Gyógyító természet

A terhességi állapot természetes élet- és gyógymódja

A nő legnehezebb és legnagyobb feladata a terhesség és a szülés. A terhesség a nőre – nemcsak saját, de megszületendő gyermeke érdekében is – egészen különleges feladatokat ró. Az anyaság előtt álló nő a várakozás hónapjaiban nagy lelki átalakuláson megy át, és hogy ezen megváltozott lelki állapot egyensúlyát biztosíthassa, olyan életet kell élnie (nemcsak lelkileg, de testileg is), hogy mindazokat a megrázkódtatásokat magától távol tartsa, amelyek a lelki és testi épségét veszélyeztetik.

Terhesség

Várandós nő egészsége

A terhesség egészséges lefolyása megköveteli, hogy a várandós anya ezen hónapok alatt derűs, nyugodt, pihenő életet folytasson, és ezenfelül testi egészségét nemcsak megőrizze (szóval a külső ártalmak ellen védekezzék), hanem lehetőleg eddze és erősítse is szervezetét, hogy a terhességen felül a szülés, majd a gyermekágy idejét is jó egészségben és erőben élje át. A várandós nő kerüljön minden megerőltető sportot, táncot, nehéz terhek emelését. Ez nem jelenti, hogy ne végezzen testi munkát, sőt, a kiadós munka élénkíti a vérkeringést és szünteti az alhasi szervek pangását.

Nap és légfürdők

A természetes életmód eszközei közül különösen ajánlhatók a nap- és légfürdők, amit szabad tornagyakorlatokkal köthetünk össze. Hűvösebb időben ez szobában is végezhető, amikor a gyakorlatok közben vegyünk gyakran mély lélegzetet, ami a rekeszizom nagyobb kitéréseit célozza. A különleges testápolást segítik elő a hideg vizes, egész testi lemosások, langyos fürdők. Felkelés után előnyös a langyos, hideg ülőfürdő pár percre, amely után még feküdjünk vissza egy időre az ágyba, ezen eljárás nagymértékben csökkenti az éhgyomorra reggel fellépő hányingereket és hányást.

Vérkeringés fokozása

Várandós nő vegyen minden este meleg lábfürdőt, mivel végtagjai gyakran hidegek. A vérkeringés javítását célozzák a zuhanyozások is, így a combzuhany, amit sem túl hideg, sem túl meleg vízzel végzünk. A vízkúrás rendszabályok mellett ugyanolyan fontos a terhes nők helyes táplálkozási módja is; ne feledjük ugyanis, hogy a várandós asszony nemcsak magáért eszik, hanem ugyanakkor e táplálék befolyással van a viselt gyermek fejlődésére. Minden olyan ételt, ami zavarokat idézhet elő, kerülni kell, mert helytelen táplálkozással mind az anya, mind magzata rossz építőanyagokat kap. Legjobban megfelel az egyszerű, főleg növényi, fűszermentes étrend. Sok hús, tojás besűríti a vért és savi túlsúlyt okoz, ugyanakkor a salakot is szaporítja.

Alkohol, élvezeti cikkek, mint babkávé, orosz tea, kakaó izgat, ugyanúgy a sok konyhasó és a túlzott vízivás. Érdekes adat, hogy a trópusokon a hindu és néger nők, akik főleg növényekkel táplálkoznak, sokkal könnyebben szülnek, mint Európa asszonyai. Igyekezzünk tehát ezeket utánozni, amennyiben adjunk a várandósoknak sok főzeléket, gyümölcsöt, tejet és tejtermékeket, mérsékelten lisztes tésztákat, rizst és darát.

Bélműködés fokozása terhesen

Mindenkor gondoskodni kell a jó bélműködésről; ezt elérjük pl. a kutyabenge és kökény virágjából készült teával. Ellenben kerüljük a rebarbarát, az aloét és a szennaleveleket, mivel ezek erős hashajtók, esetleg elvetélést is okozhatnak. A terhes nők testápolásához tartozik még a mellbimbók tisztán tartása, amit hidegvízzel, híg alkoholos oldatokkal érhetünk el (míg éjszakára enyhén bezsírozzuk, olajozzuk).

Mindezen műveleteket tiszta kézzel és tiszta gézzel végezzük. Az ésszerű életmód, a lelki nyugalom biztosítása, a helyes táplálkozás, egybevetve friss levegővel és kellő mozgással, biztosítja a terhesség szabályos lezajlásán felül a jó szülést és az azt követő biztonságos szoptatási időszakot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.