Betegségek és megelőzésük

Rekedtség legfőbb okai, kezelése

A rekedtség leggyakoribb oka a gégét érintő ví­rusfertőzés miatt kialakult gyulladás. A gégéjük­kel „dolgozó” énekesek, színészek, tanárok, illetve az erős dohányosok és alkoholisták is szenvedhetnek időleges rekedtségben. Kivált­hatja a légkondicionálás, a levegőszennyezés, vagy éppen a levegő magas pollenszintje. A re­kedtség legtöbbször magától, a hangszalagok pihentetésétől és a dohányzás felfüggesztésétől gyógyul. Súlyosabb betegséget is jelezhet, ezért tartós rekedtség esetén haladéktalanul fel kell keresni az orvost.

Irány az orvos?

Ha hangunk tartósan megváltozik, érde­mes elmenni az orvoshoz. Az ok legtöbb­ször egyszerű, és nincs komolyabb káro­sodás. A hosszan tartó rekedtség azonban sokkal súlyosabb betegség, rákos elválto­zás jele is lehet.

Ha a rekedtség három hétnél tovább tart, fül-orr-gégészhez küldik a beteget. A garatot és gégét gégetükörrel vagy en­doszkóppal lehet megtekinteni. Az endoszkópia érzéstelenítés mellett történik, és az érintett területről szövetmintát is ve­hetnek (biopszia) a diagnózis felállítása ér­dekében.

A rekedtség okai

  • Krónikus laringitisz – a gége (larinx) idült gyulladása. Általában dohányzás vagy a hangszalagok túlerőltetése követ­keztében alakul ki. Különösebb keze­lés nem szükséges, elegendő lehet a pihentetés. Ha az illető dohányzik, java­solt annak felfüggesztése, és az alkohol­fogyasztás mérséklése is.
  • Hangszalagpolipok – a hangszalagokon jóindulatú nyálkahártya-kinövések jön­nek létre. Ez nem ritka jelenség, és ki­sebb sebészeti beavatkozással eltávolít­ható.
  • Hangszalagcsomók (énekescsomók) -a hangszalag-megvastagodások általá­ban túlerőltetés következményei. Éne­kesek, tanárok esetében gyakori, de ál­landóan hangosan kiabáló gyermekek­nél is előfordulhat. Pihentetés hatására a csomók általában elmúlnak, de néha sebészeti úton kell őket eltávolítani.
  • Garat- és gégerák – dohányosoknál és alkoholistáknál gyakori daganattípus; férfiaknál gyakrabban fordul elő. A ko­rai stádiumban felismert, kisebb daga­nat sugárterápiás úton eredményesen kezelhető. A gége nagyobb méretű tumorait műtéttel kell eltávolítani, ami­nek következtében kialakulhatnak beszédproblémák, esetleg beszédképtelen­ség; illetve a gége teljes eltávolítása után a légcső végét állandó nyílással kivarrják a nyak elejére, ez a tracheosztómia. Mi­nél kisebb a tumor, annál jobb a beteg prognózisa, mint minden tumoros el­változásnál.

Hogyan működik a gége?

GégeA gége a nyelvgyök mögött található, és a légutak kezdetét képezi a tüdő felé. A gégefedő nyeléskor billentyűszerűen működik: lezárja a légcső felé vezető utat. A gégében található hangszalagok képezik a hangot, amely más segédszervek segítségével beszéddé alakul.

A tartós rekedtség

Tartós rekedtséget okozhat a garat és gége rákos elváltozása, ezért három héten túl fennálló rekedtség esetén fel kell keresni az orvost. Egyéb tünetek is lehetnek: nyelési nehézség, gombóc érzése a torokban. A kellő időben felismert daganat gyógyulási esélyei jók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.