosan bánjanak a zsiradékkal és a cukorral.
  • Kíméletesen bánjanak az élelmiszerekkel.
  • Ügyeljenek a változatos, kiegyensúlyozott, vegyes étrendre.
  • Ne diétázzanak, és ne tartsanak be szigorú étrendbeli korlátozá­sokat.

Mit fogyasszunk?

Kneipp lelkész táplálkozási szabályaihoz igazodva gyermekünk táp­lálásánál a következő ajánlásokat kellene megszívlelnünk: Jó, ha az ember tájékozódik az élelmiszerek eredetéről, és lehetőleg olyan gyümölcsöt és zöldséget vásárol, ami biológiai termesztésből származik.

Kövessük nagyanyáink szokásait, és mindig olyat tálaljunk, ami a mi vidékünkön abban az évszakban éppen terem. Tehát pl. ne tálaljunk fel télen fejes salátát vagy epret, hanem csak tavasz végén, paradicsomot és sárgarépát nyáron, kelkáposzta- és káposztafélé­ket pedig az ősz végén.

Fontoljuk meg, hogy az, amit a természet ősszel kínál nálunk, sokkal vitamindúsabb és gazdagabb flavonoidokban, mint a „pa­radicsomi gyümölcsök”. Így pl. egy kaliforniai narancs C-vitamin­tartalma lOOg-ban kb. 50 mg. Ezt az értéket minden káposzta- és kelkáposztaféle (a fodroskel, a kelbimbó, a póréhagyma) messze meghaladja. C-vitamin-tartalmuk legalább 100 mg, de meghalad­hatja a 2000 mg-ot is 100 g-onként.

Készítsük el helyesen a gyümölcsöt és a zöldséget

Az a jó, ha az ételeket minél inkább nyersen fogyasztjuk, mert akkor maradnak meg a legjobban az értékes összetevők. De főzés és párolás közben is meg lehet ezeket őrizni: pl. a C-vitamin 65 – 85 °C-on való főzés­nél lebomlik. Ha a zöldséget forró gőzbe vagy forró olajba (pl. a kí­nai wokba) tesszük, akkor a létfontosságú anyagok megmaradnak.

Egy másik fontos tipp, hogy a sárgarépát mindig kevés zsiradékkal (lehetőleg kiváló minőségű növényi olajban) készítsük el, mert csak akkor képes a szervezet az értékes A-vitamin hasznosítására. Ezenkívül az is fontos, hogy ne használjunk sütéshez olyan, jó mi­nőségű növényi olajokat, mint a napraforgó- vagy a bogáncsolaj. A bennük lévő zsírsavak ugyanis magas hőmérsékleten mérgezővé válnak, és magas E-vitamin-tartalmuk is lebomlik. Erre a célra alkalmas a zsír vagy az olívaolaj, ami stabil zsírsavat tartalmaz, és ezért nem alkothat mérges vegyületeket.

Választékos étrendet alakítsunk ki

A táplálkozástudományban ezt úgy hívják, hogy „rotációs étrend”, ami azt jelenti, hogy egy hónapon keresztül minden nap más ételt kell feltálalni. Manapság az idő pénz, és ezért nagy a kísértés, hogy az ember készételekhez nyúljon vagy gyakran ismételje az ételeket. Főleg a gyermekek ér­dekében azonban időt kellene szánni a változatos ételek elkészíté­sére. Ha ugyanis egy gyermek immunrendszere gyakran találkozik azonos tápanyagokkal, akkor általában hajlamosabb a működési zavarokra.

