Betegségek és megelőzésük

Gerincsérülések

A gerincvelő nagyobb mérvű sérülései általában elesések vagy közúti balesetek során keletkez­nek. Ha súlyos a gerincsérülés, a javulás után is lesznek maradványtünetek. A gerinc legsérülé­kenyebb részei a leginkább mobilis nyaki és az ágyéki gerincszakasz. Súlyos gerincsérülés komoly következménnyel jár, hiszen a sérülési magasságtól lefelé terjedő irányban az összes érző és mozgató működés károsodik. Gyakori és kevésbé súlyos az úgynevezett ostor-csapás-sérülés, amely főként közúti balesetek eredményeképpen alakulhat ki.

Az ostorcsapás­-sérülés tünetei és jelei

Eleinte nincs különösebb fájdalom, de néhány óra múlva nyakfájdalom és -me­revség alakul ki.

Egyéb tünetek:

  • Fejfájás
  • Az érintett terület ödémája
  • Vállfájdalom

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a kar­ban gyengeségérzés, érzéskiesés vagy fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalom hirtelen súlyosbodni kezd.

A nyaki gerinc sérülései azonnali halált okozhatnak, ha a légzőizmokat beidegző idegek bénulnak. A negyedik nyakcsigo­lya alatti sérülés esetén a légzés fennma­rad, mert a rekeszizmot beidegző idegek épek maradnak.

A nyaki gerincszakasz sérülései ún. kvadriplegiához (minden végtag bénulá­sához) vezetnek, míg az ágyéki gerincsza­kasz sérülései paraplegiát okoznak (a lá­bak bénulását). A gerincsérültek hólyag- és mellkasi fertőzést kaphatnak, sarkaikon és a farpo­fákon a mozgáshiány, a nyomás és a fáj­dalomérzés hiánya miatt felfekvések szö­vetelhalások alakulhatnak ki.

Ostorcsapás-sérülés

A nyak hirtelen előre- majd hátralendülésével létrejövő tipikus közúti baleseti sérülés leginkább akkor alakul ki, ha vala­kibe hátulról rohan bele egy másik autó. Hatásai hosszan elhúzódok, és rendkívüli módon legyengítik a sérültet. Gyakran előfordul, hogy a nyaki fájdalom nem je­lentkezik azonnal, hanem csak 1-2 nap­pal a baleset után.

A nyaki területet is érintő autóbaleset után mindenképpen orvoshoz kell for­dulni! Megfelelő képalkotó vizsgálattal kimu­tatható a nyaki károsodás mértéke.

Gerinc

(Fenti képen.) A gerincből kilépő létfontosságú idegek teszik képessé testünket a mozgásra és a működésre, ezért károsodásaiknak súlyos következményei vannak.

Kezelési lehetőségek

Az ostorcsapás-sérülés után elegendő az ágynyugalom és fájdalomcsillapítók adá­sa a nyaki fájdalom és a rossz közérzet mérséklésére.

Lehet ún. nem szteroid gyulladásgátló­kat is adni ebből a célból. Ismert korábbi nyakfájdalmakkal, vagy ha a sérülés tüne­tei 2 hét múlva sem csökkennek, fel kell újra keresni az orvost, aki gyógytornát ja­vasolhat. Sokáig Schanz-gallért alkalmaz­tak az ostorcsapás sérültek számára, de ez bizonyos mértékig merevvé teszi a nyakat, lelassul a gyógyulás folyamata, és a fájda­lom is lassabban szűnik meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.