Betegségek és megelőzésük

Terhestanácsadás, terhesség alatti szűrővizsgálatok

A terhesgondozás nélkülözhetetlenül fontos eleme a miniszteri rende­letben szabályozott terhestanácsadás. A tanácsadásokon való rendszeres megjelenés és az ott elrendelt szűrővizsgálatok elvégzése a terhes nő és a magzat egészségének védelmét szolgálja. Sok bizonyíték áll rendelkezé­sünkre, melyek azt igazolják, hogy a legsúlyosabb terhességi betegségek, méhen belüli elhalás, a koraszülés, a születést követő újszülött-halálozás sokkal gyakoribb azok körében, akik nem járnak, vagy nem járnak rend­szeresen terhes tanácsadásra.

Terhesség megállapítása

A terhesség megállapítása nőgyógyász szakorvos feladata. Egy-két hetes vérzéskimaradás esetén tovább várni nem szabad, nőgyógyász­hoz kell fordulni. A biztos diagnózishoz ultrahang-vizsgálat is szük­séges. Terhesség igazolása esetén meg kell állapítani a szülés várható időpontját. Ez úgy történik, hogy az utolsó menstruáció első napjához hozzá kell adni 7 napot, majd ebből a dátumból le kell vonni 3 hónapot [pl. ha az utolsó menses első napja március 8. volt, akkor a szülés vár­ható időpontja – a terminus – december 15.]. Ha fél éven belül nem tör­tént, akkor kötelező a rákszűrés. Hüvelygyulladás gyanúja esetén köte­lező a hüvelyváladék laboratóriumi vizsgálata. Mivel 35 éves kor felett növekszik a fejlődési rendellenességek kockázata, 35 év felett kötelező a genetikai tanácsadáson történő megjelenés.

Jegyezzük meg!  Mindenképpen ajánlott a genetikai tanácsadás akkor is, ha a nagyszülők, szülők, testvérek köré­ben vagy egy előző terhesség kapcsán fejlődési rendellenesség fordult elő, illetve ha sorozatban fordultak elő spontán vetélések.

Mire figyeljünk oda már a terhesség legelején?

Ezt kell tenni akkor is, ha a terhesség első 12 hetében vírusos betegség, röntgenvizs­gálat, esetleges vegyszerártalom fordult elő vagy, ha olyan gyógyszere­ket szedett a kismama, amely gyógyszerek a terhességet megállapító szakorvos vagy a tanácsadó orvos megítélése szerint esetlegesen fejlő­dési rendellenességet okozhatnak. A terhesség megállapítását követő­en a várandós kismamát a területileg illetékes terhestanácsadásra kell irányítani.

Az első terhestanácsadás

A terhes tanácsadást városokban nőgyógyász szakorvos és védőnő, községekben a háziorvos és a védőnő végzi. Az első tanácsadás során kikérdezik a kismamát valaha volt és a meglévő betegsé­geiről, műtétekről, előző terhességeiről, szüléseiről. Ha súlyos betegsége volt, vagy van, szakorvosi véleményt kell kérni az illetékes szakma szak­orvosától a terhesség kiviselhetőségét illetően. Vérkép-, vizelet-, és vér­csoport-vizsgálatra, fogászati, szükség esetén belgyógyászati vizsgálatra irányítják majd a gravidát.

Milyen vizsgálatokkal kell szembenéznünk az első hetekben?

A 11-13. héten ultrahang-szűrővizsgálatra van szükség. Az úgyneve­zett Down-kór (mongol idiocizmus) súlyos fejlődési rendellenesség. Eb­ben az időszakban van egy ultrahang-vizsgálattal általában felismerhető tünete, az úgynevezett nyak körüli vizenyő. Ha az úgynevezett tarkóredő vastagsága 3 mm-nél nagyobb, akkor a terhes nőt genetikai centrumba kell irányítani. Az ekkor végzett ultrahang- és biokémiai vizsgálat ennek a rendellenességnek a felismerését, kiszűrését célozza.

Mi történik a 26. héten?

Havonta kötelező tanácsadás a terhesség 26. hetéig. A tanácsadó orvos és a védőnő által végzett terhestanácsadáson minden alkalommal megmérik a testsúlyt, megvizsgálják a vizeletet, megmérik a vérnyomást, a pulzust, a méhfenék magasságát, a haskörfogatot, meghallgatják a magzati szívmű­ködés frekvenciáját. Szükség esetén nőgyógyász szakorvosi vagy másféle szakorvosi vizsgálatot kezdeményeznek. A terhesség második harmadában mindenképpen szükség van egy újabb nőgyógyászati szakvizsgálatra is.

Milyen szűrővizsgálatokra van még szükség?

A 16. héten úgynevezett AFP- (alfafetoprotein-) és HBsAg (hepatitis-B ellenanyag)-vizsgálathoz kell vért venni. A túl magas AFP érték a spina bifida (nyitott hátgerinc) fejlődési rendellenesség valószínűsége mellett szól. Csak valószínűségről van szó, a diagnózis még nem biztos. Volt időszak, amikor úgy véltük, hogy az alacsony AFP-szint Down-kór lehetőségét veti fel. Ezt a véleményt a tudományos kutatások nem igazolták. A Down-kór kockázatá­nak megítéléséhez, napjainkban már – egyre szélesebb körben – az úgyne­vezett kombinált biokémiai vérvizsgálatot használják.

Jegyezzük meg! A nyitott hátgerinc ultrahang-vizsgálattal dönthető el biztosan, a Down-kór biztos megállapí­tása genetikai centrumban történő magzatvíz- és kromoszóma-vizsgálatot igényel. Ha a kombinált biokémiai teszt alapján becsült Down-kór kocká­zat 1:150 feletti, akkor mindenképpen kromoszóma-vizsgálat ajánlott.

