Masszázs

Sebastian Kneipp néhány vízgyógyászati módszere

Lemosás

Lemosás

Ősidőktől fogva közismert vízgyógyászati kezelés, amely irányítja a hőszabályozást, javítja a vérkeringést, kedvezően befolyásolja az anyagcserét, felfrissíti és élénkíti az egész idegrendszert. Kneipp erre is a hideg vizet ajánlja. Fokozzuk a bőringert, ha a vízhez kevés ecetet öntünk.

A lemosást durva lenvászonnal végezzük. Lemosás után ne törölközzünk meg, hanem azonnal feküdjünk vissza az ágyba, takaró alatt pihenjünk negyedórát. Kneipp a hideg vizes lemosást lázas betegeknek, gyermekeknek, gyenge testalkatúaknak javasolta. A hideg vizes lemosás helyettesíti a hideg fürdőt. A lemosás egy-két percnél tovább nem tarthat. A nedves rongyot lemosás közben többször mártsuk a vízbe, mert a test dörzsölése közben hamar átmelegszik. Célszerű a lemosásokat hetente háromszor végezni.

Borogatás

Borogatás

Az érintett bőrterületen a borogatást fél-vagy egy órán át hagyjuk fent. Fokozhatjuk a kedvező hatást, ha a vízhez kevés ecetet öntünk vagy ha a borogató ruhát sós vízbe, esetleg agyagos vízbe mártjuk. Hideg vizes borogatást hason és mellkason alkalmazhatunk. Erős fájdalom és görcs esetén (kólika) forró borogatást használjunk. Ilyen esetekben közkedvelt a kamillás borogatás, vagyis a borogatásra használt lenvásznat mártsuk kamillafőzetbe, csavarjuk ki és tegyük fel a fájdalmas testrészre.

A forró borogatás ajánlható gyomor- és bélhurut, hólyaggyulladás, vese- és epekőkólika, köszvény, csúz, asztma és légcsőhurut házi gyógykezelésére. Alhasi bántalmaknál, ideges szívpanaszoknál, a gyomor- és bélcsatorna különböző betegségeinél alkalmazhatjuk a hideg vizes borogatást. Arra vonatkozóan, hogy hideg vagy forró borogatást alkalmazzunk-e az egyes betegségek gyógyítására, kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát.

A borogatás menete: a vízbe vagy gyógynövényfőzetbe mártott és kicsavart ruhát helyezzük a kezelendő testrészre, tegyünk rá száraz lenvászon vagy pamutvászon takarót, majd puha, meleg gyapjúkendővel burkoljuk be úgy, hogy a nedves vásznat mindenütt befedje.

Pakolás

pakolás

Kneipp nagy hangsúlyt helyezett a pakolással történő kezelésekre. Általában ott célszerű alkalmazni, ahol erős vérelvezetés a célunk (pl. lábpakolás), vagy a kóros anyagok kiválasztását kívánjuk fokozni. A hideg vizes pakolás először a vérereket szűkíti, majd egy idő után lényegesen kitágítja. így a beteg erős felmelegedést érez a pakolás alatti testrészen. A vérerek kitágulása által a vér a bőr hajszálereibe áramlik át, így a belső szervek pangása és túlságos felmelegedése megszűnik. A hideg vizes pakolás kiváló lázcsillapító, mert nagy mennyiségű hőt von el a forró testtől, tehát a beteget megóvja a túlhevüléstől.

A gyakorlatban leginkább a törzs-, a láb- és a nyakpakolást alkalmazzák. A pakolásnál először a hideg vízbe mártott és kicsavart vásznat csavarjuk a beteg testrészre, majd kétszeresen összehajtott száraz vásznat, végül meleg gyapjúkendővel vagy takaróval burkoljuk be az egész testrészt. A pakolásokat általában egy óra múlva távolítjuk el, de az sem baj, ha tovább maradnak fent. A fájdalmat csillapítja a meleg dunsztkötés. A kötés alatt nedves meleg pára keletkezik, melynek hatására a bőrmirigyek nyílásai kitágulnak, a bőr vérbővé válik és megindul a fokozott nedvkiválasztás.

