Betegségek és megelőzésük

Mononukleózis kezelése gyermekeknél

Okai:

Ez a betegség (Pfeiffer-féle mirigyláz) főként fiataloknál és fiatal felnőtteknél fordul elő. A her­pesz csoportba tartozó vírusok egyike, az Epstein-Barr-vírus váltja ki. A kórokozó a fertőzött személy véréből mutatható ki.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az első fázisban láz, fejfájás és általános betegségérzet jelentkezik, majd a nyirokcsomók megduzzadnak, főként a nyak területén, a hónaljban és a lágyékhajlatban. A lép is megduzzadhat, ezenkívül a kanyaróra emlékeztető kiütés kíséri a betegséget. Ugyanígy jelentkezhet torokfájás, a mandulákon pedig fehér lepedék.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A fertőzés igen ritkán a légutak, valamint az idegrendszer területének gyulladásos folyamatait okozza. Amennyiben romlana gyermekünk általános közérzete, illetve ha akut panaszok, pl. erősebb köhögés vagy fejfájás jelentkezne, sürgősen forduljunk orvoshoz.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Hársfa- és bodzatea: mindkét gyógynövény serkenti az anyagcserét és hozzájárul, hogy a gyulladást keltő anyagok kiürüljenek a szerve­zetből. A tea elkészítésének módjáról a kanyaró címszó alatt olvas­hatunk.
  • A mononukleózis (Pfeiffer-féle mirigyláz) kezelését illetően for­duljunk homeopátiás orvoshoz.
  • A tünetek enyhítésére és a mirigyek duzzanatának csökkentésére szolgál az: Professional Medical bálványfa), naponta háromszor.
  • Almaecetes borogatás: duzzadt nyirokcsomók esetén segít az alma­ecetes borogatás, lehűti az érintett területet, és lohasztó hatású. Ezál­tal enyhül a feszítő érzés és a fájdalom. Így végezzük: pamutkendőt vagy egy mullpólyát megmerítünk egy tál­ban, melybe előzőleg kb. 1/2 liter hűvös (nem hideg) vizet töltöttünk és három evőkanál almaecetet adtunk. A borogatást az érintett területre helyezzük és egy pamutsál segítségével rögzítjük. Tetszőleges gyakori­sággal ismételhető a kezelés.
  • Kombuchatea: az egész ázsiai térségben nagy múltra visszatekintő, gyógyhatású ital. Az ősi Kínában azonban állítólag már jóval több, mint kétezer éve hatékony egészségjavító szerként tartják számon. A kombucha teát különböző élesztőgomba- és baktériumfajok hozzák létre. Számos olyan összetevőből áll (pl. glükuronsavból és tejsav­ból), ami az anyagcsere-folyamatok során keletkező méreganyagokat megköti és kiüríti a szervezetből, ezért a kombucha tea az anyagcsere és az immunrendszer fokozott igénybevételekor, pl. vírusos fer­tőzések idején, különösen jótékony, tisztító és salaktalanító hatást fejt ki.
  • Fokhagyma: ezt a fűszeres hagymafajtát nemcsak mifelénk kedve­lik sokoldalú egészségjavító tulajdonságai miatt, az indiai gyógy­ászatban is fontos szerepet tölt be. Számos olyan összetevőt tartal­maz, pl. bizonyos szulfidokat, melyek a kórokozók szétterjedését megfékezik és ily módon gyulladáscsökkentő hatást gyakorolnak.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • A mononukleózis (Pfeiffer-féle mirigyláz) ellen nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésének céljából, illetve védekezésképpen éppen ezért csupán általános intézkedéseket tehetünk, vitaminban- és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, a szabad levegőn való sok mozgás­sal és elegendő alvással fokozhatjuk gyermekünk ellenálló képességét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.