Élelmiszerek

Fokhagyma származása, alkotóeleme, egészségügyi hatásai

Egy régi iszlám legenda szerint a fokhagyma az ördög bal lábá­nak, a vöröshagyma jobb lábának nyomából nőtt ki, amikor a Paradicsomból való kiűzetése után előszóra Földre lépett. A hagyma keletkezéséről még számtalan más legenda is él, az azonban konkrétum, hogy már az ókorban is felismerték a hagymafélék kedvező hatását az emberi egészségre.

Honnan származik a fokhagyma?

A fokhagyma feltehetően Közép- és Kelet-Ázsiából szárma­zik. Egészen bizonyos, hogy az ókorban a babilóniaiak, a kí­naiak, az indiaiak, de a görögök és a rómaiak is fogyasz­tották, hogy megőrizzék egészségüket, erejüket. Mindenütt termesztették, ahol napos, száraz éghajlat uralkodott. Nap­jainkban a legtöbb fokhagymát Kínában, Indiában, Thai­földön, Egyiptomban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Államokban termesztik.

Fokhagyma

Milyen alkotóelemekből áll?

A fokhagymagerezd a növények többségéhez hasonlóan jelentős mértékben vizet tartalmaz, emellett szénhidrátot és egy kevés fehérjét. Ezeknél azonban érdekesebbek azok az anyagok, amelyek lényegesen kisebb mennyiség­ben találhatóak benne: a kéntartalmú alliin – ez adja a fokhagyma semmi mással össze nem téveszthető szagát, a keserű szaponin, továbbá a vitaminok és a szelén.

Egészségünkre gyakorolt hatása: Aki lelkiismeretesen eszik fokhagymát – ez napi két-három gerezdet jelent -, megelőz­heti a magas vérnyomást, az érelmeszese­dést és az egyéb, korral járó betegségeket.

A fokhagyma egészségtani jelentősége

A fokhagyma igen sokféle pozitív hatást gyakorol szerve­zetünkre. Számos szintetikus antibiotikumnál eredmé­nyesebben véd a baktériumok és gombák ellen, s ráadá­sul minden mellékhatás nélkül, már ha „illatát” nem tekintjük annak. Összetevői emellett hígítják a vért, így a megalvadt vér könnyebben fel tud oldódni, s csökken az infarktus, szélütés veszélye. A véralvadás ideje is meg­hosszabbodik, ha fokhagymát fogyasztunk. Ezen túlme­nően enyhén zsír- és koleszterincsökkentő hatású.

Egészséges élvezet

A fokhagymának egyetlen „gyöngéje” van: az illata. Fogyasztása után illata nemcsak lélegzetünkkel, de bőrünkön át is távozik szervezetünkből. Mindezt némileg csök­kenthetjük, ha a fokhagymát almával, méz­zel, tejjel, friss petrezselyemmel vagy vörös­borral együtt fogyasztjuk.

Ha ételben főzzük, pároljuk, pirítjuk vagy sütjük, íze és illata kevésbé intenzív. Ha nem kívánunk „illatozni”, mert például étkezés után fontos megbeszélésünk van, választhatjuk a med­vehagymát, ez ugyancsak jó fűszernövény, hasonlóképp pozitív hatással van szerveze­tünkre, ugyanakkor illata nem annyira átha­tó, mint a fokhagymáé.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.