Fürdők

Forró fürdő

Kneipp gyógyításai során lábfürdőt, ülőfürdőt, karfürdőt és szemfürdőt alkalmazott, hideg és meleg fürdőt egyaránt, de a gyógyítás szempontjából inkább a hideg fürdőt tartotta célravezetőnek. A szabadban való fürdést is nagyon ajánlotta. A gyógynövények főzetéből készült fürdők igen erős bőringert váltanak ki, hatására a bőrmirigyek nyílásai erősebben tágulnak, így fokozzák a kiválasztást.

A meleg fürdő 8-10 percig tartson. A hideg fürdőben 6-10 másodpercnél hosszabb ideig ne tartózkodjunk. Frissítő hatású fenyőfürdő: 2 kg friss, fiatal fenyőágat és gyantadús fenyőtobozt felaprítunk, majd megfelelő mennyiségű vízben fél óráig főzzük, utána leszűrjük és a szűrletet a fürdővízbe öntjük.

Ülőfürdő

ÜlőfürdőA vízgyógyászok a hideg vagy meleg ülőfürdőket már régóta alkalmazzák a gyógyításban. Női bajoknál különösen ajánlottak az ülőfürdők, azonban csak orvos döntheti el, hogy melyik betegséget milyen ülőfürdővel lehet (és szabad) gyógyítani, valamint orvos határozhatja meg a víz ideális hőfokát is. A vízgyógyászok tapasztalatai szerint az ülőfürdő az emésztést is fokozza, a székletet szabályozza, az idegrendszert erősíti, a vérkeringést javítja. Ülőfürdő után ajánlatos legalább negyedórára lefeküdni.

Habfürdő

Habfürdő

Lábfürdőnél a víz a lábszár közéjéig érjen. Fokozhatjuk a lábfürdő hatását, ha a vízben a lábainkat mozgatjuk. A fürdési idő 1-2 perc, természetesen minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig tartson a fürdő. A rövid lábfürdő edz és erősít. Megelőzi a betegségek kialakulását.

Jó szolgálatot tesz az egészségnek a váltakozó lábfürdő. A lábakat először 2 percig 40 °C-os vízben fürdetjük, majd közvetlenül utána fél percig hideg vízbe merítjük. Ezt a váltakozó lábfürdőt egymás után többször megismételhetjük. Hatása sokkal intenzívebb, mint az egyszerű lábfürdőé, „tornáztatja” az ereket. Figyelem! Visszérgyulladás esetén és visszérgyulladásra hajlamos személyeknél ne alkalmazzunk hideg-meleg váltófürdőt. Ha valakinek hideg a lába, nem szabad hideg lábfürdőt alkalmazni.

Szemfürdő

A szemfürdő frissíti, erősíti a szemeket, enyhébb betegségeket meggyógyíthat. Szépségápolás szempontjából is ajánlatos a szemfürdő, mert „fényesíti” a szemet. A kezelés menete: arcunkat langyos vízzel vagy kamillateával telt edénybe mártjuk és sűrűn belepislogunk. Ennek időtartama fél perc.

Forró fürdő

Forró fürdő

A test hőfokánál melegebb víz éppen olyan erősítő és edző hatást gyakorol a szervezetre, mint a hideg víz alkalmazása. A fürdő hőfoka 38-40 °C, a fürdési idő 10-15 perc, attól függően, hogy mennyi ideig érezzük kellemesnek. Forró fürdőt csak fiatalok és középkorúak vehetnek. Akinek szívbaja, tüdőbaja, érelmeszesedése, valamint idegpanaszai vannak, tilos forró fürdőt vennie.

Zuhany

Zuhany

A vízgyógyászat legenyhébb formája, mely a testre nemcsak hőingert, hanem mechanikai ingert is kifejt. A zuhanyt kb. 12-15 cm távolságból alkalmazzuk. Minél hidegebb a víz, annál gyorsabban melegszik fel a testünk. A zuhanyozást a bőr kipirosulásáig folytassuk. Ez egyénenként változó: gyengébb fizikumú személyeknél kb. 40-50 másodperc a zuhanyozás időtartama, erős fizikumúak 1 percig zuhanyozhatnak. Figyelem! Hideg helyiségben nem szabad zuhanyozni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.