Gyermekbetegségek

A heveny gégegyulladás tünetei

Túlnyomórészt vírusok által okozott, gyakran ősszel és télen jelentkező, gyorsan kialakuló, heveny nyálkahártyagyulladás, mely a gégét és a hangszalagokat érinti elsősorban, de egyéb felső- vagy alsólégúti fertőzések is társulhatnak hozzá.

Környezeti hatások (pl. száraz, meleg levegő éjszaka), aller­giás betegségek, valamint belélegzett gőzök és gázok, vagy (akár passzívan beszívott) dohányfüst is hajlamosíthatnak rá. Változó súlyosságú, akár teljes beszédképtelenségig fokozódó rekedtség, gyakori köhögési inger, gégetáji fájdalom a legjellemzőbb, melyhez egyéb felsőlégúti tünetek (orrváladékozás, torokfájás stb.) társul­hatnak. Általános állapotromlás ritkán kíséri.

Számos ismert légúti vírus (Parainfluenza, RS, adeno-, egyéb légúti vírusok) lehet a kiváltója, amit baktérium (Streptococcus B-haemolyticus, H. influenzae, S. pneumoniae, M. catarrhalis, rit­kán Mycoplasma pneumoniae) okozta másodlagos (felül)fertőzés követhet. Általános meghűléshez, náthához, légcsőhuruthoz, arc­üreg- és torokgyulladáshoz is kapcsolódhat. Gyakran az orrvála­dékozás vagy a torokfájás jelentkezik elsőként, melyet köhögés, majd a többi tünet követ.

A diagnózist a gyermekorvos vagy a fül-orr-gégész a kór­előzmény és fül-orr-gégészeti vizsgálat, esetleg gégetükrözés alapján állítja fel. Gyermekeknél a gége és a hangszalagok vizs­gálata nehézséget jelenthet. A kezelés elsősorban tüneti, orrsprayk, gyulladáscsökkentők,   nyákoldók,   párásítás   alkalmazása,   il­letve a hajlamosító tényezők elkerülése javasolt. Antibiotikum rutinszerűen nem szükséges, csak igazolt bakteriális felülfertőző­dés esetén, súlyosabb esetekben adjuk. Fontos felhívni a gyermek és a szülők figyelmét is, hogy a gyulladt hangszalagok terhelése – például a sok beszéd vagy kiabálás, de a suttogás is gyulladt gé­gével – maradandó elváltozást, tartós hangképzési zavart, hangsza­lagcsomókat okozhat.

Pseudocroup szindróma (Laryngitis subglottica; laryngotra-cheobronchitis)

A hangszalagok alatti gége- és légcsőszakasz gyulladása, mely leggyakrabban vírusfertőzés következtében alakul ki. Általában három-négy év alatti gyermeken, felsőlégúti hurutot, orrvála-dékozást, köhögést követően jelentkezik. Gyorsan súlyosbodó, ál­talában éjjel kialakuló, jellegzetes, magas frekvenciájú hangjelen­ség, ún. stridor kíséri be- és kilégzéskor egyaránt, valamint ugató köhögés jellemzi. Tünetei hirtelen jelentős fulladásig súlyosbod­hatnak, ezért szakorvosi és kórházi ellátást igényel az esetek egy részében. Ritkán a gyermek ellilulásával, a légzésben részt vevő minden izom működését is igénybe vevő nehezített légzéssel és ful­ladással járhat. A diagnózis a kórelőzmény és a jellegzetes tünetek alapján felállítható.

Eszközös vizsgálattal a gégében a nyálkahártya vizenyős duz­zanatát, beszáradt, sűrű nyákos váladékot láthatunk. Fontos elkü­löníteni az idegentest okozta fulladástól, heveny gége- vagy gégefedő gyulladástól (lásd a táblázatot). Gyakorlott szülők már a tünetek indulásakor, még kezdeti állapotban felismerik, így megelőzhető a súlyosabb helyzet kialakulása. A kezelés elsősorban ultrahangos porlasztó berendezéssel szteroid készítmények, nyákoldók, ödémacsökkentők, hűvös pára belélegeztetéséből, vala­mint bőséges folyadékpótlásból áll.

A légutak biztosítása, súlyosabb esetben intubáció napjainkban is szükséges lehet, korábban pedig gégemetszés is szerepelt a terápiás eszköztárban, amely ma, a hatékony gyógyszerek mellett már alig for­dul elő ebben a betegségben. A szülők felvilágosításával, a megfelelő kezelés korai alkalmazásával a kórházi felvétel elkerülhető, külö­nösen többszöri előfordulás után. Otthon a nyitott ablaknál történő lélegeztetés, a gyermek megnyugtatása, a kapkodó légzés lelassítása, valamint a roham előtt alkalmazható kúpok használata és a tüneti kezelés segít a súlyosbodó állapot elkerülésében, megelőzésében.

Idült mandula – és orrmandula-gyulladás, valamint – megnagyob­bodás hajlamosít a betegség újbóli kialakulására.

Pseudocroup szindróma és a gégefedő gyulladása

Jellemző megjelenési ideje: jellemzően kisdedkor és gyer­mekkor. Kórokozók többnyire vírus, de okozhatják baktériumok is, mint pl.: H. influenzae B, parainfluenzae. A betegség során a hang­szalagok alatti terület vagy a gégefedő gyulladása zajlik, ami ritkán órák alatt súlyos fulladásos tüneteket okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.