  • Adjunk a gyermeknek (főleg, ha sietnünk kell) lehetőleg sok hazai zöldség- és gyümölcslevet inni. Ezek is gazdagok másodlagos növényi hatóanyagokban, és ezzel sok értékes anyaghoz juttatják a gyermeket. Az almalével kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy csak szüretien levet érdemes venni, mert a benne lévő pektinek segítenek a szervezetnek, hogy megszabaduljon a mérgező anya­goktól.
  • Készítsük elő a gyermek számára az ételt feldarabolva, hogy már csak harapnia kelljen: pl. vágjuk fel az almát darabokra, és vegyük ki a magházát. Ilyenkor a gyerekek szívesebben esznek belőle, és az étkezések között is szívesebben nassolnak „egészséges dolgo­kat” csokoládé és gumicukor helyett.
  • Az evés legyen öröm, hiszen a gyermekek inkább esznek a sze­mükkel, mint a felnőttek. Ezért rendezzük el szépen a tányéron az ételeket, és csábítsuk a gyermekeket fantáziadús dekorációkkal és elrendezéssel az evésre.

Mozgásterápia: fitten és egészségesen testmozgással

Már Kneipp lelkész is aggódott amiatt, hogy az emberek nem ked­velik a mozgást és a szobában kuksolnak. Ez a félelme a ma felnövő gyermekek esetében különösen aktuális. A gyermekorvosok és az ortopéd szakorvosok azt panaszolják, hogy a gyerekek egyre kevesebbet mozognak, egyre több időt töltenek a televízió, számítógépes játékok és játékkonzolok előtt ahelyett, hogy a friss levegőn játszanának, másznának és tombolnának.

Ezért diagnosztizálnak az orvosok egyre több olyan egészségügyi problémát, amelyek a mozgáshiánnyal függnek össze, mint pl. a tartáshibák, a koordi­nációs problémák, a túlsúly, a viselkedési zavarok. A testmozgás, ezt Kneipp lelkész egészen pontosan tudta, kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszert, lendületbe hozza az anyagcserét és a vérkeringést, és erősíti a csontokat és az izmokat. Éppen a növésben lévő gyerekek egészséges fejlődéséhez lenne tehát szükség elegendő mozgásra. Kneipp lelkész nem teljesítménysportot javasol, hanem mérsékelt edzést és az olyan sportágakat, mint az úszás, kerékpározás vagy túrázás.

A gyerekek előtt ma a sportolási lehetőségek széles választéka nyitott, főleg a különböző sportegyesületekben. A legjobb, ha a gyermek ki­próbálja, ami tetszik neki, de akkor azt a sportágat, legyen az tenisz, futball, hoki, úszás, balett vagy torna, rendszeresen végezze. A hét­köznapokban is ügyelni kell arra, hogy a gyermek eleget mozogjon, főleg, ha az iskolából hazajön. A gyermeknek szüksége van arra, hogy a délelőtti hosszadalmas ülést az osztályteremben mozgással egyenlítse ki, hogy lazítson és új energiával töltődjön fel.

Rendterápia: a szellem és a lélek harmóniája

Mai hajszolt médiakorszakunkban nemcsak a felnőttek, hanem sok gyerek is elveszíti a belső egyensúly és a harmónia képessé­gét. Ez többek között a lelki-szellemi problémák sokaságában, pl. hiperaktivitásban, agresszivitásban, koncentrációzavarokban, nyug­talanságban és idegességben fejeződik ki.

A Kneipp-féle kezelés egyik fontos pillére az ún. rendterápia, az al­vás és ébrenlét, a feszültség és ellazulás, a teljesítmény és a pihenés természetes ritmusának a szabályozása. Az aktivitás és a passzivitás természet adta váltakozása a vegetatív idegrendszer irányítása alatt áll. Kneipp lelkész abból indult ki, hogy az ember ebbe a ritmusba beavatkozhat és alakíthatja – negatív és pozitív értelemben is.

A holisztikus szemléletű Kneipp-terápiában sok olyan technika és gyakorlat van, amelyek a ritmust újból normalizálják, az egyensúlyt helyreállítják, a test, a szellem és a lélek harmonikus összjátékáról gondoskodnak. Az ilyen technikákat már a gyerekek is eltanulhatják, pl. autogén tréninggel vagy más lazítógyakorlatokkal. Fontos, hogy a gyermek hétköznapjainak rendszerében az aktivitást a nyugalom és az ellazulás szakaszai váltsák és hogy a gyermek eleget aludjon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.