Mire szolgál a HBsAg-vizsgálat?

A HBsAg-vizsgálat az esetleges korábbi májgyulladást okozó vírusfertőzöttség kimutatására szolgál. Pozitív esetben szülést követően szükséges lesz az újszülöttet védőoltásban részesíteni. A HBsAg pozitív nők vére sebes kezű egészségügyi dolgozókra nézve veszélyt jelenthet, az ilyen szülőnők szülésé­nek vezetése ezért megkülönböztetett gondosságot igényel.

Ultrahang-szűrővizsgálat az AFP-lelet ismeretében. Ultrahang-vizsgá­latra a 18-20. héten normális AFP értékek esetén is szükség van, magas AFP érték esetén azonban úgynevezett „genetikai (sokkal alaposabb) ult­rahang-vizsgálatot” végzünk. Ez utóbbit a látható fejlődési rendellenessé­gek kiszűréséhez legnagyobb tudással bíró orvosok végzik. Ilyenkor, sú­lyos rendellenesség észlelése esetén, orvosi javallat alapján még lehetőség van a terhesség megszakítására.

Jegyezzük meg! Tudni kell azonban, hogy az ultrahang­vizsgálat nem garantál biztos diagnózist, illetve nem alkalmas minden fej­lődési rendellenesség kiszűrésére, felismerésére. Az ultrahang-vizsgálato­kat célszerű mindig szakorvosi vizsgálattal összekötni.

Figyeljünk vércukrunkra terhesség alatt is!

Jegyezzük meg! A WHO javaslatára a 24-28. héten, (a mi megyénkben egységesen a 26. terhességi héten) történik az úgynevezett terheléses (éhomri, majd 75 gramm cukorterhelés után 120 perccel történő, úgynevezett OGTT, orális glükóztolerancia-teszt) vércukor vizsgálat, a „terhességi cukorbetegség” (gesztációs diabétesz) szűrése.

Ennek fel nem ismerése vagy elhanyago­lása a nem kezelt valódi cukorbetegségben előforduló magzati károsodás­hoz hasonló rendellenességeket okozhat. Amennyiben a családban vagy a saját kórelőzményben olyan tényezők szerepelnek, amelyek egy esetleges cukorbetegség vagy terhességi cukorbetegség kialakulására nézve foko­zott veszélyeztetettséget jelentenek, akkor a terheléses vércukor-vizsgálatot már a terhesség felismerésekor el kell végeztetni. Ha ennek eredménye negatív lenne, e vizsgálatot a 26. héten ismételni szükséges.

Mi történik a 30. héten?

A 30. héten történik az immár harmadik kötelező ultrahang-szűrő­vizsgálat (plusz szakorvosi vizsgálat), melynek célja az esetleges fejlődési rendellenesség, a növekedésben való elmaradás (retardáció) felismerése.

A 27-36. héten már kéthetente szükséges tanácsadásra járni. Ebben az időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani az úgynevezett terhességi mérgezés (toxaemia, gestosis, praeeclampsia) tüneteinek (lábszárvizenyő, magasabb vérnyomás, fehérjevizelés) felismerésére.

A 36. héten újra ultrahang-vizsgálatot (plusz szakorvosi vizsgálatot) kell végezni. Ennek fő célja a fejlődésben, növekedésben történő elmara­dás (retardáció) felismerése. – Szükség van vérkép- és vércsoport-ellen­anyag, továbbá – ha egy éven belül ilyen vizsgálat nem történt, akkor -mellkas röntgen-vizsgálatra is.

Terminus előtti monitorizálás

A 36. héttől kezdve hetente kell tanácsadásra járni és hetente kell úgy­nevezett NST-vizsgálatot végezni. A tanácsadáson történő megjelenés és a rutin védőnői vizsgálatok elvégzése akkor is kötelező, ha az NST-vizsgálatok során a várandós nő találkozik „választott” szülészorvosá­val is. Az NST (non stressz teszt)-vizsgálatok során az úgynevezett CTG (kardiotokográf) segítségével azt vizsgáljuk, hogy a természetes mag­zatmozgások időpontjában mérsékelten szaporábbá válik-e a magzat szívműködése. Ha igen, ez normális. Ha nem, akkor magzati ultrahang­keringésvizsgálat (flowmetria) válik szükségessé. A keringés jelentős beszűkülése sürgős császármetszést tehet szükségessé akár hetekkel a terminus előtt.

Az utolsó hetekre készülve

A betöltött 40. héttől a 41. hét betöltéséig már másodnaponként kell NST-vizsgálatokat végezni. Egészséges terhesség esetén ez kórházi felvé­tel nélkül, ambulanter is megoldható.

A 41. hét betöltését követően kórházi felvételt követően, egyedi mér­legelés alapján, de legtöbb esetben megindítjuk a szülést, mert a szülés­indítás kockázata lényegesen kisebb, mint bevárni a túlhordásból fakadó esetleges lepényi elégtelenség kialakulását. Ez utóbbi ugyanis az idő múlá­sával egyre fokozódó veszélyt jelenthet, hiszen az „öregedő” lepény egyre kevesebb tápanyagot és oxigént bocsát át a magzat számára.

Jegyezzük meg! Amint az látható volt, a terhesgondozás, és a terminus előtti monitorizálás az anya és a magzat egészségének megóvását, az esetleges szövődmények és betegségek időben történő kiszűrését, felismerését és kezelését, a várandós nő szülésre, és az újszülött fogadására, ellátására történő felkészítését célozza.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.