Betegségek és megelőzésük

Migrén oka és kezelése gyermekkorban

Okai:

Bár a migrén gyakoribb felnőtteknél, de gyermekkorban is előfordulhat, inkább fiúkat érint, mint lányokat. Gyermekeknél gyakran fokozott (iskolai) megerőltetés, túlzott elvárások hatására alakul ki.

Így jelentkeznek a panaszok:

Migrénről akkor beszélünk, amikor a fejfájás rohamszerűen lép fel. Gyakran az egyik oldalon jelentkezik, a halánték tájékán, állandó lüktető, kalapáló jelleggel. A migrénes rohammal egyidejűleg gyakran jelentkezik émelygés, hányás, fényre és zajra való érzékenység. Elhomályosulhat az ember szeme előtt a kép, villámokat, csillagokat láthat.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Egy migrénrohamot alapvetően orvos kell, hogy tisztázzon. Ki kell zárnia egyéb megbetegedéseket, és tanácsot kell adnia kezelési lehe­tőségek tekintetében.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Orbáncfű-citromfű tea: az orbáncfű és a citromfű kivonata fájda­lomcsillapító hatású, szelíd gyógymódként alkalmazva elmulasztja a fejfájást és a migrént. A citromfű ezenfelül nyugtatólag hat a gyo­morra. Alkalmazásával elmulasztható az émelygés és a hányás. Így készül a tea: 20 g orbáncfüvet és 20 g citromfüvet összekeverünk egy dobozban. 2 teáskanállal veszünk belőle, és leöntjük 250 ml vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor egy csészével adjunk belőle gyermekünknek.
  • Hirtelen fellépő roham, főként jobb oldali, a szem fölött lüktető fejfájással és igen érzékeny fejbőr: Professional Medical (maszlagos nadragu­lya), 1-4 óránként.
  • A migrént megelőzően, illetve azt követően látási zavarok lépnek fel, cikázó látás alakul ki. Homlok- és halántéktáji, lüktető fájdalom jelentkezik: Professional Medical (ciklámen), 1 – 4 óránként. A migrén homeopátiás kezeléséről a fejfájás címszó alatt is olvashatunk.
  • Sós jeges pakolás: ezzel a hűtő pakolással hatékonyan csillapítható a migrénes fájdalom. Így végezzük: egy kis textilzsákocskát vagy egy mosdókesztyűt megtoltunk néhány jégkockával, és egy kis marék sót öntünk hozzá. Gyermekünk halántékára vagy homlokára nyomjuk, s rajta tartjuk, amíg az kellemes számára.
  • Akupresszúra: a két ősi kínai gyógymódot, az akupunktúrát és az akupresszúrát gyakorta alkalmazzák sikeresen fájdalom, így migrén esetében is. Gyengéd akupresszúra gyanánt masszírozzuk és nyom­juk meg óvatosan gyermekünk fején a következő pontokat:[brbr]Tai Yang. Ez a pont kb. másfél ujjnyi szélességnyire a szemöldök külső végétől és kicsivel az alatt, egy kisebb mélyedésben található.[brbr]Jing Ming. Ez a pont a belső szemzug hajlatában, illetve az orr pere­mén található, ott, ahol a szemüvegek támasztópárnája támaszkodik.
  • Szegfűszeg: a szegfűszeget gyakorta alkalmazzák az ájurvédikus táplálkozásban. Tanulmányokban szerepel, hogy a szegfűszeg olaja hatékony migrénes fájdalom esetén. Így alkalmazzuk: egy kis kannányi zöld teába, menta- vagy citromfűteába tegyünk két szem szegfűszeget, egy kevés fahéjat és citromlevet. Naponta többször adjunk belőle gyermekünknek egy csészével.
  • Jóga: az indiai lazító gyakorlatok nagyon hatékonyak a test és a lé­lek harmóniájának megteremtésében, a fájdalom csillapításában. Az „eke” pozícióhoz ugyan szükségeltetik némi gimnasztikai ügyesség, de gyerekek is könnyen elsajátíthatják, hisz a legtöbbjük igen mozgékony. A gyermek a hátára fekszik, felemeli a lábát és a csípőjét. Nyújtott lábait lassan leereszti a feje mögé úgy, hogy lábujjaival megérintse a talajt. A feje fölött kinyújtott karjaival és kezeivel megpróbálja megérinteni a lábujjait. Eleinte csak néhány másodpercig tartson ki a gyermek ebben a pózban, majd lassacskán megnövelhetjük ezt az időt egy-két percnyire.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Fontos, hogy gyermekünk eleget aludjon és meglegyen a rendszeres napi ritmusa.
  • Ügyeljünk arra, hogy sokat mozogjon friss levegőn és kiegyensúlyo­zottan táplálkozzon.
  • Ha gyermekünk irányában nagyobb elvárásokat támasztanak, pl. az iskolában, hasznos lehet lazító, pl. jógagyakorlatokat (lásd fenn) vagy autogén tréninget végezni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.